Ένα φάρμακο για την αϋπνία κάνει θαύματα μειώνοντας το λίπος και την καταστροφή των πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια του ύπνου. H απώλεια περιττών κιλών απαιτεί αυστηρή διατροφή (σε βαθμό τιμωρίας) και ειδικότερα τη διατήρηση ενός ελλειμματικού ισοζυγίου θερμίδων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα, η άσκηση έχει συμπληρωματικό ρόλο, καθώς είναι δυνατόν να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό.
Υπάρχει εναλλακτική στο Ozempic και το Zepbound;
Για όσους δεν μπορούν να χάσουν κιλά με φυσικό τρόπο, η επιστήμη προσφέρει το Ozempic και το Zepbound, δύο φάρμακα που αναπτύχθηκαν αρχικά για την θεραπεία του διαβήτη.
Πολύ σύντομα ίσως υπάρχει και τρίτη επιλογή.
Μια νέα μελέτη από το University of Tsukuba για τη δράση γνωστού φαρμάκου κατά της αϋπνίας δείχνει ότι μπορείτε να χάσετε κιλά ενώ κοιμάστε.
Τι είναι η σουβορεξάντη
Η δραστική ουσία σουβορεξάντη (Belsompra στις ΗΠΑ) ενεργοποιεί τη διάσπαση των λιπών και μειώνει την αποδόμηση πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ακριβώς δηλαδή ό,τι χρειάζεται για ένα αθλητικό σώμα.
Η σουβορεξάντη είναι ανταγωνιστής της ορεξίνης, μιας ουσίας που έχει ισχυρή δράση ρυθμίζοντας τον ύπνο και την αφύπνιση. Με απλά λόγια στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο που του λένε να κοιμηθεί ή να ξυπνήσει.
Το 2014, η σουβορεξάντη εγκρίθηκε από τον FDA για τη θεραπεία της αϋπνίας, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα να μελετηθεί η δράση της ορεξίνης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Στην πρόσφατη τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν την επίδραση 20 mg σουβορεξάντης κατά τη διάρκεια του ύπνου και της ακολουθούμενης αφύπνισης σε 14 υγιείς άντρες.
Ο συνολικός χρόνος ύπνου δεν μεταβλήθηκε σημαντικά, αλλά παρατηρήθηκε αύξηση του ύπνου REM (rapid eye movement) και μείωση του σταδίου 1 του ύπνου μη REM.
Αθλητικό σώμα χωρίς προσπάθεια
Αυτό που έκανε εντύπωση στους ερευνητές ήταν ότι η σουβορεξάντη προκαλεί αύξηση της οξείδωσης των λιπών κατά τη διάρκεια του ύπνου με την επίδραση αυτή να διατηρείται μέχρι και την πρώτη ώρα μετά την αφύπνιση. Παράλληλα μείωσε τον καταβολισμό (διάσπαση) των πρωτεϊνών χωρίς να προκαλέσει αλλαγή στην κατανάλωση ενέργειας.
Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το σύστημα της ορεξίνης σχετίζεται με τον μεταβολισμό του λίπους και των πρωτεϊνών και ρίχνουν φως στη δράση παραγόντων που προκαλούν αϋπνία.
Η μελέτη βασίστηκε σε δείγμα 14 νέων ανδρών, που βέβαια θεωρείται πολύ μικρό, γι’ αυτό και σίγουρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τη δράση της σουβορεξάντης τόσο σε γυναίκες όσο και σε άλλες ηλικίες.
Η δράση της σουβορεξάντης ωστόσο δεν αποτελεί έκπληξη καθώς είναι γνωστό ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για την απώλεια βάρους είναι ο ύπνος.