Παράθυρο… για νέες έρευνες υδρογονανθράκων και σε άλλες περιοχές της χώρας ανοίγει ο ερχομός και του δεύτερου αμερικανικού κολοσσού στο διεθνές upstream, της Chevron.
Η είδηση της έλευσης του δεύτερου παγκοσμίως ομίλου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έσκασε σαν βόμβα την περασμένη εβδομάδα στην ελληνική αγορά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης με συνέντευξή του σήμερα στο «Βήμα» τονίζει τη σημασία της δραστηριοποίησης των δύο «Big Oil» στην ελληνική επικράτεια.
Ψήφος εμπιστοσύνης
Αλλά και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου με δηλώσεις της στο «Βήμα» υπογραμμίζει για την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή «Νότια της Πελοποννήσου», πως πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης: «Αποδεχθήκαμε, με υπουργική απόφαση και ύστερα από θετική εισήγηση της ΕΔΕΥΕΠ, το αίτημα της αμερικανικής εταιρείας για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε αυτές της περιοχές ανοιχτά της Πελοποννήσου» σημειώνει η κυρία Σδούκου, για να τονίσει: «Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και ιστορική εξέλιξη που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές μας, καθώς προσδίδει τη βαρύτητα που αρμόζει στην οραματική επιδίωξη της κυβέρνησης να θωρακίσει ενεργειακά τη χώρα και να την καταστήσει σημαντικό περιφερειακό κόμβο μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη».
Νέοι στόχοι
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο έρευνας και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Δηλαδή πέραν των θαλάσσιων παραχωρήσεων «Νότια της Πελοποννήσου» που ζητεί η Chevron αλλά και των blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» όπου ήδη δραστηριοποιείται η ExxonMobil σε κοινοπραξία που έχει συστήσει με την HELLENiQ ENERGY: «Η έλευση της Chevron ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην εθνική επιδίωξη για ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, με χαμηλό κόστος για τους καταναλωτές και με προστασία του περιβάλλοντος. Σήμερα, ξεκινάμε από τα βαθιά νερά στο Νοτιοδυτικό Ιόνιο. Αύριο, προσδοκούμε να εντοπίσουμε νέους στόχους πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας» σημειώνει χαρακτηριστικά η Αλεξάνδρα Σδούκου.
Αξίζει να τονιστεί πως η Chevron έχει ζητήσει την επέκταση των χωρικών ερευνών της.
Οι πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι πρόκειται για θαλάσσια έκταση νότια της Κρήτης. Ξεκινά από το block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» και εκτείνεται μέχρι τη θαλάσσια περιοχή νότια του Λασιθίου.
Ο διαγωνισμός
Για την παραχώρηση της έκτασης «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2» – το τελευταίο block έχει ζητήσει η HELLENiQ ENERGY – θα προκηρυχθεί άμεσα διεθνής διαγωνισμός.
Σύμφωνα με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), το κείμενο του διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή συντάσσεται και θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου.
Αμέσως μετά θα σταλεί προς δημοσίευση στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και από την ημερομηνία ανάρτησής της και για διάστημα 90 ημερών οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές για την περιοχή.
Δεν αποκλείεται για το συγκεκριμένο block να εμφανιστούν κι άλλοι υποψήφιοι επενδυτές: «Εκφράζουμε τη μεγάλη ικανοποίηση που αισθανόμαστε στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη Chevron να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικό αέριο σε περιοχές στο Νοτιοδυτικό Ιόνιο» σχολιάζει η υφυπουργός και συνεχίζει: «Καλωσορίζω την έλευση ακόμη μιας κορυφαίας εταιρείας υδρογονανθράκων στον κόσμο, την οποία θεωρώ προοίμιο ακόμη μεγαλύτερων επιτευγμάτων στον κλάδο της ενέργειας από τη χώρα μας».
Η ίδια περιγράφει την αφετηρία των διαδικασιών για την εκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών: «Αποδεχθήκαμε, με υπουργική απόφαση και ύστερα από θετική εισήγηση της ΕΔΕΥΕΠ, το αίτημα της αμερικανικής εταιρείας για παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε αυτές της περιοχές ανοιχτά της Πελοποννήσου».
Ο διαγωνισμός αναμένεται, λένε οι πληροφορίες, να έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του χρόνου.
Από εκεί και πέρα ξεκινά, σύμφωνα με την πρακτική και των άλλων παικτών στις υπόλοιπες παραχωρήσεις της χώρας, μία περίοδος δύο ετών για τη διενέργεια ερευνών και άλλα τέσσερα χρόνια προκειμένου να ακολουθήσει η επενδυτική απόφαση, η προετοιμασία της δοκιμαστικής γεώτρησης και έπειτα από την προαναφερόμενη τετραετία η εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
Με πιο απλά λόγια η Chevron αν πετύχει τη μίσθωση της περιοχής θα είναι έτοιμη – αν και εφόσον ολοκληρωθούν θετικά οι έρευνες και εντοπιστούν κοιτάσματα φυσικού αερίου – να παραγάγει ποσότητες μετά το 2030.
Οι αποφάσεις
Η έκταση «Νότια της Πελοποννήσου» υπολογίζεται σε 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θα οριοθετηθεί με τον διαγωνισμό, ενώ αναμένεται και η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που ήδη έχει ετοιμάσει η ΕΔΕΥΕΠ.
Ωστόσο, πιο προχωρημένες είναι οι εργασίες για τις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της ExxonMobil στην Κρήτη.
Ο όμιλος αναμένεται να λάβει την επενδυτική του απόφαση προς τον Απρίλιο, λένε οι πληροφορίες. Τότε θα αποφασίσει για το αν θα πάει σε γεώτρηση στο block «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» αλλά και αν θα συνεχίσει στο επόμενο στάδιο και με το άλλο block «Δυτικά της Κρήτης».
Τα οφέλη
Αναφορικά με τα οφέλη από τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την εκμετάλλευσή τους, η Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρει στο «Βήμα»: «Το γεγονός ότι δύο γίγαντες του κλάδου, όπως η Chevron και η ΕxonMobil, που ήδη δραστηριοποιείται στη χώρα, επέλεξαν την Ελλάδα ως στρατηγικό επενδυτικό προορισμό, προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη για την οικονομία και τους πολίτες, ενώ επιβεβαιώνει και την ευελιξία σε επίπεδο αποφάσεων πολιτικής της κυβέρνησης, που την έχει φέρει στην πρώτη γραμμή ανάλογων πρωτοβουλιών στην ΕΕ».
Και εξηγεί: «Και τούτο, καθώς τυχόν ανακάλυψη και εκμετάλλευση δυνητικών εγχώριων φυσικών πόρων, σημαίνει ότι θα μπορούμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές πρωτογενούς ενέργειας, κάτι που θα έχει ευεργετικό αποτύπωμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στην απομείωση του δημοσίου χρέους.
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονες, μέχρι ακραίες, μεταβολές των τιμών της ενέργειας, λόγω των γεωπολιτικών διαταραχών στην ευρύτερη περιοχή μας, τυχόν ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη χώρα μας θα προσδώσει, επίσης, νέα διάσταση στον ρόλο που θέλουμε να διαδραματίσει στη ΝΑ Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο» καταλήγει, δίνοντας και το στίγμα των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων για την Ελλάδα.
Η έκθεση της ΕΔΕΥΕΠ
Πόσα αποθέματα φυσικού αερίου μπορεί να έχει η Ελλάδα;
Πολλά είναι τα σενάρια που έχουν ακουστεί και γραφεί αναφορικά με τα κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες της χώρας. Η πλέον επίσημη εκτίμηση έγινε από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων. Στην τελευταία ετήσια έκθεσή της αναφέρει:
«Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρισ. κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves).
Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας».
Περιοχές
Οι περιοχές που αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ είναι: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οκτώ ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών όπως η ExxonMobil, η HELLENiQ ENERGY και η Energean.
Η περιοχή του Πρίνου βρίσκεται σε φάση παραγωγής, το Κατάκολο σε φάση ανάπτυξης, ενώ έξι ακόμη περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας: μία στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου) και δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης)».
Οι γεωτρήσεις
Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις που κάνει η ΕΔΕΥΕΠ για τα ελληνικά κοιτάσματα, αν και εφόσον επιβεβαιωθούν από τις ερευνητικές γεωτρήσεις, δείχνουν αποθέματα κοντά στο μεγαλύτερο κοίτασμα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία 10 χρόνια.
Πρόκειται για το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο που ανακάλυψε το 2013 ο ιταλικός κολοσσός στο upstream, η Eni. Τα αποθέματά του σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 30 τρισ. κυβικά πόδια ή 850 δισ. κυβικά μέτρα.
11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Η έκταση «Νότια της Πελοποννήσου» υπολογίζεται σε 11.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θα οριοθετηθεί με τον διαγωνισμό, ενώ αναμένεται και η έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που ήδη έχει ετοιμάσει η ΕΔΕΥΕΠ.