Ο Μενέλαος Ράπτης, 19 χρονών από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος κατάφερε πέρσι να κατακτήσει πλήρη υποτροφία στο κορυφαίο κολλέγιο αστροφυσικής «Franklin and Marshall» στην Πενσυλβάνια, δέχθηκε πρόταση προκειμένου να γίνει μέλος ερευνητικής ομάδας της NASA που έχει επωμιστεί την ανάλυση των δεδομένων που προέρχονται από διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
Ο νεαρός μίλησε στο Action24 για τα εντυπωσιακά του επιτεύγματα, τη ζωή στις ΗΠΑ αλλά και τα μελλοντικά του σχέδια.
«Η γνώμη μου για τις ΗΠΑ δεν αλλάζει. Η ζωή στην Αμερική είναι πολύλαμπρη αλλά και πολυκύμαντη με πολλές δυσκολίες προσαρμογής».
Μιλώντας για τις δύο δημοσιεύσεις που έχει κάνει, αναλύοντας τα δεδομένα του τηλεσκοπίου James Webb, αποκάλυψε ότι το πάθος για την αστροφυσική και την επιστήμη του ξεκίνησε σε πολύ νεαρή ηλικία όταν και του γεννήθηκαν πολλές απορίες όπως αν υπάρχει ζωή σε άλλο γαλαξία.
Για τις ανακαλύψεις της ομάδας είπε ότι στους γαλαξίες κοντά στο big bang που μελετήθηκαν ανακαλύφθηκε οξυγόνο και νικέλιο που ήταν και έκπληξη. «Ακόμα και οι θεωρίες στην Αστροφυσική δεν είναι αλάνθαστες»
Αναφορικά με τα μη κρατικά ΑΕΙ είπε:
«Οφείλω να πω πως αναγνωρίζω απόλυτα τον βαθμό σημαντικότητας της ελληνικής παιδείας. Θεωρώ πως η Ελλάδα αποτελεί λίκνο παιδείας, και επειδή δεν υποτιμώ καθόλου την ελληνική εκπαίδευση και τον πολιτισμό που προάγουμε στα ελληνικά πανεπιστήμια, ήταν ο λόγος για τον οποίο είχα αποφασίσει, παρόλο που είχα περάσει στην Αμερική, να δώσω και Πανελλήνιες και να περάσω σε μία σχολή στο Καποδιστριακό» είπε ο 19χρονος από τη Θεσσαλονίκη.
«Θεωρώ ότι όποιο και να είναι το είδος του Πανεπιστημίου εάν ο φοιτητής είναι καλός και τα κριτήρια αξιοκρατικά σε κάθε περίπτωση θα ευδοκιμήσει και θα προοδεύσει».