Search
Close this search box.
Search

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Έρχεται για εκπαιδευτικούς, για Δημόσιο και για όλο τον ιδιωτικό τομέα

Πριν 3 έτη

Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες εκτός από αυτές του τομέα της Υγείας, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα εξετάζει όπως φαίνεται από τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση.

Όσο πλησιάζει το 4ο κύμα της πανδημίας και οι προβλέψεις των ειδικών ουδόλως καθησυχαστικές είναι για το τι θα επακολουθήσει, τα κυβερνητικά στελέχη ανοίγουν πια ορθάνοικτα το «παράθυρο» να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλους εργαζόμενους.

Tα νέα μέτρα της κυβέρνησης στοχεύουν στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αλλά και της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας, για την ανάσχεση του τέταρτου πανδημικού κύματος, καθώς τα κρούσματα βαίνουν μέρα με τη μέρα αυξανόμενα, φτάνοντας χθες τα 3.109.

Μάλιστα, έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση μετά τον Σεπτέμβριο, αν ο κορωνοϊός συνεχίζει να διασπείρεται με ταχείς ρυθμούς, να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε δημόσιες υπηρεσίες και εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό, όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους δημοσίους υπαλλήλους δεν είναι, αυτήν τη στιγμή, στο τραπέζι των συζητήσεων», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «προφανώς είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί», ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και την εξέλιξη των κρουσμάτων.

Αναφερόμενος στο μέτρο της αναστολής εργασίας τους εργαζόμενους που είναι ανεμβολίαστοι, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι επ’ άπειρον, αλλά αποτελεί μία περίοδο προσαρμογής που δίνεται για την επιχείρηση και τον εργαζόμενο προκειμένου να αποφασίσουν περαιτέρω.

Παρότι τηρούνται μέτρα προστασίας και σε πολλές υπηρεσίες υπάρχουν πια και διαχωριστικά τζάμια, θεωρείται κρίσιμο από την κυβέρνηση, να δημιουργηθεί τοίχος προστασίας στους πολίτες που θα επισκέπτονται τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Δεν μπορεί να υπάρχουν ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

Από την άλλη το θέμα των εκπαιδευτικών δεν έχει κλείσει επίσης ακόμη καθώς είναι στο τραπέζι των συζητήσεων των κυβερνητικών στελεχών παρότι προς ώρας ανακοινώθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μόνο στον τομέα της υγείας.

Στόχος είναι να ξεκινήσει η εκπαιδευτική χρονιά χωρίς προβλήματα και τηλεκπαίδευση, αφού κρίθηκε ότι το σύστημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν ευνοεί κάποιους μαθητές και φοιτητές.

Στο πλαίσιο αυτό εάν εφαρμοσθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην εκπαιδευτική κοινότητα τότε θα αφορά και τους πανεπιστημιακούς ώστε και τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά.

Ο ιδιωτικός τομέας

Στην περίπτωση πάντως που το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό από Σεπτέμβριο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να πρέπει να εμβολιασθούν υποχρεωτικά εργαζόμενοι και σε άλλους τομείς.

Έχει εξετασθεί η υποχρεωτικότητα στην εστίαση αλλά και σε καταστήματα που προσφέρουν φαγητό και οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με τρόφιμα όπως είναι τα σούπερ μάρκετ. Κάτι που έχει εφαρμοσθεί και στο εξωτερικό όπως στον Καναδά.

Επίσης, είναι πιθανό να εξετασθεί η υποχρεωτικότητα για όσους εξυπηρετούν πολίτες και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από το πόσο σφοδρό θα είναι το κύμα της πανδημίας από τον Αύγουστο και αν θα πιεστεί το ΕΣΥ.

Τα μέτρα για τους υγειονομικούς 

Προλαμβάνοντας καταστάσεις, το νέο πλαίσιο λειτουργίας για τους επαγγελματίες της Υγείας έχει ως εξής:

Μέχρι τις 16 Αυγούστου:

Θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού όλο το προσωπικό (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα):

• Των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης,

• Των Στεγών Υποστηριζόμενης διαβίωσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες,

• Των Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες,

• Των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων,

• Των Θεραπευτηρίων Χρονίως Πασχόντων,

• Των κλειστών δομών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας,

• Των Ιδρυμάτων Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων,

• Των Οικοτροφείων,

• Ειδικών Ιδρυμάτων,

• Των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων,

• Των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας,

• Των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία.

 Κυρώσεις- Κανόνες:

1. Άρνηση και αποχή από την εμβολιασμό θα ισούται με αποχή από την εργασία του άνευ αποδοχών.

2. Κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις παραπάνω Μονάδες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά.

Πρόστιμα:

• Σε περίπτωση παραβίασης σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ και

• σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσομένων τυχόν ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

Από την 1η Σεπτεμβρίου και εξής:

Ολοκλήρωση πρώτης δόσης στον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του προσωπικού:

• προσωπικού,

• υγειονομικού,

• διοικητικού και λοιπού,

σε:

• Ιδιωτικές και δημόσιες δομές Υγείας

• Διαγνωστικά Κέντρα

• Κέντρα Αποκατάστασης,

• Κλινικές,

• Νοσοκομεία,

• Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Κυρώσεις -Κανόνες:

1. Προσλήψεις σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και δομές Υγείας σε προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.

2. Σύσταση Υγειονομικών Επιτροπών ανά Υγειονομική Περιφέρεια, με αντικείμενο την αξιολόγηση αιτημάτων απαλλαγής από τον εμβολιασμό.

3. Δυνατότητα επιστροφής στην εργασία τους με πλήρη δικαιώματα για όσους τελικά εμβολιαστούν.

Αναφορικά με τους στρατεύσιμους, αλλά και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, παρότι σε αυτή τη φάση ο εμβολιασμός ενέχει εθελοντικό χαρακτήρα, με διευκολύνσεις εμβολιασμού ακόμη και εντός των μονάδων, οι εμβολιασμένοι και οι συμμετέχοντες στον εμβολιασμό στο εξής θα λαμβάνουν πενθήμερη άδεια. Η σχετική απόφαση έγκειται στην «ομαδική ζωή» στο στρατό, αλλά και στον νεανικό πληθυσμό, δηλαδή τους στρατεύσιμους, τους οποίους απειλεί περισσότερο η μετάλλαξη Δέλτα. Η ραγδαία μετάδοση της τελευταίας στις νεαρές ηλικίες επαναφέρει τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού και των εκπαιδευτικών, ούτως ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω μαζική διασπορά του ιού στην νεολαία.

Μπαρ, καφέ, παραλίες και κέντρα διασκέδασης 

Συνθετότερο, πάντως καθίσταται εκ των πραγμάτων, το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας και των κέντρων διασκέδασης, καθώς οι αρχικοί σχεδιασμοί αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη λόγω της κατακόρυφης ανόδου των κρουσμάτων, τη στιγμή που οι νέοι κανόνες λειτουργίας έρχονται αντιμέτωποι με την ανάγκη διαφύλαξης και της διεθνούς εικόνας της χώρας στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου χθες, στόχος της χώρας για τους ξένους επισκέπτες είναι «η φιλοξενία, η ασφάλειά τους και η υγειονομική τους κάλυψη» ανέφερε, στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η προσπάθεια, μάλιστα, να παραμείνουν όσο το δυνατόν περισσότερες γεωγραφικές περιοχές της χώρας «καθαρές», αλλά και να περιοριστεί γρήγορα η υπερμετάδοση του ιού, επαναφέρει τις σκέψεις για υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test όλων των πολιτών που επιστρέφουν στην εργασία τους από διακοπές.

Η πιθανότητα αυτή αυξάνεται και από το γεγονός ότι ο εκάστοτε εργοδότης (στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) νομιμοποιείται πλέον να ζητά πληροφορίες αναφορικά με την ανταπόκριση ή των εργαζομένων του στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε χθες.

Αναφορικά με τους χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αυτοί διαχωρίζονται στο εξής σε:

· Μεικτοί – με την παρουσία εμβολιασμένων και μη πολιτών ταυτόχρονα – και θα λειτουργούν μόνο σε ανοιχτούς χώρους,

· Αμιγείς – με την παρουσία μόνο εμβολιασμένων πολιτών – το μέτρο αφορά όλους τους κλειστούς χώρους.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου:

Επιτρέπεται σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας και τα κέντρα διασκέδασης η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών.

Στον αντίποδα, από τις 16 Ιουλίου και ως τις 31 Αυγούστου:

Θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους με πληρότητα 85%:

• οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας,

• τα εστιατόρια,

• οι κινηματογράφοι,

• τα θέατρα

Κανόνες – Κυρώσεις:

• Τα κλειστά κέντρα διασκέδασης θα λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι, δηλαδή λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους με κάλυψη 85% της ωφέλιμης επιφάνειας και με τα μέτρα προφύλαξης.

• Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, θα λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν γενικά για την εστίαση.

• Μεικτές ή αμιγείς μπορούν να είναι μόνο επιχειρήσεις που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία.

Πανηγύρια

Για τα πανηγύρια καταργείται ο όρος της συμπλήρωσης κατά τόπον εμβολιαστικής κάλυψης και υπάγονται στο εξής στα γενικά προστατευτικά μέτρα.

Αθλητισμός

Οι αθλητικοί αγώνες θα παρακολουθούνται μόνο από εμβολιασμένους τόσο σε κλειστούς όσο και ανοιχτούς χώρους με χωρητικότητα 80% επί του συνόλου, από την οποία το 5% θα είναι ανήλικοι, οι οποίοι θα έχουν υποβληθεί σε self test.

Ανώτατο όριο προσέλευσης 25.000 θεατές για τα υπαίθρια γήπεδα και 8.000 θεατές για τα κλειστά γήπεδα.

Ανήλικοι

Στους αμιγείς χώρους, δηλαδή στους χώρους μόνο για εμβολιασμένους, θα μπορούν να μπαίνουν και ανήλικοι με self-test και δήλωση γονέα ότι έχουν κάνει το self-test.

Πρόστιμα:

Πρώτη παράβαση:

•Για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη.

•Για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην επιχείρηση ή στο νομικό πρόσωπο και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επόμενη μέρα για 7 ημέρες.

Δεύτερη παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Τρίτη παράβαση:

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας, προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

Social Media για καταγγελίες

Για τη θεμελίωση δεύτερης ή τρίτης παράβασης αρκεί η διάπραξη οποιασδήποτε παράβασης μεταξύ αυτών που αναφέρονται σε όλα τα μέτρα. Είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης, βάσει αποδεικτικού υλικού από το οποίο προκύπτει η παράβαση, δηλαδή μέσω ανάρτησης στα social media διαφόρων εικόνων από κέντρα διασκέδασης.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.