Search
Close this search box.
Search

Yπόθεση Novartis: Ποιους αφορά, η χρονική συγκυρία και ο πολιτικός αντίκτυπος

Πριν 7 έτη

Το ενδεχόμενο παράνομων πληρωμών κρατικών και άλλων λειτουργών, για την αθέμιτη προώθηση προϊόντων με στόχο την επικράτηση της εταιρείας στην αγορά, τίθεται στο επίκεντρο της διεθνούς έρευνας για την υπόθεση Novartis. Πώς «ακουμπά» την Ελλάδα και ποιος ο πολιτικός αντίκτυπος.

Με διεθνή διάσταση

Η Novartis, μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές επιχειρήσεις στον κόσμο, δημιουργήθηκε το 1996 από τη συγχώνευση των Ciba-Geigy and Sandoz Laboratories. Πρόκειται για ελβετική πολυεθνική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε τρεις βασικούς τομείς: φάρμακα – φροντίδα ματιών – γενόσημα φάρμακα.

Οι πρακτικές της ελβετικής εταιρείας έχουν απασχολήσει διεθνώς. Αμερικανοί εισαγγελείς ερευνούν τη Novartis εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό δίκαιο επιτρέπει στην Ελλάδα να παρέμβει και να μηνύσει την εταιρεία για τυχόν παράνομες πρακτικές που έχει εφαρμόσει στη χώρα.

Τι συνέβη στην Ελλάδα

Στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα φέρονται να έχουν παράσχει στην αμερικανική κυβέρνηση έγγραφα που υποδεικνύουν ότι περισσότεροι από 4.000 γιατροί, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δωροδοκήθηκαν προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της Novartis με ευνοϊκές αποφάσεις και συνταγογράφηση των φαρμάκων της – πληροφορίες κάνουν λόγο για καινοτόμα και ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα.

Την έρευνα των ελληνικών αρχών έχουν συνδράμει παράγοντες του FBI. Τον περασμένο Ιανουάριο οι εισαγγελείς Διαφθοράς κατέσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές από τα γραφεία της εταιρείας, φορολογικά και λοιπά στοιχεία της οποίας ερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς.

Τι «βγάζει» η δικογραφία

Εισαγγελικές πηγές αναφέρονται σε μίζες 50 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκαν σε 10 πολιτικά πρόσωπα, προκαλώντας ζημιά άνω των 3 δισ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν 30 πρόσωπα να εμπλέκονται στην υπόθεση, ανάμεσα στους οποίους πρώην γενικοί γραμματείς, σύμβουλοι πολιτικών προσώπων και πρώην διοικητές δημόσιων οργανισμών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες προκύπτουν ονόματα πολιτικών προσώπων κατά την έρευνα, ασχέτως αν τους προσάπτεται κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο, η δικογραφία οφείλει να διαβιβαστεί αυτομάτως στη Βουλή.

Πολιτικοποίηση της υπόθεσης

Η υπόθεση Novartis αναδείχθηκε, όπως σπεύδουν να επισημάνουν επικριτές της κυβέρνησης, μία μέρα μετά το ογκώδες συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος για το Σκοπιανό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επισκέφτηκε την εισαγγελία Αρείου Πάγου, όπως είπε, για να ενημερωθεί σχετικά. Ακολούθησε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πέρας της οποίας υπουργοί της κυβέρνησης μιλούσαν χαρακτηριστικά για «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους», λέγοντας ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή «με εντολή του πρωθυπουργού».

Ο χειρισμός της κυβέρνησης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για «εξόφθαλμη παρέμβαση» στη δικαιοσύνη και για πολιτική σπέκουλα με απώτερο στόχο την αλλαγή ατζέντας στον δημόσιο διάλογο.

Στην Ολομέλεια της Βουλής 

Στην έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, διαβιβάστηκε η δικογραφία για την υπόθεση Novartis, που αφορά τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων για τα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας.

Μετά από απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου γνωστοποίησε τη διαβίβαση των δικογραφιών στη Βουλή και ανέφερε τα παρακάτω εμπλεκόμενα πρόσωπα:

  • Αντώνιο Σαμαρά, πρωθυπουργό από την 20-6-2012 έως την 26-1-2015,
  • Παναγιώτη Πικραμμένο, πρωθυπουργό από την 16-5-2012 έως την 20-6-2012,
  • Δημήτριο Αβραμόπουλο, υπουργό Υγείας από το έτος 2006 έως το έτος 2009,
  • Ανδρέα Λοβέρδο, υπουργό Υγείας από την 7-9-2010 έως την 17-5-2012,
  • Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013,
  • Μάριο Σαλμά, αναπληρωτή υπουργό Υγείας από την 22-6-2012 έως την 23-6-2013,
  • Άδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Υγείας από την 25-6-2013 έως την 9-6-2014,
  • Ιωάννη Στουρνάρα, υπουργό Οικονομικών από την 5-7-2012 έως την 10-6-2014,
  • Ευάγγελο Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών από την 17-6-2011 έως την 21-3-2012 και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης από την 25-6-2013 έως την 25-1-2015
  • Γεώργιο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012

Σύμφωνα με την δικογραφία οι ανωτέρω εξετάζονται για τις πράξεις της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των εκατόν είκοσι χιλιάδων ευρώ, στρεφόμενης κατά του Δημοσίου, εκ της οποίας η ζημία που προξενήθηκε ή οπωσδήποτε απειλήθηκε στο Δημόσιο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και υπερβαίνει το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων ευρώ.

Επιπλέον, μεταξύ των εγγράφων που διαβιβάστηκαν, βρίσκονται και αναφορές των Ανδρέα Λοβέρδου, Βασιλείου Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου, στις οποίες φέρεται να καταγγέλλεται η τέλεση της πράξης της μη τιμολόγησης φαρμάκων και της αύξησης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργό Υγείας.

Τέλος, σύμφωνα με την κ. Χριστοδουλοπούλου η δικογραφία θα είναι διαθέσιμη προς ανάγνωση, στους εκπροσώπους των κομμάτων και τους ενδιαφερόμενους βουλευτές.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.