-->
28.03.2023

Ζητάνε και τα ρέστα οι Τούρκοι για το επεισόδιο στις Οινούσσες: Εκαναν διάβημα «δυσανάλογης χρήσης βίας»

Διάβημα για «δυσανάλογη χρήση βίας» επέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην Ελλάδα για το επεισόδιο που σημειώθηκε, το απόγευμα της Τρίτης, ανάμεσα σε πλωτό του Λιμενικού Σώματος και τουρκικό αλιευτικό.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα για το περιστατικό.

Όπως αναφέρεται, επεδόθη σε αυτόν σημείωμα για δυσανάλογη χρήση βίας σε βάρος αλιέων στο Αιγαίο, ενώ ζητήθηκε να μην επαναληφθούν οι παρεμβάσεις και η παρενόχληση αλιευτικών σκαφών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας, όλα έγιναν στις έξι το απόγευμα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Χίο και τις Οινούσσες.

Το τουρκικό αλιευτικό ψάρευε παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το πλήρωμα του Λιμενικού προέβη στις προβλεπόμενες συστάσεις, τόσο μέσω VHF όσο και δια ζώσης, καλώντας τους Τούρκους να απομακρυνθούν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι παρά τις συστάσεις, το τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε με επικίνδυνους ελιγμούς προς το πλωτό περιπολικό του Λιμενικού με σκοπό να το εμβολίσει. Επίσης, οι τούρκοι ψαράδες πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα βαριά αντικείμενα.

Τότε, έγινε ρίψη προειδοποιητικών βολών στον αέρα και σε ασφαλή τομέα από το περιπολικό του Λιμενικού, με αποτέλεσμα το τουρκικό αλιευτικό σκάφος να αποχωρήσει με ανατολική πορεία για τα τουρκικά παράλια.

Διαβάστε επίσης