Search
Close this search box.
Search

Άρον-άρον “κλείνουν” την αξιολόγηση και σχεδιάζουν νέα μέτρα – Σε δωμάτιο “πανικού” η κυβέρνηση

Πριν 9 έτη

 

Στην ατάκα Τσακαλώτου «λύση νά’ναι και ό,τι νά’ναι» συμπυκνώνεται η αμηχανία και η σύγχυση που επικρατεί στην κυβέρνηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ενώ οι θεσμοί (ερήμην της Ελλάδας) αναζητούν την «χρυσή τομή» μεταξύ τους για τα μέτρα που θα ζητήσουν μόλις επιστρέψουν στην Αθήνα, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή περιέγραφε γλαφυρά πόσο έξω έχει πέσει κάθε εκτίμηση για τον χρόνο επιστροφής των δανειστών, αλλά άφησε ανοικτό και κάθε ενδεχόμενο για την τελική λύση.

Είπε ο κ. Τσακαλώτος:

–        «Οι εκπρόσωποι των θεσμών είχαν έρθει την 1η Φεβρουαρίου και έφυγαν στις 5 του ίδιου μήνα. Μας είπαν τότε ότι θα επιστρέψουν σε 10 ημέρες και εγώ τους πίεζα να γυρίσουν σε μια εβδομάδα. Ωστόσο έχει περάσει ένας μήνας και δεν έχουν έρθει (…) Δεν ξέρω αν θα γίνει στο Eurogroup (…) Δεν μπορώ να μιλήσω για ημερομηνία γιατί αυτό δημιουργεί προσδοκία και μετά απογοητεύσεις».

–        «Όποια λύση κι αν βρεθεί, το κυρίαρχο για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μία εβδομάδα μετά από τη λύση – όποια και αν είναι αυτή – θα βγουν οι Financial Times και θα πουν ότι οι Ευρωπαίοι “δεν κλώτσησαν τον τενεκέ” αυτή τη φορά μεταθέτοντας τη λύση του προβλήματος στο μέλλον, αλλά ότι έδωσαν λύση που θα κάνει πείσει ότι η χώρα αλλάζει σελίδα».

–         «Η τεχνική μορφή της λύσης δεν με ενδιαφέρει. Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Εσείς εδώ (σ.σ. αντιπολίτευση) θα δυσκολευτείτε να το πείτε, αλλά όλοι θα το καταλάβουν ότι βρέθηκε λύση».

Πίσω από τις λέξεις αυτές διαφαίνεται ο κίνδυνος για επώδυνα μέτρα, εφόσον τελικά οι Ευρωπαίοι δανειστές «συρθούν» στις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ για δημοσιονομικά μέτρα και συντάξεις.

Κανείς σε Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες δεν αποκαλύπτει σε ποια μέτρα έχουν συμφωνήσει για να ζητήσουν από την Ελλάδα, όταν αρχίσει ξανά η διαπραγμάτευση στην Αθήνα –από την επόμενη Πέμπτη πιθανότατα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετείχε στο «δείπνο» των θεσμών με τον Τόμσεν, διέγνωσε ότι ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι βρίσκονται κοντά σε μία συμφωνία. «Το αν επιτευχθεί συμφωνία λίγο πριν τη σύνοδο της ευρωζώνης  της 7ης Μαρτίου, δεν το γνωρίζω», είπε χθες, αλλά έσπευσε να τονίσει ότι σε κάθε περίπτωση οι θεσμοί θα επιστρέψουν «με ενιαία θέση».

Ποια θα είναι η ενιαία θέση; Υποχώρησε το ΔΝΤ στις υπερβολικές απαιτήσεις του στο δημοσιονομικό ή οι Ευρωπαίοι; Το πιο πιθανόν είναι να τα βρουν μεταξύ τους και να επιδιώξουν μόλις ειστρέψουν στην Αθήνα να πιέσουν αφόρητα την ελληνική πλευρά για την αποδοχή των προτάσεων-απαιτήσεων που θα βάλουν στο τραπέζι.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε  προχθές στην ομιλία του ενώπιον των μελών επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου ότι το ΔΝΤ και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί «είναι σαν δύο ελέφαντες που προσπαθούν να λύσουν τις διαφορές του, ενώ η μικρή αντιλόπη, η Ελλάδα, περιμένει να την αξιολογήσουν». Η αξιολόγηση,λοιπόν, δεν είναι μακρυά… Αλλωστε όπως παρατήρησε ο αξιωματούχος, «δεν είναι χρήσιμο και παραγωγικό να συζητάμε ποιος διαφωνεί με ποιον, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς».

Ενόψει, λοιπόν, της επιστροφής  του κουαρτέτου, αναμένεται από την πλευρά των θεσμών ένα μπαράζ δηλώσεων για την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης το ταχύτερο δυνατόν, διότι  δεν υπάρχει περιθώριο επιπλέον καθυστέρησης. Η συμφωνία επείγει… Η ελληνικής πλευρά θα εμφανιστεί λίγο πολύ ως υπαίτια της μέχρι τώρα καθυστέρησης. Η τακτική είναι γνωστή…Όταν ο αξιωματούχος ερωτήθηκε για το κατά πόσο η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να καθυστερήσει την υλοποίηση του προγράμματος, φρόντισε να απαντήσει  ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να καθυστερήσει η υλοποίηση του προγράμματος. Αναγνώρισε,όμως,  ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις δημοσιονομικές και κοινωνικές λόγω  της προσφυγικής κρίσης.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.