Search
Close this search box.
Search

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ: Τι είναι το Aegean Lake Effect που θα “χτυπήσει” την Ελλάδα

Πριν 9 έτη

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονται σε όλη τη χώρα από το απόγευμα της Πέμπτης, ισχυρές καταιγίδες και βροχές, κυρίως στις νησιωτικές περιοχές, κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αλλά θυελλώδεις άνεμοι.

Πιο αναλυτικά πρόβλεψη της ΕΜΥ αναφέρει:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις  απογευματινές ώρες της Πεμπτης (05/01/17):

  • Μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (06/01/17) στα νησιά του Ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ηπείρου, της δυτικής Στερεάς, της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου.
  • Μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (06/01/17) κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες  και την Κρήτη.
  • Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πεμπτης (05/01/17)  και από τα βόρεια μέχρι και τη Δευτέρα(09/01/17) ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατα τόπους πυκνές:

Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής  στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και στις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας.

Από το βράδυ της Παρασκευής κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιωτική χώρα και την Κρήτη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή (06/01/17) και από τα βόρεια η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χώρα. παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο (07/01/17), ο οποίος στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ) θα πνέουν την Πέμπτη (05/01/17), οι οποίοι την Παρασκευή (06/01/17)σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες. Από το απόγευμα του Σαββάτου βαθμιαία οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.

Τι είναι το Aegean Lake Effect που θα “χτυπήσει” την Ελλάδα

Το «Aegean Lake Effect», πρόκειται για ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που παρατηρείται κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα και επιφέρει βροχοπτώσεις – χιονοπτώσεις μεγάλης διάρκειας.

Συγκεκριμένα, οι μεγάλες εκτάσεις θερμών λιμνών – θαλασσών εμπλουτίζουν τον υπερκείμενο αέρα με μεγάλα ποσά υγρασίας. Εφόσον ο αέρα πάνω από την περιοχή έχει αρκετά χαμηλή θερμοκρασία, η υγρασία αυτή συμπυκνώνεται ταχύτατα και δημιουργεί πυκνά, χαμηλά νέφη τα οποία δίνουν, ανάλογα με τη θερμοκρασία στην επιφάνεια, βροχοπτώσεις ή χιονοπτώσεις στις ακτές και στις περιοχές κοντά στη λίμνη -θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι η κατεύθυνση των φαινομένων καθορίζεται από τον άνεμο.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γνωρίζουν πολύ καλά -και από τον σχεδιασμό που έχουμε εκπονήσει- τους ρόλους και τις αρμοδιότητες και είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθούν στα όποια προβλήματα ενδεχόμενα υπάρξουν και δημιουργηθούν και από αυτό το νέο κύμα κακοκαιρίας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό , «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Το κύριο μέλημα και ο σχεδιασμός μας είναι οι βασικοί κεντρικοί άξονες, οι κεντρικοί δρόμοι, να παραμείνουν ανοιχτοί» ανέφερε ο κ.Καπάκης, προσθέτοντας ότι «το σχέδιο το οποίο έχουμε εκπονήσει προβλέπει κάθε διεργασία η οποία πρέπει να γίνει ώστε οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί». «Είμαι βέβαιος και θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά» είπε.

«Σε περίπτωση εγκλωβισμού αυτοκινήτου σε δύσκολες συνθήκες, σε κάθε περίπτωση ο οδηγός θα πρέπει να παραμείνει στο αυτοκίνητο, αν μπορέσει να μετακινηθεί στο δεξιό μέρος του δρόμου και να καλέσει σε βοήθεια, είτε το 100 -Τροχαία και Ελληνική Αστυνομία, είτε το 199 -Πυροσβεστική», υπενθύμισε ο γγ Πολιτικής Προστασίας.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.