Στο μέσον της περιοχής ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο κινείται το Oruc Reis το πρωί της Παρασκευής, απέχοντας περίπου 35 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης.
Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο με τα δύο βοηθητικά του και τα πέντε τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, ακολουθούν πορεία βορειοανατολική και πλέουν με ταχύτητα περίπου τεσσάρων κόμβων.
Σύμφωνα με την τελευταία παράνομη τουρκικη Navtex, το Oruc Reis θα παραμείνει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο μέχρι τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου.
Ήδη, όμως, το τουρκικό καθεστώς, με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι και του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, προαναγγέλλει το επόμενο επιθετικό βήμα της Άγκυρας.
Τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν περιλαμβάνουν την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης, σε μια θαλάσσια περιοχή, την οποία οι Τούρκοι θέλουν να σφετεριστούν, επικαλούμενοι το ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.
Θα επιχειρήσουν οι Τούρκοι έρευνες σε μια περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νότια της Κρητης; Ποια θα είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το ενδεχόμενο; Θα αποπειραθεί το τουρκικό καθεστώς να στείλει το Oruc Reis για έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού, μέσα σε περιοχή ανακηρυγμένης ελληνικής ΑΟΖ, με βάση την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου;
Οι πιθανές κινήσεις της Άγκυρας εξετάζονται από το πρωθυπουργικό γραφείο και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που σχεδιάζουν τις πιθανές αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς στην περίπτωση που το τουρκικό καθεστώς επιχειρήσει σεισμικές εργασίες νότια της Κρήτης.