Στον αέρα βρίσκεται πλέον η έναρξη υποβολής των δηλώσεων Ε1, μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι ο φορολογικά υπόχρεος στις περιπτώσης κοινής δήλωσης που θα υποβάλουν –για πρώτη φορά φέτος- τα ομόφυλα ζευγάρια. Και όπως όλα δείχνουν, για να ψηφιστουν και να ισχύουν οι απαραίτητες διατάξεις, ίσως χρειαστεί να φτάσουμε ως τα μέσα Μαρτίου και ακόμα να μην έχει ανοίξει το σύστημα Taxisnet.
Σαν να μην έφταναν τα πολλά και σοβαρά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, το υπουργείο Οικονομικών έχει να αντιμετωπίσει και ένα «οικογενειακό» πρόβλημα, που δεν έχει να κάνει με τους θεσμούς.
Το νέο πρόβλημα που ανέκυψε είναι ότι ο νόμος δεν προβλέπει ποιος είναι ο υπόχρεος στις περιπτώσεις όπου και οι δύο φορολογούμενοι που υποβάλλουν κοινή δήλωση, αν είναι και οι δύο άνδρες ή γυναίκες. Το θέμα δεν είναι απλό, γιατί το κράτος ζητάει και δίνει λεφτά, είτε βεβαιώνοντας φόρο είτε επιστρέφοντας φόρο, μόνο στο ΑΦΜ του ενός εκ των δύο μελών. Στο ΑΦΜ του υπόχρεου γίνονται οι συμψηφισμοί φόρου (αν δηλαδή εκδοθεί χρεωστικό ή πιστωτικό εκκαθαριστικό) έστω και αν ο ένας εκ των δύο δικαιούται επιστροφή και ο άλλος καλείται να πληρώσει.
Για τα θέματα της τσέπης του κάθε νοικοκυριού όμως ο νόμος είναι πολύ αυστηρός και τελικώς φαίνεται πως θα απαιτηθεί διάταξη νόμου για να δηλώσουν ποιον ορίζει κάθε ζευγάρι σαν φορολογικά υπευθυνο έναντι του Κράτους, για να μην προκύψουν άλλα παρατράγουδα αν πχ ο υπόχρεος δικαιούται μεν επιστροφή φόρου, αλλά βρεθεί χρεωμένος με τους φόρους που βαρύνουν το «έτερον ήμισυ» της κοινής δηλώσεως.
Επιπλέον, αν οι δανειστές δεν ανάψουν πράσινο φως στις διατάξεις που έχουν ετοιμάσει στην Καραγεώργη Σερβίας, ούτε η εφαρμογή για το Ε1 μπορεί να ανοίξει ούτε να οριστικοποιηθεί το πότε και σε πόσες δόσεις θα καταβληθεί ο φόρος εισοδήματος.
Η πρώτη διάταξη που πρέπει να πάρει το πράσινο φως του Κουαρτέτου είναι αν θα ισχύσει η ίδια διάταξη που ίσχυσε πέρσι και προστατεύει τους ανέργους και όσους έχουν μικρά, περιστασιακά εισοδήματα, από τη “δαγκάνα” των τεκμηρίων. Αν δεν περάσει η διάταξη, χιλιάδες φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο επί ανύπαρκτων εισοδημάτων, καθώς δεν θα ισχύσει η υπαγωγή τους στην κλίματα των μισθωτών, άρα και το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ.
Παρ’ ότι η διάταξη είναι δίκαιη και αυτονόητη, οι δανειστές έχουν τη συνήθη… αλλεργία κι ως εκ τούτου για να μην υπάρξουν εκ των υστέρων εκπλήξεις, το υπουργείο Οικονομικών θα περιμένει. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχε ως σκέψη να ανοίξει το σύστημα, να υποβληθούν οι δηλώσεις και να δοθεί η δυνατότητα τροποποιητικών δηλώσεων όταν θα ψηφιζόταν η διάταξη, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να γλιτώσουν το φόρο. Ωστόσο, σε μια τέτοια περίπτωση είναι προφανές ότι επικοινωνιακά τουλάχιστον η ταλαιπωρία των πολιτών θα βάραινε αρνητικά, πόσο μάλλον όταν το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να είχε λυθεί νομοθετικά εδώ και μήνες.
Η δεύτερη διάταξη που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αφορά στην αλλαγή του τρόπου εξόφλησης του φόρου εισοδήματος. Σήμερα προβλέπονται τρεις διμηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο και το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί να “απλώσει” τις πληρωμές σε πέντε ως οκτώ δόσεις αλλά σε μηνιαία βάση. Όποιος πιστεύει ότι μια τέτοια αλλαγή είναι αδιάφορη για το Κουαρτέτο πλανάται πλάνην οικτρά, καθώς ήδη οι δανειστές έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το κατά πόσο δεν διαταράσσεται η εισπραξιμότητα των φόρων, με δεδομένο ότι η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές θεωρούν καίριας σημασίας να τηρηθεί ο προγραμματισμός των επιστροφών φόρου, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το πρόβλημα της διόγκωσης των οφειλών του Δημοσίου προς τους φορολογούμενους.
Κι επειδή μαζί με τα… ξερά καίγονται και τα χλωρά, πέρα από τις διατάξεις που θα επιτρέψουν να ανοίξει το TAXIS για την υποβολή των δηλώσεων, έχουν “κολλήσει” και οι διατάξεις για το “πλαστικό” χρήμα, που θα ξεκαθαρίσουν επιτέλους το τοπίο, όσον αφορά στο ποιές αποδείξεις πρέπει να συλλέγονται και ποιες όχι και βέβαια σε ποιο ύψος του εισοδήματος πρέπει να αντιστοιχούν…