Search
Close this search box.
Search

Αρχίζουν οι νέες κατεδαφίσεις κτηρίων της ομογένειας στη Χειμάρρα

Πριν 8 έτη

Στην κατεδάφιση ακινήτων που ανήκουν σε ομογενείς στη Χειμάρρα προχωρούν σήμερα οι αλβανικές Αρχές, με αφορμή την ανάπλαση της πόλης και παρά την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αυλώνος, που «παγώνει» το επίμαχο σχέδιο.

Σύμφωνα με καταγγελίες ομογενών, στις 18 Οκτωβρίου η επιθεώρηση χωροταξίας του Δήμου Χειμάρρας έστειλε ειδοποιητήρια σε 19 οικογένειες βορειοηπειρωτών, μελών της ελληνικής μειονότητας, με τα οποία τους ζητά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών, λόγω σχεδίων για κατεδάφισή τους.

Το θέμα της Χειμάρρας έχει αναδειχθεί σε «αγκάθι» σε ελληνοαλβανικές σχέσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τα Τίρανα, όμως επαναβεβαίωσε ότι η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να εγείρει ενστάσεις στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας με βάση τα μειονοτικά δικαιώματα.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εργάζεται για την προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Αλβανίας, είπε σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Να προστατεύσει τους Έλληνες καλεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. Με γραπτή δήλωσή του, ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα αντιδράσεις που «αυτή τη φορά» θα πρέπει να είναι αποτελεσματικές, «τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Εννοείται ότι αυτά θα πρέπει να γίνουν πριν από την εκκίνηση των ελληνοαλβανικών συνομιλιών “πακέτο” οι οποίες έχουν ήδη προαναγγελθεί από το υπουργείο Εξωτερικών», προσθέτει ο κ. Κουμουτσάκος.

Για παράνομες ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης κάνει λόγο η Ένωση Κεντρώων και καλεί τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, να εφαρμόσει τη νομιμότητα και να σεβαστεί τους ελληνικής καταγωγής πολίτες της γειτονικής χώρας.

Πρόβλημα με «βαθιές ρίζες»

Από τη σκοπιά της ελληνικής διπλωματίας το πρόβλημα στην Χειμάρρα έχει διπλή πηγή: την κοινοτικοποίηση περιουσιών επί καθεστώτος Χότζα στην Αλβανία, που σημαίνει ότι η ελληνική μειονότητα δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας για να προστατεύσει τις ιδιοκτησίες της, και δεύτερον την αλβανική νομοθεσία, που δεν προσφέρει επαρκείς προστασίες.

Συγκεκριμένα, η αλβανική νομοθεσία, παρά τον νέο νόμο που πέρασε πριν λίγες εβδομάδες, συνεχίζει να απονέμει τον χαρακτηρισμό του μειονοτικού με βάση την ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του κάθε προσώπου. Από την εποχή Χότζα όμως ο ελληνικός πληθυσμός αναγνωριζόταν ληξιαρχικά ως μειονοτικός μόνο σε συγκεκριμένες ζώνες της Αλβανίας που δεν περιλαμβάνουν τη Χειμάρρα.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι παρά την μεταρρύθμιση οι κάτοικοι της Χειμάρρας σταθερά δεν μπορούν να απολαύσουν τις πραγματικές προστασίες που κανονικά προβλέπονται πλέον για μειονότητες.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.

Ο Τάιλερ Ρόμπινσον που συνελήφθη 33 ώρες μετά το έγκλημα, είναι ο δολοφόνος του Τσάρλι Κερκ Ο 22χρονος Τάιλερ Ρόμπινσον από τη Γιούτα είναι ο δολοφόνος του 32χρονου συντηρητικού ακτιβιστή και συμμάχου του Τραμπ, Τσάρλι Κερκ. Σύμφωνα με τις Αρχές, έδρασε πιθανότατα μόνος του. – Σε ένα από τα πυρομαχικά του έγραφε Bella Ciao, ενώ σε άλλο έγραφε «γειά σου φασίστα! Πιάσε!» – Συνελήφθη 33 ώρες μετά τη δολοφονία του Κερκ. – Έδρασε – εκτός απροόπτου – μόνος του. – Σε οικογενειακό δείπνο, πριν τη δολοφονία ο 22χρονος είχε μιλήσει αρνητικά για τον Κερκ. Είπε ότι ήταν γεμάτος μίσος και διέδιδε μίσος. – Ο Ρόμπινσον έφτασε στο πανεπιστήμιο τέσσερις ώρες πριν από τη δολοφονία του Κερκ – Οι Αρχές ευχαρίστησαν την οικογένεια του δράστη «που έκαναν το σωστό» – Για σημείο καμπής στην αμερικανική ιστορία μίλησε ο κυβερνήτης της Γιούτα : «Μένει να δούμε το είδος της» – Πριν τη δολοφονία ο Ρόμπινσον άλλαξε ρούχα στην ταράτσα. Μετά φόρεσε ξανά τα αρχικά.