Πέντε ονόματα φέρεται να κατέθεσε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συλλέξει το «Βήμα», οι οποίες επίσης δημοσιεύονται στη σκοπιανή ιστοσελίδα «www.MKD.mk», τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:
- Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
- Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
- Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
- Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
- Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]
Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).
Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς. Υπάρχει φυσικά αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας». Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republika Nova Makedonija».
Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση του ονόματος πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή θα ισχύει διεθνώς τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας. Δεν ήταν σαφές ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αν ο κ. Νίμιτς προτείνει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Θα πρέπει όμως να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι η γειτονική χώρα θα χρειαστεί, με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας ονομασίας.
H αντίδραση της ΝΔ
“Επί της ουσίας, δυστυχώς, η Κυβέρνηση χειρίζεται ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα με όρους εσωτερικής, πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι απολύτως ανεύθυνος ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα της συζήτησης για την ονομασία της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στον Ο.Η.Ε. Δύο μήνες τώρα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση της Αντιπολίτευσης. Έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις ερήμην μας. Είναι, πλέον, πολύ αργά για ενημέρωση. Σε ό,τι αφορά το συλλαλητήριο και το ενδεχόμενο συμμετοχής των βουλευτών μας: Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι πολίτες είναι φυσικά ελεύθεροι να εκφρασθούν όπως επιλέγουν και οι βουλευτές μας είναι ελεύθεροι να κάνουν αυτό που επιλέγουν”, είπε η Μαρία Σπυράκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Επίσης καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα λέγοντας ότι “Όλοι διαβάζουμε εφημερίδες και site και αν αυτό θεωρείται ενημέρωση έχουμε όλοι ακριβώς την ίδια ενημέρωση. Τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης πάντως, δεν έχουν καμία ενημέρωση για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Και, όπως απάντησα πριν, είναι πολύ αργά για να γίνει ενημέρωση από την πλευρά της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση έχει ολοκληρωτικά την ευθύνη των χειρισμών για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης”.
Για το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής
Έχουμε, καταρχήν, υπόψη μας ότι υπάρχει ήδη μια έναρξη συζήτησης για το ενδεχόμενο να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Επιμένουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία έπρεπε να προέλθει από την Κυβέρνηση στην έναρξη αυτής της πορείας. Τώρα είναι πλέον πολύ αργά. Εφόσον συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ο κ. Κουμουτσάκος θα προσέλθει, ζητώντας από τον κ. Κοτζιά να αποσαφηνίσει εάν η θέση του δεσμεύει την κυβερνητική πλειοψηφία. Δηλαδή, το σύνολο της Κυβέρνησης. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης. Είμαι σαφής: Δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης σε κάθε άλλη περίπτωση.
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το Σκοπιανό
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφής. Έχει διατυπωθεί από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κ. Μητσοτάκη. Το ελάχιστο είναι το Βουκουρέστι, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. Και η προτεινόμενη λύση πρέπει να είναι πακέτο, να περιλαμβάνει δηλαδή και το κομμάτι του ονόματος και το κομμάτι του εύρους της χρήσης και την αντιμετώπιση των ζητημάτων του αλυτρωτισμού. Όμως, αντί κάποιοι να εξυφαίνουν σενάρια στα υπόγεια του Μαξίμου για τη Νέα Δημοκρατία που δημιούργησε και κατοχύρωσε την εθνική θέση, θα ήταν προτιμότερο να μας απαντήσει η Κυβέρνηση, που – κατά τα άλλα είναι λαλίστατη – εάν εξακολουθεί να εκφράζει τον Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Τσακαλώτο και τον Υπουργό Παιδείας τον κ. Γαβρόγλου, η άποψη που είχαν προσυπογράψει σε επιστολή του 2008, και στην οποία φαίνεται ότι δεν αντιμετώπιζαν καμία δυσκολία, η γειτονική χώρα να αποκαλείται με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Η εκτίμησή μας είναι ότι η Κυβέρνηση είναι σκορποχώρι σε αυτό το θέμα και ότι δεν μπορεί να παρουσιάσει μια ενιαία θέση ως βάση διαπραγμάτευσης.
Για τις συναντήσεις εκπροσώπων των Μακεδονικών Σωματείων με Καραμανλή και Σαμαρά
Οι πολίτες είναι ελεύθεροι να εκφραστούν όπως εκείνοι επιλέγουν.