Αναμφίβολα, η απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα μας άλλων δυο, με το αιτιολογικό των «παράνομων ενεργειών εις βάρος της εθνικής ασφάλειας», έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Αθήνας. Στο δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφέρεται η «Αυτοκρατορική Ορθόδοξη Παλαιστινιακή Ένωση, ως μια οργάνωση που προωθούσε ρωσικά συμφέροντα στην Ελλάδα. Ποια είναι όμως αυτή η Ένωση;
Η Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Ένωση Παλαιστίνης (ρωσικά: Императорское Православное Палестинское общество) (ή IPPO) ιδρύθηκε στις 8 Μαΐου 1882, κατόπιν διατάγματος του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ΄ και πρώτος πρόεδρος ορίστηκε ο δούκας Σεργκέι Αλεξάντροβιτς Ρομανόφ. Σκοπός της Ένωσης ήταν η ακαδημαϊκή οργάνωση για τη μελέτη της Μέσης Ανατολής και η προάσπιση της ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά σήμερα δραστηριοποιείται στην υπεράσπιση των ρωσικών συμφερόντων στην ίδια περιοχή, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, υπεράσπιση των δικαιωμάτων των χριστιανών κτλ.
Στις 14 Οκτωβρίου 2016, ιδρύεται το ελληνικό παράρτημα της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Ένωσης Παλαιστίνης, με τελετή που πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία του Προέδρου της και πρώην Πρωθυπουργού της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Βαντίμοβιτς Στεπάσιν (πρώην στέλεχος της FSB), παρουσία του Μητροπολίτη Βέροιας κ. Παντελεήμων, του δήμαρχου Βέροιας κ. Δημήτρη Βοργιαζίδη, του πρώην υπουργού κ. Κων. Κιλτίδη, του Αλεξέι Ποπόφ γενικού πρόξενου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, καθώς και του Πρόεδρου του Ελληνικού Παραρτήματος της Ένωσης κ. Σίμου Παναγιωτίδη.
The Imperial Palestine Orthodpx Society is chaired by Sergey Stepashin, former counter-intelligence director and the first FSB chief in the 90s. The organisation has a sprawling network of “local chapters”, from Amman to Varna, Bulgaria.
— Christo Grozev (@christogrozev) 11 Ιουλίου 2018
So now Russia declares it will respond in kind and kick out 2 Greek diplomats (Greece expells two and PNGs (bans entry) of two more). Greece warned Russia that reciprocal measures would lead to escalation, as “Greek diplomats do not engage in unlawful activity in Russia”
— Christo Grozev (@christogrozev) 11 Ιουλίου 2018
Σύμφωνα με δημοσίευμα του «ΒΗΜΑτος» (2016) με τίτλο «Το παιγνίδι των Ρώσων στην Ελλάδα», «Οι ιδρυτές του παραρτήματος θεωρούν ότι λειτουργούν ως προάγγελοι της επαναπροσέγγισης της Ελλάδας με τη Ρωσία.» Ο πρόεδρος του IPPO κ. Στεπάσιν, έχει επισκεφτεί την Ελλάδα πολλές φορές τα τελευταία χρόνια για τη διοργάνωση φεστιβάλ και στα πλαίσια «επισκέψεων εργασίας.»
Ο κ. Σίμος Παναγιωτίδης, (πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Ένωσης) είναι διευθυντής του ρωσικού τμήματος του Ομίλου ΑΚΤΩΡ (και του σερβικού), που το 2014 πέτυχε τη συμφωνία αποκομιδής των απορριμμάτων, μεταξύ του ρωσικού τραπεζικού κολοσσού, «VTB Capital», και του ελληνικού Ομίλου «ΑΚΤΩΡ». Τα στελέχη του «ΑΚΤΩΡ» εκτιμούσαν εκείνη την εποχή πως το εν λόγω project, «θα φέρει νέες συμφωνίες συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ.» Το 2009, ο κ. Παναγιωτίδης και ο πρώην υπουργός κ. Κιλτίδης, πρωταγωνίστησαν στο ελληνο-ρωσικό deal για εξαγωγή 10.000 κοντέινερς κομπόστας ροδάκινου στη Ρωσία, το οποίο τελικά ναυάγησε.
Αναφορικά με τη «μητρική» Ορθόδοξη Αυτοκρατορική Ένωση Παλαιστίνης, φαίνεται πως διατηρεί δεσμούς με το ρωσικό κράτος. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, έχει δηλώσει πως σκοπός της Ένωσης είναι η διασφάλιση των ρωσικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή και η χρήση της ως ένα ακόμη «μέσο διπλωματίας.» Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Λαβρόφ επισημαίνει πως η δράση της IPPO δεν περιορίζεται μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, ακόμη και στην Ευρώπη όπου «οι Χριστιανοί που αποτελούν πλειοψηφία, βιώνουν καταπίεση στο βωμό της ανοχής της διαφορετικότητας.» Παραδέχεται επίσης πως η Ένωση έχει αποκτήσει μεγάλη επιρροή και σε άλλες περιοχές.
Η δράση της Ορθόδοξης Αυτοκρατορικής Ένωση Παλαιστίνης στη Συρία
Από το 2013, η IPPO έχει διοργανώσει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, ωστόσο πρόσβαση σε αυτή φαίνεται να έχουν μόνο οι κάτοικοι που βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς Άσαντ και κυρίως τη Δαμασκό. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και η στρατιωτική παρέμβαση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στη χώρα το 2015, ήταν που απέτρεψε τη κατάρρευση του καθεστώτος.
Είναι σαφές όμως, πως η εν λόγω «Ένωση» δρα υπό την «αιγίδα» του Ρωσικού Κράτους για τη προώθηση των ρωσικών συμφερόντων σε διάφορες περιοχές, κάτι που έχει παραδεχτεί ακόμη και ο Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ υπάρχουν αναφορές πως σχετίζεται ακόμη και με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.