Search
Close this search box.
Search

Ο Σταθάκης απαντάει για το …ξεχασμένο 1.000.000 ευρώ

Πριν 9 έτη

Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση με τους υπουργούς που ελέγχονται για το πόθεν έσχες τους. Oι φήμες περιστρέφονται γύρω από το πρόσωπο του Γιώργο Σταθάκη. Δημοσιογράφοι ρώτησαν ευθέως την Τετάρτη τον υπουργό Οικονομίας “αν πράγματι είναι ο ίδιος εκείνος με το «προβληματικό» πόθεν έσχες” και η απάντηση του Γ. Στάθάκη ήταν: «Δεν μπορώ να προβώ σε καμία δήλωση με βάση το νόμο, πριν ολοκληρώσει η βουλή τον έλεγχό της. Κάντε υπομονή, θα φανεί σε μία εβδομάδα…».

Πάντως η κυβέρνηση είναι αμήχανη με την υπόθεση και βέβαια και οι βουλευτές που την στηρίζουν, καθώς επί δύο ημέρες αποφεύγουν να απαντήσουν στη Βουλή για την υπόθεση με τα προβληματικά πόθεν έσχες των δύο υπουργών, παρά το γεγονός ότι αρκετά στελέχη της αντιπολίτευσης τους καλούν να δώσουν εξηγήσεις.

Ωστόσο, αντί απαντήσεων, επιχειρούν να «δραπετεύσουν», επικαλούμενοι την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», παρά το γεγονός ότι επι εννέα μήνες δεν έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν ουσιαστικά αποτελέσματα και πλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραγραφής της.

Βορίδης: Ο κ. Φλαμπουράρη αυτή την στιγμή κατέχει μετοχές εργολήπτριας εταιρείας, διαπράττοντας κακουργηματική πράξη, αλλά δεν βλέπουμε αντιδράσεις…

Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής που επεξεργάζεται το πολυνομοσχέδιο, ο κ. Μάκης Βορίδης είπε ότι «τα ζητήματα της διαφθοράς δεν πρέπει να τα εξετάζει αλά καρτ η κυβέρνηση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως και να συζητήσουμε τι έγινε την περίοδο 2010-2012 για τη λίστα Λαγκάρντ και να συγκρίνουμε τι κάναμε εμείς και τι εσείς. Μέχρι τότε, όμως, πείτε στον κ. Φλαμπουράρη ότι αυτή την στιγμή κατέχει μετοχές εργολήπτριας εταιρείας, διαπράττοντας κακουργηματική πράξη, αλλά δεν βλέπουμε αντιδράσεις. Επειδή είστε ευαίσθητοι, αύριο ο υπουργός να αποδείξει όσα υποστηρίζει, όχι όμως με ιδιωτικά συμφωνητικά που δεν ισχύουν για μεταβίβαση μετοχών ούτε με σφραγίδες και γνήσια που δεν προκύπτουν από πουθενά. Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει θέση».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος και κατά την διάρκεια σφοδρής αντιπαράθεσης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μαντά, τον κάλεσε να μην καλύπτει τον «υπουργό με το ένα εκατομμύριο ευρώ».

Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός:

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Μην φωνάζετε.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): Κύριε Μαντά, μαζέψου. Δεν ντρέπεστε, αυτά όχι σε μένα, αλλού. Τι πάει να πει, δεν ντρέπεσαι, σε μένα το λες, που είσαι Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που καλύπτει τα πόθεν έσχες των υπουργών; Το ένα εκατομμύριο το βρήκατε;

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Κύριε Κουτσούκο, σας παρακαλώ πολύ, δεν σας ενόχλησε κανείς. Κάνατε μια τοποθέτηση…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ): Ακούσατε τι μου είπε;

ΜΑΚΗΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Όχι, δεν άκουσα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Ειδικός Αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ): Μου είπε, αν δεν ντρέπομαι.

Το θέμα με τον «φαντομά» υπουργό με το αδήλωτο 1.000.000 ευρώ έθεσε και ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καλώντας την κυβέρνηση να είναι πιο προσεκτική όταν αναφέρεται σε ζητήματα ηθικής.

«Δεν μπορεί μιλάτε συνέχεια για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς όταν επί μέρες ψάχνουμε τον υπουργό με το ένα εκατ. ευρώ και εσείς κάνετε ότι δεν τρέχει τίποτα» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για να προσθέσει ότι «ο κ. Φλαμπουράρης προς τιμήν του βέβαια είπε ότι είχε ξεχάσει να αφαιρέσει τις μετοχές και πως πήρε ένα έργο σαν να μην τρέχει τίποτα».

Επίσης, ο κ. Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι) σημείωσε: «Θα ήθελα να ξεκινήσω κάνοντας ένα σχόλιο για την υποτιθέμενη ανωτερότητα της αριστεράς ή μάλλον ψέματα εκείνων που δηλώνουν αριστεροί. Δεν άκουσε κανείς την μέχρι πρότινος σύντροφό σας να αναφέρει δύο περιπτώσεις υπουργών, ο ένας που επί τρία χρόνια δεν δήλωνε ένα εκατομμύριο στο πόθεν έσχες του και ο έτερος που δεν δήλωνε επίσης στο πόθεν έσχες του μετοχές εταιρίας που κατέχει; Σχόλιο επ΄ αυτού δεν έχουμε;».

Πάντως, σε σχέση με αντίστοιχες υποθέσεις που εμφανίστηκαν στο παρελθόν, αυτή τη φορά η αντίδραση της αντιπολίτευσης είναι ιδιαιτέρως ήπια.

Είναι δε ενδεικτικό ότι εως αυτή μόνο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έχει προχωρήσει σε σχετική δήλωση, ενώ κανείς βουλευτής δεν έχει καταθέσει, για την ώρα , ερώτηση, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τι αφορούν όλες οι υποθέσεις

Η μία υπόθεση αφορά υπουργό που επί 3 χρόνια «ξεχνούσε» να δηλώσει τραπεζική κατάθεση ύψους 1.000.000 ευρώ… Οι ίδιες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι ο «αφηρημένος» υπουργός λίγο πριν τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου έσπευσε μόνος του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και κατέθεσε συμπληρωματική δήλωση για την ύπαρξη των χρημάτων.  Πάντως ο συγκεκριμένος κορυφαίος υπουργός εκλέγεται από το 2012, πρώτος στο νομό του, ενώ η οικογένεια του ασχολείται με ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Για την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό εάν νωρίτερα είχε πιαστεί στην φάκα από τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Πάντως, έως σήμερα έλεγχος από την επιτροπή της Βουλής για την προέλευση των χρημάτων δεν έχει γίνει.

Επίσης γι” αυτόν είχε γίνει πολύ συζήτηση στο παρελθόν αναφορικά με τις επενδύσεις που είχε κάνει και γνωστοποιήσει στο πόθεν έσχες του.

Ο δεύτερος μπαινοβγαίνει στο Μαξίμου

Η δεύτερη περίπτωση αφορά κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης που μπαινοβγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και η υπόθεσή του είχε απασχολήσει για τα καλά την επικαιρότητα την προεκλογική περίοδο, ειδικά την τελευταία εβδομάδα.

Από την δήλωση περιουσιακής κατάστασης που κατέθεσε προκύπτει πως διατηρούσε μετοχές σε εταιρία αν και απαγορεύεται από  τους περιορισμούς για συμμετοχή στο κυβερνητικό συμβούλιο.eggrafo2_flabouraris

Μάλιστα επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του 15minutes.gr το οποίο αποκάλυψε πως εν λόγω, είναι ο  Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος μάλιστα δήλωσε: «Όταν ορκίστηκα υπουργός στις 26 Ιανουαρίου 2015 οι μετοχές μου είχαν μεταβιβαστεί. Στο πόθεν έσχες υπάρχουν τα στοιχεία του 2014. Στο πόθεν έσχες του 2015 θα δηλώσω την μεταβολή και δεν θα υπάρχουν οι μετοχές που μεταβιβάστηκαν»

Και οι δύο βουλευτές

Παράλληλα έχουν εντοπιστεί ένας νυν και ένας πρώην βουλευτής  με φορολογικές εκκρεμότητες. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ο πρώην βουλευτής ελέγχεται για δύο γνωστές υποθέσεις, μια για αδήλωτες χρηματιστηριακές συναλλαγές  και αλλά μια για ενδεχόμενη συμμετοχή του σε offshore εταιρία, κάτι που του στοίχισε προεκλογικά και τη θέση του στα ψηφοδέλτια του κόμματος του.

Το θέμα επιβεβαίωσε με δηλώσεις η πρώην Πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για τον έλεγχο των πόθεν έσχες Δέσποινας Χαραλαμπίδου ενω υποστήριξε ότι έχει ενημερώσει τους διαδόχους της για τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Ωστόσο ο νεος αντιπροεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος που έχει αναλάβει τα πόθεν έσχες δηλώνει άγνοια για τα στοιχεία και προσθέτει πως θα καλέσει άμεσα την κυρία Χαραλαμπίδου να τον ενημερώσει.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να γνώριζε εδώ και  μέρες το ζήτημα. Μάλιστα, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού φέρεται να είχε ζητήσει στοιχεία για τις καυτές υποθέσεις προκειμένου να αποκτήσει ακριβή εικόνα για το όλο θέμα. Στο Μαξίμου εμφανίζονται ψύχραιμοι καθώς δεν φαίνεται να ανησυχούν πως πρόκειται για τι σοβαρό και πιθανολογούν πως πρόκειται για διαδικαστικά λάθη που σχετίζονται με αυτή καθ  αυτή τη δήλωση πόθεν έσχες και όχι για κάποια σκοπιμότητα με στόχο της φοροδιαφυγή.

«Δείχνουν» Ζωή για τη διαρροή

Τις συγκριμένες καταγγελίες επιβεβαίωσε η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής της  Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου η οποία ήταν στο πλευρό της κυρίας Κωνσταντοπούλου. Αεκετά κυβερνητικά στελέχη «βλέπουν» την πρώην πρόεδρο της Βουλής πίσω από τις συγκριμένες αποκαλύψεις.  Θυμίζουν, μάλιστα, τις πληροφορίες ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου λίγο πριν αποχωρήσει από τη Βουλή είχε ζητήσει να φωτοτυπηθούν τα πάντα, ακόμα και 32 δικογραφίες.

Θεοδωράκης: Να δώσει εξηγήσεις ο κ. Τσίπρας

Σκληρή επίθεση στην κυβ’έρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επεφύλασσε ο επικεφαλήςτου Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή και την αποκάλυψη ότι υπάρχουν δύο «ύποπτα» πόθεν έσχες κυβερνητικών στελεχών.
«Δυστυχώς ο κόσμος θα καταλάβει πως το Ποτάμι είχε δίκιο τον περασμένο Μάρτιο, όταν το Ποτάμι έλεγε να κλείσει σύντομα η συμφωνία», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού μετά τη συνάντησή του στη Βουλή με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, οι οποίοι τον ενημέρωσαν «για τις σοβαρές επιπτώσεις που υφίστανται από τις φορολογικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου».
Ο κ. Θεοδωράκης συμπλήρωσε πως «αν μας είχε ακούσει ο κ. Τσίπρας θα γλυτώναμε πολλά από την φοροκαταιγίδα που έρχεται».
Οι εκτιμήσεις του Ποταμιού για τα βαριά φορολογικά μέτρα επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Παράλληλα, σε ερώτηση για τις πληροφορίες για αδήλωτα εισοδήματα στο πόθεν έσχες πολιτικών προσώπων, ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε:.
«Δεν αρκεί να λες ότι είσαι τίμιος.
Πρέπει να το δείχνεις καθημερινά στην πράξη.
Ελπίζω να μην επαληθευτούν οι φήμες ότι δυο υπουργοί έχουν μια ”μαύρη τρύπα” στο πόθεν έσχες τους.
Ζητάμε να δώσουν εξηγήσεις για να μην επαληθευτεί το σενάριο της αριστερής διαφθοράς».

Καλαντζής: Η κ. Χαραλαμπίδου δεν έπρεπε να μιλήσει

Θέση για τις καταγγελίες της Δέσποινας Χαραλαμπίδου πήρε ο ο β” αντιπρόεδρος της Βουλής μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, Γιώργος Καλαντζής.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM», ο κ. Καλαντζής σημείωσε πως «η κ. Χαραλαμπίδου δεν έπρεπε να πει οτιδήποτε για τα “πόθεν έσχες” πριν τελειώσει ο έλεγχος ή αφού μπήκε στη διαδικασία, θα έπρεπε να πει και ονόματα» και συνέχισε: «Αν υπάρχει υπουργός ή βουλευτής, που έχει κάνει ανειλικρινή δήλωση “πόθεν έσχες” έχει κάνει παραβάσεις που άπτονται του νόμου και απειλείται με φυλακή 10 χρόνων»

Παράλληλα εξήρε διαχρονικά το έργο των υπαλλήλων της επιτροπής, λέγοντας ότι χάρη στη δική τους δουλειά, παραπέμφθηκαν και καταδικάστηκαν πρώην πολιτικοί για παραβιάσεις στη δήλωση περιουσιακών στοιχείων.

Επεσήμανε παράλληλα ότι από 1/8/2014 η επιτροπή έχει στην ευθύνη της τον έλεγχο των δηλώσεων, όχι μόνο των υπουργών αλλά 45.000 Ελλήνων πολιτών, που είναι υπόχρεοι προς υποβολή και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός, ότι όλες αυτές οι δηλώσεις μπορεί να δημοσιοποιηθούν. Εξέφρασε δε την άποψη, ότι τα μέλη της επιτροπής πρέπει να παραπέμπουν προς διερεύνηση όχι μόνο τις καταγγελίες που φτάνουν γραπτά σε αυτούς, αλλά και όσες δημοσιεύονται και στα μέσα ενημέρωσης.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.