Κουνάει το… δάχτυλο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε όσους επικρίνουν την προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. «Αιδώς Αργείοι» ήταν η οργίλη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών.
Το υπουργείο κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως «προτού καν πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις μεταξύ του κ. Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, στελέχη της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν να διαπιστώνουν την δήθεν αποτυχία της ιστορικής σημερινής επίσκεψης».
«Ένα κορυφαίο γεγονός για την εξωτερική πολιτική της χώρας, όπως η σημερινή επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, δεν θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικής» τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.
Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «επιπόλαια κριτική» που υποστηρίζει έναν ιδιόμορφο νεοαπομονωτισμό και ανάγει την αδράνεια και την ακινησία σε ύψιστη αρχή.
Μάλιστα, το υπουργείο φέρνει ως παράδειγμα το Βορειοκορεατικό ζήτημα: «Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην Ν. Κορέα, οι εκεί συνομιλητές του τόνισαν εμφατικά ότι το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τους βορείους γείτονές τους είναι η έλλειψη καναλιών επικοινωνίας».
Αυτοί οι παράγοντες, προσθέτει το ΥΠΕΞ, δεν θέλουν να δουν το εποικοδομητικό κλίμα που κυριάρχησε κατά τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα διότι δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι υπήρξε καλή και λεπτομερής προετοιμασία τους. Αγνοούν δε επιδεικτικά το γεγονός ότι υπήρξαν εκατέρωθεν προπαρασκευαστικές επισκέψεις και συνεννοήσεις.
«Αυτή η προκατασκευασμένη κριτική βάλλει ευθέως όχι μόνο εναντίον της χώρας και του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά προσβάλλει και τους διπλωμάτες και άλλους εργαζόμενους του Υπουργείου που κατέβαλαν εργώδεις προσπάθειες για την επιτυχία της σημερινής επίσκεψης» σημειώνει το υπουργείο.
Το παρασκήνιο της επίσκεψης και οι επικρίσεις
Πάντως της επισκεψης Ερντογάν προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο το οποίο έφτασε μέχρις απειλών από τον “σουλτάνο” ότι θα ακυρώσει το ταξίδι του στην Αθήνα. Όπως αποκαλύπτεται ο Ερντογάν είχε σχεδιάσει καλά την επίσκεψή του και όσα είπε, ενώ όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές είχε προειδοποιήσει για τη στάση του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στον Αλέξη Παπαχελά, στην οποία έθεσε όλα τα ζητήματα.
Όμως, αντί στην Αθήνα να σημάνει συναγερμός για να χειριστούν με κάποιο άλλο πλάνο και να αντιμετωπίσουν τον Ερντογάν, προσπάθησαν δια της διπλωματικής οδού να “ισορρπήσουν” τα πράγματα. Έτσι, ο Ερντογάν “βγήκε” και από πάνω, απειλώντας την Αθήνα ότι θα ακυρώσει το ταξίδι του, αναγκάζοντας την Αθήνα να υπαναχωρήσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Πάντως σε εμφανώς πιο συμφιλιωτικούς τόνους κινήθηκε πάντως ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά την αντιφώνηση του στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την αντιπαράθεση του με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για την «επικαιροποίηση» της Συνθήκης της Λωζάνης.
Την ανάγκη επανεκκίνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με διασφάλιση της αρμονικής συνύπαρξης και των δύο λαών επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για εθνικισμό και λαϊκισμό του τούρκου προέδρου μετά την ευθεία αμφισβήτηση εκ μέρους του της Συνθήκης της Λωζάνης.
Εκατέρωθεν αιχμές
Με εκατέρωθεν αιχμές και λεπτή ειρωνεία (Ερντογάν: «ο νεαρός κ. Τσίπρας εξανίσταται για το Κυπριακό» – Tσίπρας: «να ψάξουμε και την Ιαπωνία για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης» κοκ.) ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα – Ερντογάν, με την πολύκροτη συνέντευξη του προέδρου της Τουρκίας στον ΣΚΑΪ -με την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε, μεταξύ άλλων, θέμα «επικαιροποίησης» της Συνθήκης- να ρίχνει βαριά της σκιά της.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε μέχρι κεραίας στις θέσεις του, θέτοντας ευθέως, και πάλι, θέμα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης με αναγνώριση περισσότερων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας όπως η εκλογή αρχιμουφτή.