Search
Close this search box.
Search

Politico για Κοτζιά: Τον “πετάνε” εκτός από τις διαπραγματεύσεις – Έλληνας ΥπΕξ: Τι ήθελαν, να παραδινόμασταν στους Τούρκους;

Πριν 8 έτη

Απέρριψε κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δημοσιεύματα, όπως αυτό του Politico, που του καταλογίζουν ευθύνες για τις εξελίξεις στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΜΠΕ, σημείωσε πως «αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους, εάν νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα και τη δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, στη Γενεύη είχαν προγραμματισθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις και το πολιτικό περιεχόμενο της Διάσκεψης για την Πέμπτη και την Παρασκευή, τις οποίες όμως ακύρωσαν οι Τούρκοι.

Οπως είπε, τα δημοσιεύματα «περιέχουν σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα». Για παράδειγμα, όπως είπε, λένε ότι διακόψαμε εμείς τη διαδικασία, επειδή οι τεχνικές ομάδες πάνε την άλλη εβδομάδα.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και ανέφερε πως τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως και ο ίδιος πρότειναν να συνεχισθεί την Παρασκευή η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, το ότι έπρεπε να συνεχιστούν οι ομιλίες σε πολιτικό επίπεδο ήταν πολύ σημαντικό, διότι έπρεπε να δοθούν οι οδηγίες για το πώς θα δουλέψουν οι τεχνικές ομάδες. «Και αυτό διότι οι Τούρκοι οι οποίοι εγκατέλειψαν τη διαπραγμάτευση και έφυγαν το πρωί της Παρασκευής, είπαν ότι δεν είχαν χρόνο για διαβουλεύσεις και ζήτησαν να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες. Η απάντηση όμως ήταν ότι χωρίς πολιτικές οδηγίες δεν μπορούν να συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες».

Καταλήγοντας, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι «καταπληκτικό ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά, ελληνικά ή και άλλα μέσα ενημέρωσης τα οποία υιοθετούν αυτούς που ακύρωσαν τη συμφωνηθείσα διαδικασία στη Γενεύη». «Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και επιπλέον μετά ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες» πρόσθεσε.

Μαξίμου: Στηρίζουμε τον Ν. Αναστασιάδη

Και το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «για άλλη μια φορά, δημοσιεύματα που παρουσιάζουν υποτιθέμενη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία ή ερμηνεύουν ως ανελαστική τη στάση της ελληνικής πλευράς στερούνται σοβαρότητας και αξιοπιστίας».

Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είναι σε διαρκή συνεννόηση και στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ο Υπουργός Εξωτερικών υλοποιεί με επιτυχία, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Tι ανέφερε το Politico

Εκτός των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα μείνει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ανέφερε το Politico.

Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ «θα κρατηθεί μακριά από τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου, μετά την παρουσία του στη Γενεύη την προηγούμενη εβδομάδα όπου διατάραξε τις εύθραυστες συνομιλίες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που παρακολούθησαν στενά τις συζητήσεις».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Η επόμενη πολιτική συνάντηση για το πώς θα διασφαλιστούν η ασφάλεια και η ανεξαρτησία της Κύπρου -που όμως δεν έχει οριστεί ακόμα πότε θα γίνει- θα είναι μεταξύ των επικεφαλής των κυβερνήσεων και όχι των υπουργών Εξωτερικών. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ πιθανό να εκπροσωπήσει τη χώρα του μετά τα παράπονα που ακούστηκαν από τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά και άλλους αξιωματούχους, για τη συμπεριφορά του Κοτζιά την προηγούμενη Πέμπτη.

»Η πρώτη Διάσκεψη ανάμεσα στον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τις τρεις εγγυήτριες χώρες (Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία) έληξε άδοξα μετά από μόλις μία ημέρα συνομιλιών. Αυτή η οπισθοδρόμηση υπενθύμισε τη σκληρή δουλειά που πρέπει να γίνει ακόμα, έπειτα από 20 μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, υπό τη σκέπη των Ηνωμένων Εθνών.

»Οι δύο πλευρές και ο ΟΗΕ επιμένουν ακόμα να λένε ότι είναι θέμα εβδομάδων, και όχι μηνών, για να επιτευχθεί μια συμφωνία. Ωστόσο, μόλις έχουν αρχίσει να γεφυρώνουν το χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα, που πρέπει να υπογράψουν την όποια συμφωνία».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «παρά τις εντατικές συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στα Ηνωμένα Εθνη, τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις τρεις εγγυήτριες χώρες, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Γενεύη, ο Κοτζιάς πήγε στη Διάσκεψη με απαιτήσεις-έκπληξη έναντι των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων, όπως ήταν η πλήρης και άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη νησί, τις οποίες μάλιστα επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα διάλειμμα των συζητήσεων».

»Η κυβέρνηση Τσίπρα, ανεπίσημα, φάνηκε να “μαλακώνει” τις θέσεις της Ελλάδας την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τη “σημαντική ώθηση” που δόθηκε για μια “δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία” για την επανένωση της Κύπρου. Ωστόσο, από αυτή την ανεπίσημη ανακοίνωση έλειπαν κάποια από αυτά που είπε ο Κοτζιάς την Πέμπτη.

»Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ανέφερε: “Σε διαρκή συντονισμό και συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίσουμε να προωθούμε και να υποβάλλουμε προτάσεις που βασίζονται στις αρχές που τηρούμε όσον αφορά τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, στα οποία εμπλεκόμαστε. Οι επιθετικές δηλώσεις δεν έχουν καμία θέση στις συνομιλίες”.

»Στη συνέντευξη Τύπου, ο Κοτζιάς μίλησε για μια γρήγορη αποχώρηση των περίπου 30.000 Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στην τουρκοκυπριακή πλευρά του νησιού και ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών θα ξανασυναντηθούν στις 23 Ιανουαρίου – ημερομηνία, όμως, στην οποία δεν συμφώνησαν τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη. “Πιστεύουμε -και νομίζω δικαίως- ότι πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων”, είπε ο Κοτζιάς. “Οσον αφορά των αποχώρηση του τουρκικού στρατού, θέλουμε, πρώτα απ’ όλα, ο ρυθμός να είναι συνεχής. Μια μεγάλη απόσυρση την πρώτη εβδομάδα, αν όχι από την πρώτη μέρα, και στη συνέχεια μια συνεχιζόμενη αποχώρηση. Πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα”».

 

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.