Search
Close this search box.
Search

Διχασμένη η Eυρώπη – Σύγκρουση Λαγκάρντ με Μέρκελ για το ευρωομόλογο – Βέτο από Ιταλία και Ισπανία

Πριν 5 έτη

Μόλις μία εβδομάδα μετά την παρέμβασή της για θωράκιση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων η Κριστίν Λαγκάρντ είδε το Βερολίνο να απορρίπτει την έκκλησή της για περισσότερη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της άνευ προηγουμένου αυτής κρίσης και συγκεκριμένα την πρόταση για έκδοση κοινών ευρωομολόγων.  Στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών ουσιαστικά η κοινότητα έσπασε και πάλι σε δύο στρατόπεδα: το ένα με επικεφαλής την Λαγκάρντ και το άλλο με επικεφαλής την Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές  η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την πρότασή της για τα ευρωομολόγα, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζει μία κρίση «επικών διαστάσεων» από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Τόνισε πως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών του ESM, ρευστότητας και εγγυήσεων από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων, όπως κοινή έκδοση χρέους προκειμένου να διαμοιραστεί το ρίσκο.

Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συμφώνησε με τη ζοφερή εκτίμηση της κατάστασης απέρριψε το αίτημα για αμοιβαιοποίηση χρέους και προειδοποίησε τους πάντες να μην έχουν «μη ρεαλιστικές προσδοκίες» σύμφωνα με αξιωματούχους.Όπως μάλιστα επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg o τόνος της ήταν πιο κατηγορηματικός μετά και την επιστολή των εννέα ηγετών για την έκδοση των κορωνο-ομολόγων. Στο πλευρό της Γερμανίας στάθηκε και πάλι η Ολλανδία.

Η παρέμβαση Μέρκελ που έγινε μέσω διερμηνέα, με μία φωτογραφία της μόνο να εμφανίζεται στην οθόνη, ήρθε εν μέσω δραματικών εκκλήσεων για πιο δυναμική δράση από τους ομολόγους της. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε ότι ολόκληρη η χώρα του υποφέρει, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε πως εάν δεν ληφθούν δυναμικές αποφάσεις η πολιτική αντίδραση που θα υπάρξει θα μπορούσε να σκοτώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κ. Λαγκάρντ μίλησε για μία κρίση «επικών διαστάσεων», που απαιτεί τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, από τις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και τη ρευστότητα και τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ως την κοινή έκδοση χρέους για τον επιμερισμό των χρηματοοικονομικών κινδύνων που συνεπάγονται οι μαζικές δημόσιες δαπάνες που θα χρειαστούν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε μίλησε με συναίσθημα για τον πόνο που βιώνει η χώρα του και απείλησε με βέτο το κοινού ανακοινωθέντος, μιλώντας για «πολύ δειλές» προτάσεις.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η αποτυχία των Ευρωπαίων να δράσουν από κοινού θα μπορούσε να πλήξει θανάσιμα το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εννιά χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση για το ευρωομόλογο εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης («επική», «πρωτοφανής» κ.ο.κ.) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες για μία ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση.

Ωστόσο η καγκελάριος φάνηκε αμετακίνητη, μιλώντας (σύμφωνα με το Bloomberg) για μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Μήλον της έριδος αποδείχθηκε και ο ρόλος του ESM, έγινε αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης στην τηλεδιάσκεψη. O Κόντε, σύμφωνα με το Bloomberg, είπε στην τηλεδιάσκεψη ότι τα μέτρα στήριξης που βρίσκονται στο τραπέζι είναι ανεπαρκή, ταιριάζουν σε ασυμμετρικά σοκ και η Ιταλία δεν τα χρειάζεται. Αντ’ αυτού, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Ισπανού ομολόγου του, Πέδρο Σάντσεθ, να ζητηθεί από τους πέντε προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών (Συμβουλίου, Επιτροπής, Κοινοβουλίου, ΕΚΤ και Eurogroup) να παρουσιάσουν εντός δέκα ημερών μία κοινή πρόταση για τη χρήση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου, τόνισε τη σημασία εξομάλυνσης της παραγωγής και διανομής ιατρικού εξοπλισμού ανά την Ε.Ε. Πρόσθεσε ότι πρέπει να «συντονίσουμε τις αποφάσεις μας για επιστροφή στην κανονικότητα» ώστε να μην πάνε χαμένα τα σκληρά μέτρα που ελήφθησαν για την καταστολή της επιδημίας, αναφέροντας ότι η Επιτροπή έχει αναλάβει να καταρτίσει τα σχετικά πρωτόκολλα με τη συνδρομή επιστημόνων και ειδικών.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.