Search
Close this search box.
Search

Επίθεση της κυβέρνησης στην Greepeace επειδή έκανε κριτική στον Τσίπρα

Πριν 9 έτη

Η κυβέρνηση με ενημερωτικό σημείωμα επιτίθεται στην Greenpeace, επειδή κατακεραύνωσε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα, που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Κύκλοι του ΥΠΕΝ σχολίασαν δημοσιεύματα ΜΚΟ για την ομιλία του κ. Τσίπρα στο Παρίσι: 

Δύο είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο Παρίσι. Η παραδοχή ότι η κλιματική αλλαγή δεν οφείλεται αόριστα σε λαθεμένη ατομική στάση αλλά σε συγκεκριμένες πολιτικές και οικονομικές επιλογές που έβαζαν τα κέρδη των πολυεθνικών πάνω από τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Επομένως το κίνημα ενάντια στην κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να στοχεύει αόριστα σε αλλαγή ατομικών συμπεριφορών αλλά κυρίως σε ριζική ανατροπή των κατεστημένων οικονομικών μοντέλων. Αυτή η πολιτικοποίηση του κινήματος που ονοματίζει τους κύριους υπαίτιους της κλιματικής αλλαγής έχει αναφερθεί και από κορυφαίες ακτιβίστριες και ακτιβιστές όπως η Ναόμι Κλάιν.aleksis-tsipras

Είναι σεβαστή η στάση των ΜΚΟ που από τον θεσμικό τους ρόλο αποφεύγουν να πολιτικοποιήσουν τη δράση και το λόγο τους. Αλίμονο εάν απαιτούν την ίδια στάση από την πολιτική ηγεσία.

Εξίσου σημαντική είναι η αναφορά στην παγκόσμια ναυτιλία. Πολύ συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός απαίτησε ενέργειες που θα μειώσουν τις εκπομπές και πολύ ορθά ζήτησε αυτές οι ενέργειες να γίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μεγάλη απορία προκαλεί η στάση της GREENPEACE, έτσι ώστε αυτές οι ενέργειες να παρθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχει μήπως κανένα νόημα η Ευρωπαϊκή δέσμευση, εάν δεν τηρείται ομοίως για την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία; Έχει νόημα να προχωρήσουν μονομερώς οι Ευρωπαϊκές ναυτιλιακές επιχειρήσεις σε δραστική μείωση των εκπομπών ή απλά αυτή θα οδηγούσε σε μετάβαση του Ευρωπαϊκού στόλου σε σημαίες ευκαιρίας, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η ρύπανση; Εάν για τη ναυτιλία αρκεί η θέσπιση φιλόδοξων στόχων από τη Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί άραγε διεκδικούμε παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία στην COP21 για το σύνολο των εκπομπών; Είναι γενναία η επιλογή του Πρωθυπουργού να αναφερθεί σε δεσμεύσεις ενός κλάδου της οικονομίας που αφορά τη χώρα μας. Άλλοι ηγέτες αντίθετα αποφεύγουν επιμελώς την αναφορά σε κλάδους που κοστίζουν στη δική τους οικονομία και προτιμούν να δεσμεύονται σε κλάδους μηδενικού κόστους για την χώρα τους.

Τέλος, απορία προκαλεί η κριτική της GREENPEACE ότι ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις σαν νευραλγικό ζήτημα της διείσδυσης των ΑΠΕ. Είναι συγκεκριμένες οι ποσοτικές δεσμεύσεις που περιέχονται στην πρόταση της Ε.Ε με την οποία συντάσσεται η Ελλάδα. Η κυβέρνησή μας μάλιστα, στην εσωτερική διαπραγμάτευση της Ε.Ε είχε στηρίξει πιο φιλόδοξους στόχους που να μην αθροίζονται με την μείωση του LULUCF.

Τι είχε πει ο πρωθυπουργός στο Παρίσι και η ανακοίνωση της Greenpeace

Συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε τη Δευτέρα πως: “Η σύνοδος αυτή πρέπει να αποτελέσει ιστορική καμπή. Πρέπει να επιταχυνθεί η παγκόσμια μετάβαση σε μια φιλική προς το κλίμα, βιώσιμη κοινωνία”. Ενώ, επισήμανε πως “η Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή βιώνει μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση και την ανθρώπινη απόγνωση, δίνει πολιτική προτεραιότητα στην ανάγκη να αποτραπεί ο κίνδυνος μετατόπισης της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε εδώ για να αποφασίσουμε πώς θα το πράξουμε”. Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο νομικό πλαίσιο και τη δέσμευση των χωρών στη συμφωνία του Παρισιού. “Η συμφωνία του Παρισιού θα πρέπει να παρέχει ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο που θα έχει ως βάση τις διαδικασίες διαφάνειας, λογοδοσίας και συμμόρφωσης που θα εφαρμόζονται από όλα τα μέρη”, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, οι υπόλοιποι ηγέτες επέστησαν την προσοχή τους στη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προσπαθώντας να στρέψουν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση την ανάγκη για εύρεση λύσης για το μείζον περιβαλλοντολογικό ζήτημα.

Αυτές ήταν και οι δηλώσει που προκάλεσαν την αντίδραση του ελληνικού τμήματος της Greenpeace, που με σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει πως ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει πως ” Ο κ. Τσίπρας κατάφερε σε μία τοποθέτηση 453 λέξεων να μην αναφέρει ποτέ τις λέξεις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας. Κατήγγειλε τον καπιταλισμό και τον νεοφιλελευθερισμό και αρκέστηκε σε διαπιστώσεις και γενικές τοποθετήσεις, οι οποίες έγιναν συγκεκριμένες μόνο σε ένα σημείο: την υπεράσπιση της πάγιας θέσης των Ελλήνων εφοπλιστών να μην ρυθμίζονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ), δηλαδή από τους ίδιους τους εφοπλιστές. Ειρωνικά λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε στηλιτεύσει τη μεγιστοποίηση του κέρδους ως κριτηρίου που υπαγορεύει πολιτικές αποφάσεις”.

Όλα αυτά αντιπροβάλλοντας τις δηλώσει άλλων ηγετών, που έφτασαν στο Παρίσι με συγκεκριμένους στόχους, για τις χώρες τους, και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και την ανάληψη των ευθυνών που τους αναλογούν.

Παράλληλα, η μη κυβερνητική οργάνωση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι τοποθετεί το κέρδος πάνω από τους πολίτες της χώρας, σημειώνοντας: “Δυστυχώς όμως, η Ελλάδα παραμένει χαμένη και αποπροσανατολισμένη, όπως φάνηκε ξεκάθαρα στην ομιλία του κ. Τσίπρα. Εν έτει 2015, τα εύκολα συνθήματα περασμένων δεκαετιών ούτε ορίζουν ούτε προσδίδουν προοδευτικότητα σε κάποιον. Τα έργα το κάνουν αυτό. Ο προοδευτικός χώρος έχει πάψει  να είναι το προνομιακό πεδίο του κ. Τσίπρα, οι διεθνείς εξελίξεις άλλωστε το αποδεικνύουν αυτό περίτρανα. Όσο δεν βρίσκει όμως αυτό το προοδευτικό στίγμα που της λείπει η χώρα, τόσο βαθαίνει το χάσμα και οι κοινωνικές ανισότητες. Έτσι γίνεται πάντα όταν μπαίνουν τα κέρδη πάνω από τους πολίτες και όχι το αντίστροφο”.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.