Search
Close this search box.
Search

Η BSH Hellas κλείνει το εργοστάσιο της πρώην Pitsos στου Ρέντη – Η ιστορική πορεία της μάρκας

Πριν 7 έτη

Λουκέτο στο εργοστάσιο της ΠΙΤΣΟΣ από το 2018 ανακοίνωσε ότι βάζει η BSH. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, εδώ και καιρό είχε γνωστοποιηθεί η ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της BSH στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου 2017 η οποία ήταν αντικειμενικά επιβεβλημένη, ιδίως μετά τη μακρά και παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία 7 σχεδόν χρόνια.

Ωστόσο, η εταιρεία αποφάσισε τη συνέχιση της λειτουργίας της παραγωγικής μονάδας για διάστημα ενός επιπλέον έτους, μεταφέροντας στο εργοστάσιο της Αθήνας παραγωγή μικρότερου εύρους, που είχε αρχικά προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί σε άλλη χώρα. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία επιχειρεί να μετριάσει τις συνέπειες για το προσωπικό από την ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της Αθήνας.

Αναφορικά με τους εργαζόμενους, όπως τονίζεται από την εταιρεία, η προσαρμογή του μοντέλου λειτουργίας του εργοστασίου της BSH στην Αθήνα στις νέες ανάγκες θα υλοποιηθεί μέσω ενός προγράμματος εθελούσιας εξόδου, που σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μέγιστη δυνατή αποζημίωση και ενίσχυση των εργαζομένων. Το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου ξεκίνησε στις 2 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί στις 10 Νοεμβρίου 2017.

Η ιστορική πορεία της μάρκας

1865
Ίδρυση της εταιρείας ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε. από την ομώνυμη οικογένεια για την παραγωγή μικρών οικιακών συσκευών και συσκευών πετρελαίου1959
Έναρξη της παραγωγής ψυγείων και θερμαστρών πετρελαίου στο νέο εργοστάσιο του Ρέντη

1968
Κατασκευή ασπρόμαυρων τηλεοράσεων

 1974 
Έναρξη συνεργασίας με τη Siemens Α.Ε.

1977 
Εξαγορά της ΠΙΤΣΟΣ από την BOSCH – SIEMENS HAUSGERATE GmbH και τη SIEMENS A.E. HELLAS

1986 
Συμφωνία συνεργασίας με τη Robert Bosch για τη διανομή των οικιακών συσκευών στην Ελλάδα

1989 
Έναρξη της παραγωγής ψυγείων

1990 
Λανσάρισμα των νέων κουζινών POP

1992 
Έναρξη της παραγωγής ψυγειοκαταψυκτών
Λανσάρισμα των ψυγείων NO FROST COMBI
Hλ. Ψυγεία Top Freezer με τεχνολογία λειτουργίας Static + No Frost

1993 
Λανσάρισμα της νέας σειράς MEDITERRANEE (επέκταση της γκάμας top freezer)

1994 
Διακοπή της χρήσης χλωροφθορανθράκων στην παραγωγή ψυγείων
Έναρξη εξαγωγής κουζινών στις Σκανδιναβικές χώρες

1996 
Μετονομασία της εταιρείας σε BSP A.B.E.
Έναρξη της παραγωγής ψυγείων με χρήση καθαρών υδρογονανθράκων (R600)
Λανσάρισμα των νέων μονόπορτων ψυγείων μικρού μεγέθους
Έναρξη μαζικής παραγωγής των 50 cm Table Top Refrigerators
Λανσάρισμα των κουζινών με φούρνους πυρολυτικού αυτοκαθαρισμού

1997 
Λανσάρισμα των Table Top Freezers 50 cm

1998 
Λανσάρισμα νέας σειράς κουζινών C.IC. σε σχέδιο soft-line
Λανσάρισμα νέων Bottom Freezers σε σχέδιο Bombee

1999 
Λανσάρισμα νέων Bottom Freezers 60 cm σε σχέδιο Bombee εξοπλισμένων με multi air-flow
Ψυγειοκαταψύκτης 60 cm KCL με συρτάρι συντήρησης σε θερμοκρασίες από 0°C έως + 3°C

2000 
Λανσάρισμα νέας σειράς κουζινών και ψυγείων INOX
Ψυγειοκαταψύκτης 60/70 cm με τεχνολογία Static, ηλεκτρονικό έλεγχο και ενεργειακή κλάση Α
Ψυγειοκαταψύκτης 60/70 cm με τεχνολογία “No Frost” και Multi Flow” για ομοιόμορφη κατανομή ψύξης

2002 
Μετονομασία της εταιρείας σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε.

2005 
Συμπλήρωση 140 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε.

2006 
Νέα σειρά δίπορτων ψυγείων X-FROST

2007 
Νέα σειρά κουζινών IC2
Νέα σειρά δίπορτων ψυγείων και ψυγ/κτων X-FROST Τitanium

2009 
Νέα σειρά εντοιχιζόμενων κουζινών και φούρνων IC5
Νέος εξωτερικός σχεδιασμός ψυγείων και ψυγειοκαταψυκτών

2010 
Νέα σειρά ελεύθερων κουζινών IC2.5

Εορτασμός των 145 χρόνων από την ίδρυση της εταιρείας.

2011

Λανσάρισμα των πρώτων κλιματικά ουδέτερων, ως προς τη χρήση, οικιακών συσκευών στην Ευρώπη.

2012-2013

Σημαντική υποστήριξη Μη Κυβερνητικών Οργανισμών που έχουν ανάγκη σε οικιακές συσκευές

Προώθηση της Ανακύκλωσης οικιακών συσκευών μέσω μιας σειράς ενεργειών

2014

Τα πρώτα Inverter κλιματιστικά και οι πρώτες μικροσυσκευές pitsos

2015

Συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της εταιρίας

Απόστολος Πίτσος: Ο άνθρωπος που πούλησε τη μεγάλη βιομηχανία στους Γερμανούς

Η βραδιά ήταν ζεστή. Η Γερμανική Σχολή Αθηνών και ο Σύλλογος των Αποφοίτων της βράβευσαν το προπερασμένο καλοκαίρι στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής, δώδεκα Απόφοιτους του Πολέμου, μαθητές και μαθήτριες που τελείωσαν τη Σχολή την περίοδο κήρυξης του πολέμου και τα χρόνια της κατοχής. Μαθητές με ενδιαφέρον για τη μεγάλη αυτή χώρα παρά τις σαφείς δυσκολίες που ο Β Παγκόσμιος πόλεμος γέννησε και τις χιλιάδες νεκρούς τόσο στα ελληνικά όσο και τα ευρωπαϊκά μέτωπα από τις ορδές του Χίτλερ.

Ο Απόστολος Πίτσος γεννήθηκε το 1918 και πήγε στη Γερμανική Σχολή. Συμμαθητής του στην Γ’ τάξη ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός κι επίσης γερμανόφιλος Γεώργιος Ράλλης αλλά και η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου τη σχολική περίοδο 1926-27. Ήδη από το 1865 ο θείος του είχε ιδρύσει μία μικρή επιχείρηση με το οικογενειακό όνομα με ένα μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Περικλέους. Λίγο αργότερα ανέλαβε και ο πατέρας του Σταμάτης και μαζί κατασκεύαζαν μικρές οικιακές συσκευές ανάμεσα σε άλλα μικρά μεταλλικά κλουβιά αλλά και μικρά ψυγειάκια νερού με ένα μικρό βρυσάκι που συνήθιζαν τότε οι νοικοκυρές να κρεμούν στον τοίχο.

Τα μαθητικά εκείνα χρόνια κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, η μικρή αυτή οικογενειακή βιοτεχνία, μετακόμισε στην οδό Έσλιν στους Αμπελοκήπους, που ήταν τότε στα όρια του κέντρου της πόλης, αλλά ένα ατύχημα του πατέρα του, που επηρέασε την όρασή του, υποχρέωσε το νεαρό Απόστολο που ήξερε γερμανικά να τον συνοδεύσει στη Γερμανία και κατόπιν να αναλάβει την ίδια την μικρή αυτή επιχείρηση. Μετά το σχολείο μετέβη ξανά στη Γερμανία στην πόλη Aue, όπου και σπούδασε μηχανολόγος. Τα χρόνια του πολέμου και της κατοχής δουλειές δεν υπήρχαν και ο ίδιος βρήκε το χρόνο να εξασκείται στο βιολί, τη μεγάλη του αγάπη, παίζοντας τέλεια πλέον το κονσέρτο για βιολί του Μπετόβεν (το μοναδικό που συνέθεσε για βιολί ο συνθέτης).

Βέβαια η οικογένεια του δεν πέρασε τις δυσκολιες που άλλες οικογένειες είχαν στην Ελλάδα, όμως κανένας δεν μπόρεσε ποτέ να τους συνδέσει με τον κατοχικό γερμανικό παράγοντα. Μόλις έληξε ο πόλεμος, και έχοντας πλέον αποκτήσει τις γνώσεις από τις σπουδές του στη μηχανολογία, κατόρθωσε σιγά – σιγά να μεταμορφώσει τη μικρή αυτή βιοτεχνία στην βιομηχανία που τα μεταπολεμικά χρόνια κατασκεύαζε ηλεκτρικές συσκευές προμηθεύοντας όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Το 1959 όταν η επιχείρηση είχε πλέον μετακομίσει στου Ρέντη άρχισε να κατασκευάζει ψυγεία και θερμάστρες πετρελαίου, το 1968 ασπρόμαυρες τηλεοράσεις και το 1977 πουλήθηκε.

Κακή πορεία από το 2007

Η γερμανική BSH, μια εταιρία, κορυφαία παγκοσμίως στην κατασκευή οικιακών συσκευών, αριθμεί 50.000 συνεργάτες και με πωλήσεις το 2013 στα 10,5 δις ευρώ πρόσφατα έγινε εξολοκλήρου θυγατρική εταιρία του ομίλου Bosch. Η επωνυμία της εταιρίας θα αναγράφεται ως BSH Οικιακές Συσκευές Α.Ε . Η εταιρεία από την Ελλάδ εξάγει τα είδη της σε Γαλλία, Αλβανία, Βέλγιο, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Δανία, Ελβετία κ.ά.). Η εταιρεία δεν απέφυγε ωστόσο ούτε τη μείωση των πωλήσεων, που άρχισε να παρουσιάζει το 2007 και συνεχίζεται έκτοτε αδιάκοπα. Η BSH Οικιακές Συσκευές, παράγει και εμπορεύεται ψυγεία, κουζίνες και άλλες οικιακές συσκευές με τα σήματα Bosch, Siemens, Pitsos, NEFF, Gaggenau και Constructa.


Το μουσείο της Pitsos

Έπειτα από πολλή προσπάθεια το μουσείο Pitsos έγινε πραγματικότητα. Είναι ένα μουσείο δικής μας ελληνικής ιστορίας, που δείχνει την πορεία της πιο αγαπημένης ελληνικής μάρκας ηλεκτρικών συσκευών στο χρόνο, με τον πιο ζωντανό τρόπο. Μοναδικά εκθέματα, συγκεντρωμένα με πολύ μεράκι, στολίζουν το αίθριο του νέου μας κτιρίου στην Κηφισιά. Στους χώρους του μουσείου μπορείτε να δείτε σημεία-σταθμούς στην εξέλιξη της μάρκας Pitsos από τα πρώτα της ακόμα βήματα στην ελληνική αγορά. Λευκές συσκευές από το 1960, σόμπες, μαχαιροπήρουνα, γκαζιέρες και άλλα σπάνια αντικείμενα, καθώς επίσης τα πρώτα φυλλάδια και τους πρώτους τιμοκαταλόγους που τυπώθηκαν για την Pitsos. Στο μουσείο λειτουργεί και έκθεση φωτογραφίας με σπάνιες φωτογραφίες παλιών συσκευών, μονάδων παραγωγής και άλλων μοναδικών ντοκουμέντων – όπως οι φωτογραφίες του πρώτου καταστήματος της Pitsos – που προκαλούν συγκίνηση και νοσταλγία.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.