Την περασμένη Τρίτη ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση στο Μουσείο Βορρέ στην Ανατολική Αττική με κεντρικό καλεσμένο τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Η συνάντηση είχε στόχο την προώθηση κυρίως του μητσοτακικού Νίκου Σοφιανού και κατά δεύτερον του επίσης μητσοτακικού Γιώργου Κώτσηρα, που αμφότεροι κατεβαίνουν στην περιφέρεια Αττικής.
Λίγο πριν όμως την εκδήλωση ξεκίνησαν τα τηλέφωνα από τους διοργανωτές ότι το προγραμματισμένο ραντεβού ματαιώνεται. Η αντίδραση των γαλάζιων βουλευτών της ίδιας περιφέρειας – Γιώργου Βλάχου, Θανάση Μπούρα, Μάκη Βορίδη – ήταν τόσο μεγάλη που το Μοσχάτο ζήτησε από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να μην δώσει τελικά το παρών. Το οξύμωρο βέβαια ήταν πως η Πειραιώς έχει ζητήσει τόσο από τον Άδωνι Γεωργιάδη όσο και από τον Κωστή Χατζηδάκη να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νίκου Σοφιανού.
Δεν είπε την Αλήθεια ο Τσακαλώτος
Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το αφορολόγητο να μην πέσει κάτω από τα 6.250 ευρώ αντί των 5.681 ευρώ που προβλέπει η συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα.
Μιλώντας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τα μέτρα, εξήγησε ότι με την ενεργοποίηση των αντίμετρων ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων μειώνεται από 22% σε 20%, γεγονός που θα επιφέρει αυτόματη αύξηση του αφορολόγητου κατά περίπου 570 ευρώ.
Μόνο που ο κ. Τσακαλώτος είπε τη μισή αλήθεια στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Προκειμένου να ξεπεραστεί ο σκόπελος με την ψήφιση τους και να αποφευχθούν νέοι τριγμοί στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε αφορολόγητο 6.250 ευρώ για τον άγαμο σε και όχι 5.682 ευρώ όπωςπροβλέπει το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας με τους δανειστές.
Προφανώς με αυτό τον τρόπο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προεξοφλεί από τώρα ότι η ελληνική οικονομία το 2018 και το 2019 θα πιάσει τους στόχους του 3,5% στα πλεονάσματα -που είναι και το καλό σενάριο – για να μπορέσει να εφαρμόσει και τα αντίμετρα που θα μειώσουν έως ένα βαθμό τις νέες επιβαρύνσεις.
Μόνο με τα θετικά μέτρα τα οποία προβλέπουν μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα ετήσια εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ θα υπάρξει αφορολόγητο μεγαλύτερο από 5.682 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περίπτωση κατά την οποία ταυτόχρονα με τη μείωση της έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ στα επίπεδα των 1.250-1.450 ευρώ εφαρμοστούν και τα φορολογικά αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, τότε όσοι μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες εμφανίζουν στην εφορία εισοδήματα μεγαλύτερα των 21.500 ευρώ θα ωφεληθούν με ετήσιες φοροελαφρύνσεις που θα κυμαίνονται από 26 έως και 701 ευρώ.
Αντιθέτως, για τους έχοντες εισοδήματα χαμηλότερα των 21.500 ευρώ, η εφαρμογή των «αντιμέτρων» δεν θα έχει ουσιαστικά οφέλη και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι και πάλι η αύξηση των φορολογικών τους επιβαρύνσεων.
Οι ετήσιες επιβαρύνσεις χωρίς τα αντίμετρα φθάνουν στα 650 ευρώ ενώ μαζί με τα αντίμετρα υποχωρούν στα 470 ευρώ.
Για όλα φταίνε οι προηγούμενοι;
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανανεώσει την κυβερνητική του θητεία, επικρατώντας και στις επόμενες εκλογές. Αυτή η τοποθέτηση αν μη τι άλλο εξαιρετικά αισιόδοξη! Πηγαίνει «κόντρα» τόσο στις δημοσκοπήσεις όσο και στο αίσθημα που επικρατεί σήμερα στην κοινωνία, το οποίο είναι εναντίον της κυβέρνησης.
Την αισιοδοξία του ο κ.Τζανακόπουλος την απέδωσε στο… success story, στο οποίο έχει «επενδύσει» η κυβέρνηση.
Το οποίο προβλέπει το κλείσιμο μιας συνολικής συμφωνίας με μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους, την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, τη δοκιμαστική αρχικά και κατόπιν την πλήρη έξοδο στις αγορές.
Αν όλα αυτά συμβούν, πολλοί δυσπιστούν σε αυτό το σενάριο ακόμη και μέσα στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η κυβέρνηση Τσίπρα ποντάρει στο ότι θα μπορούν να «χωνευτούν» πιο εύκολα από τον κόσμο και τα βαριά μέτρα και η αδίστακτη φορολογία και οι πλειστηριασμοί που ξεκινούν άμεσα. Όμως, πριν προεξοφλήσει μια νέα τετραετία η κυβέρνηση καλό θα ήταν, να πείσει ότι δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες. Πάντως έως σήμερα δεν τα έχει καταφέρει. Και μια καλή αρχή θα ήταν να σταματήσει να αποδίδει την ευθύνη για όλα τα δεινά στους προηγούμενους, όπως έκανε ο Τσίπρας στην απρόσμενη και αποκαλυπτική συνάντησή του με ένα μικροσυνταξιούχο στη Θεσσαλονίκη…