Τα καφέ θα είναι, όπως όλα δείχνουν, τρίτα στη σειρά των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν εντός του Μαΐου και πάντως προς το τέλος, ή την 1η Ιουνίου, ενώ προτεραιότητα θα έχουν όσες καφετέριες διαθέτουν εξωτερικό χώρο.
Αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα της απόστασης ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα με την ελάχιστη απόσταση να καθορίζεται στο ένα μέτρο, καθώς και συγκεκριμένου αριθμού πελατών, με πιθανότερο αριθμό αυτό του ενός πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.
Πλέξιγκλας και διαχωριστικά, αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, όριο πελατών, αντισηπτικά και προστατευτικά γάντια και μάσκες για προσωπικό και πελάτες είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό όλα θα γίνουν σταδιακά με πρωταρχικό γνώμονα την δημόσια υγεία.
Δεδομένη θεωρείται η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων για να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των πελατών, η οποία ωστόσο αναμένεται να φέρει και μείωση του τζίρου.
Σε ένα εστιατόριο το οποίο μέχρι σήμερα είχε 4 τραπέζια και θα χωρούσαν 16 πελάτες τώρα θα υπάρχουν τα μισά και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται να καθίσουν 8 άτομα.
Σε ένα εστιατόριο το οποίο μέχρι σήμερα είχε 8 τραπέζια και θα χωρούσαν 32 πελάτες τώρα θα υπάρχουν τα μισά και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται να καθίσουν 16 άτομα.
Μελετάται ακόμα αν θα υπάρχουν 2 ή 4 καρέκλες ανά τραπέζι – το σίγουρο πάντως είναι ότι μεγάλες παρέες και οικογενειακά τραπέζια σε εστιατόρια θα αποτελούν παρελθόν.