Search
Close this search box.
Search

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ στη σκιά των WikiLeaks – Finincial Times: Ανεύθυνος εταίρος ο Τσίπρας

Πριν 9 έτη

Την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται να διατηρήσει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης διατυπώνει σε κύριο άρθρο της η βρετανική οικονομική εφημερίδα FinancialTimes.

Το άρθρο επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με την αντιπαράθεση με το Ταμείο σχετικά με τη διαρροή των Wikileaks, σχολιάζοντας ότι η στάση του «δείχνει πως οι πιστωτές έκαναν λάθος που τον θεώρησαν υπεύθυνο εταίρο» μετά από τον τρόπο με τον οποίο έπεισε τους Έλληνες ψηφοφόρους να αποδεχθούν το τρίτο μνημόνιο.

«Αν αληθεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει την κρίση σε μια απόπειρα να αποκλείσει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες διάσωσης, τότε η τακτική της είναι ανεύθυνη. Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ να φύγει. Για ακόμα μία φορά επιδεικνύει ένα ένστικτο υπέρ βραχυπρόθεσμου πολιτικού κέρδους και μια αδιαφορία για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του», σχολιάζουν οι FT.

Το Ταμείο περιγράφεται από το άρθρο ως «εύκολος στόχος για έναν πρωθυπουργό που δέχεται κριτική για τον χειρισμό της οικονομίας και της προσφυγικής κρίσης και που τελεί υπό πίεση από την ανακάμπτουσα αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η εφημερίδα δέχεται ότι το Ταμείο θα ήταν αυστηρότερος κριτής των δημοσιονομικών και οικονομικών επιδόσεων της Ελλάδας, αλλά σημειώνει ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η προτίμηση του Έλληνα πρωθυπουργού να συμφωνήσει την ελάφρυνση του χρέους χωρίς ακριβώς τους αυστηρότερους όρους και εποπτεία του Ταμείου. Επισημαίνεται δε ότι σε αντίθεση με το Ταμείο οι Ευρωπαίοι ζητούν πλεόνασμα της τάξης του 3,5% που είναι απίθανο να επιτευχθεί με τις τρέχουσες πολιτικές, καθώς και ότι η Γερμανία έχει αποκλείσει διαγραφή χρέους και δεν είναι πιθανό να συμφωνήσει στην ελάφρυνση χωρίς την ανάμιξη του ΔΝΤ.

Η εκτίμηση των FTείναι ότι η συζήτηση που διέρρευσε δεν προδίδει καμία συνωμοσία να εξαναγκαστεί η Ελλάδα σε μεγαλύτερη λιτότητα, καθώς η θέση του Πολ Τόμσεν ότι τα μέτρα ως έχουν δεν επαρκούν, ότι το Ταμείο θα μπορούσε να δεχθεί λιγότερο αυστηρές μεταρρυθμίσεις αν υπήρχε ελάφρυνση χρέους και ότι Ελλάδα και Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να κωλυσιεργούν έχει διατυπωθεί στο ιστολόγιό του.

Τα κατ’ ιδίαν σχόλια περί πιθανής πίεσης στη Γερμανία για ελάφρυνση χρέους ή αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα αντανακλούν τον ίδιο εκνευρισμό, αναφέρει η εφημερίδα. «Αντανακλούν επίσης την ανησυχία του ΔΝΤ ότι οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν για άλλη μία φορά τις συνομιλίες να τραβήξουν μέχρι η Ελλάδα να βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας, πιθανότατα τον Ιούλιο, πριν βρεθεί ένας συμβιβασμός. Αυτό το σενάριο είναι απολύτως πιθανό», σχολιάζουν στη συνέχεια οι FT.

Το άρθρο καταλήγει με την παρατήρηση ότι το ΔΝΤ ίσως να μην έχει μία εύκολη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά «τουλάχιστον επιμένει στην ειλικρίνεια και είναι ο μοναδικός οργανισμός που ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να ευημερεύσει εντός της ευρωζώνης».

Η σύσταση της εφημερίδας τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και προς την Αθήνα είναι να μη δώσουν περαιτέρω λόγους στο Ταμείο να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, αν ενδιαφέρονται για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης.

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Λαγκάρντ στο Βερολίνο

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο η προγραμματισμένη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετέχει και ο Πολ Τόμσεν ο οποίος την Τετάρτη αναμένεται να συναντηθεί και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η διαρροή της συνομιλίας ανέδειξε τον ρόλο του Ταμείου και συντελεί στο να ξεκαθαρίσει ο ρόλος του στο ελληνικό πρόγραμμα και οι σχέσεις του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το Ταμείο πιέζει στο κούρεμα του χρέους κάτι όμως που όπως έχει ξεκαθαρίσει το Βερολίνο έχει αποκλειστεί. Από την άλλη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιμένει στην παραμονή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Από την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και από τις συμπληρωματικές πληροφορίες προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για την εγκατάλειψη του στόχου του κουρέματος, ενώ παράλληλα μέσω των Ευρωπαίων που ανέλαβαν μεσολαβητικό ρόλο επιζητεί συμβιβασμό με το ΔΝΤ προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση. Προς τούτο οι αρμόδιοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έχουν ετοιμάσει δέσμη προτάσεων που ικανοποιούν σε σημαντικό βαθμό τις απαιτήσεις του Ταμείου.

Μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή, χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Και στις δύο επικοινωνίες τόνισε την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου στην επικοινωνία με τον Μπαϊντεν, κοινός τόπος υπήρξε η ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, πιστής τήρησης της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου 2015 που προβλέπει μετά την πρώτη αξιολόγηση την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εντός του Απριλίου.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.