Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» με τη φωτογραφία Κύπριου δικηγόρου ο οποίος ειδικεύεται στην δημιουργία εξωχώριων εταιριών και περιλαμβάνεται στα Panama Papers να αποχωρεί από το Μέγαρο Μάξιμου.
«Τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας προσπαθούσε να πείσει τους πολίτες για την προσήλωσή του στον αγώνα κατά της διαπλοκής στη σχετική συζήτηση στη Βουλή, μαθαίνουμε ότι ο εν λόγω δικηγόρος με το “πλούσιο βιογραφικό” βρίσκονταν στο Μέγαρο Μαξίμου» αναφέρει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας και συνεχίζει καταθέτοντας ορισμένα ερωτήματα:
Άραγε, τι ακριβώς έκανε; Με ποιον ή ποιους συναντήθηκε και ποιες είναι οι σχέσεις του κ. Αρτεμίου με τους κυρίους Τσίπρα και Παππά;
Γιατί ο κ. Τσίπρας που προκλήθηκε από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από την εταιρία “Atlas Cyprus International Trust” η οποία είναι μέτοχος της Αυγής;
Γιατί εξακολουθούν να σιωπούν;
Τι κρύβουν; Ποιον ή ποιους προστατεύουν;
«Οι κύριοι Τσίπρας και Παππάς δεν μπορούν να κρύβονται άλλο. Οφείλουν να δώσουν καθαρές απαντήσεις και να μας πουν τι γύρευε η ‘αλεπού στο παζάρι’» τονίζει η ΝΔ.
- Απαντώντας, το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι «έχει ξεπεράσει κάθε όριο υποκρισίας και γραφικότητας».
«Στην προσπάθειά της να “βγάλει λαβράκι” για την ταυτότητα ανθρώπων που επισκέπτονται καθημερινά και δημόσια το Μέγαρο Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία έχει σπάσει όλα τα κοντέρ της σοβαρότητας και της γραφικότητας» τονίζει η ανακοίνωση του Μαξίμου και συνεχίζει:
Το κόμμα του κ. Χριστοφοράκου, της Siemens και των τηλεφωνικών κέντρων, του κ. Παπασταύρου, των Panama Papers, της λίστας Λαγκάρντ και τις λίστες Μπόργιανς, των θαλασσοδανείων και των αθωωτικών τροπολογιών, προσπαθεί, να στήσει ένα αφήγημα διαπλοκής, γύρω από μια εταιρεία η οποία κατέχει διαφανώς και νομίμως πακέτο μετοχών της ΑΥΓΗΣ, μόλις (!) δεκατέσσερις (14) φορές μικρότερο από το περίφημο μη εξυπηρετούμενο δάνειο (θαλασσοδάνειο) του κ. Μητσοτάκη για τον Κήρυκα Χανίων.
Για να της βγει το αφήγημα, εξέδωσε σήμερα μια καταγέλαστη ανακοίνωση, στην οποία εμπλέκει συνομωσιολογικά δημοσιεύματα και άσχετα πρόσωπα. «Φιάσκο. Ας συνεχίσουν να γίνονται διασκεδαστικοί…» καταλήγει το γραφείο του πρωθυπουργού.
Ωστόσο η Νέα Δημοκρατία επανήλθε, κλιμακώνοντας την επίθεσή της κατά της κυβέρνησης.
«Η Κυβέρνηση – συνώνυμο της διαφθοράς και της διαπλοκής εξακολουθεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της και να μην απαντά πρωτίστως στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που την εμπιστεύτηκαν αλλά και σε όλους τους Έλληνες πολίτες που ζητούν επιτακτικά να μάθουν ποια είναι η σχέση της με τον κ. Αρτεμίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας πως «για ακόμη μια φορά υπεκφεύγουν και πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα. Δεν λένε, όμως, κουβέντα για την ταμπακιέρα». Η ΝΔ απευθύνει εκ νέου πέντε ερωτήματα προς το Μέγαρο Μαξίμου:
Επισκέφθηκε, ναι ή όχι, ο κ. Αρτεμίου το Μέγαρο Μαξίμου στις 10 Οκτωβρίου;
Με ποιους συναντήθηκε;
Συνδέεται η επίσκεψή του, την οποία δεν διαψεύδει η παρέα του Μαξίμου, με τη συζήτηση στη Βουλή και την απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας για το ποιος κρύβεται πίσω από την offshore της “Αυγής”;
Ποιο ήταν το αντικείμενο της συνάντησης και για ποιο λόγο βρέθηκε ο συγκεκριμένος δικηγόρος με το “πλούσιο βιογραφικό” στο Μέγαρο Μαξίμου;
Μέχρι που φθάνει η συνεργασία τους;
«Τέλος, είναι τουλάχιστον κωμικό η απολογούμενη Κυβέρνηση να μιλά για “συνωμοσιολογικά δημοσιεύματα” τα οποία δεν έχει το θάρρος να διαψεύσει, όταν για χρόνια δηλητηριάζει την ελληνική κοινωνία με μυθεύματα που θα ζήλευε ακόμη και ο Αίσωπος», καταλήγει η ΝΔ.
- Με αιχμηρό τρόπο απαντάει ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμιος Αρτεμίου, στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», που τον έφερε να είχε επισκεφτεί το Μέγαρο Μαξίμου και που κατά την εφημερίδα ειδικεύεται στην δημιουργία εξωχώριων εταιριών.
Ο κ. Αρτεμίου τονίζει πως επισκέφτηκε το Μέγαρο Μαξίμου για να κομίζει επενδυτική πρόταση πελάτη του, ενώ τονίζει πως δεν έχει καμία σχέση με την offshore της εφημερίδας «η Αυγή».
Η ανακοίνωση του κ. Αρτεμίου:
Αρχικά με έκπληξη και αργότερα με οργή διάβασα το δημοσίευμα της εφημερίδας, με τον πιο πάνω τίτλο.
Είναι προφανές ότι ο δημοσιογράφος όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του, όχι μόνο δεν έκανε 1 απλή έρευνα στο ανοιχτό για το κοινό αρχείο του Εφόρου Εταιρειών της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά αλλοίωσε το νόημα του περιεχομένου των εγγράφων που έχει στην κατοχή του. Πολλές από τις αναφορές του δημοσιογράφου διαψεύδονται από τα πασιφανή πραγματικά γεγονότα τα οποία εύκολα μπορούν να εντοπιστούν ακόμα και στο διαδίχτυο.
Αρχικά σημειώνω ότι ο δημοσιογράφος δεν επικοινώνησε μαζί μου για να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του ή/και να λάβει τη δική μου θέση επί των γεγονότων ή/και επί των θέσεών του. Επί της ουσίας του δημοσιεύματος σημειώνω:
- Το γραφείο μου παρέχει νομικές συμβουλές σε κυπριακά και ελληνικά νομικά και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Για τον λόγο αυτόν και στα πλαίσια άσκησης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων έχω συναντήσεις με κρατικούς αξιωματούχους, με αξιωματούχους διαφόρων οργανισμών και εταιρειών.
- Όντως την 10/10/2016 είχα συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να υποβάλω, εκ μέρους και για λογαριασμό πελάτη μου, πρόταση με επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελληνική Δημοκρατία.
- Ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν, εγώ ή/και το γραφείο μου ή/και οποιαδήποτε εταιρεία συνδεδεμένη μαζί μου ή/και μαζί με το γραφείου μου ή/και εταιρεία πελάτη μου είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στη σύσταση ή/και λειτουργία ή/και σε οποιαδήποτε πράξη της εταιρείας Atlas Cyprus International Trust.
- Ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν, εγώ ή/και το γραφείο μου ή/και οποιαδήποτε εταιρεία συνδεδεμένη μαζί μου ή/και μαζί με το γραφείου μου ή/και εταιρεία πελάτη μου είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στη σύσταση ή/και λειτουργία ή/και σε οποιαδήποτε πράξη της εφημερίδας «ΑΥΓΗ».
- Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στηριζόμενη στο ψεύδος και στην υπερβολή. Σημειώνω, ως παράδειγμα, την αναφορά στο δημοσίευμα ότι τάχατες κατέχω περίοπτη θέση στα Panama Papers τη στιγμή που συνδέομαι με 3 μόνο από τις 7000 περίπου χιλιάδες εταιρείες που συνδέονται με την Κύπρο. Και οι 3 εταιρείες συστάθηκαν και λειτουργούν για λογαριασμό πελατών μας που ΔΕΝ είναι πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα στην Κύπρο ή στην Ελλάδα.
- Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στηριζόμενη στο ψεύδος αφού 1 απλή έρευνα στα αρχεία των αρμοδίων αρχών θα αποδείκνυε ότι δεν έχουμε και ποτέ δεν είχαμε οποιαδήποτε σχέση με την Atlas Cyprus International Trust ή/και την «ΑΥΓΗ».
- Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια υπονόμευσης των επαγγελματικών μου δραστηριοτήτων με αλλότριους σκοπούς στηριζόμενη στο ψεύδος αφού ο δημοσιογράφος παραποιεί τις δηλώσεις μαρτύρων σε δικαστική διαδικασία στην Κύπρο κατά τρόπο δόλιο και συκοφαντικό.
- Είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια υπονόμευσης διαδικασιών προσέκλυσης ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα με τη σύνδεση καθαρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων με πολιτικές εξελίξεις.
- Απαιτώ την άμεση αποκατάσταση της αλήθειας και επιφυλάσσω πλήρως τα νόμιμα δικαιώματά μου.
- Τι αναφέρει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος
Ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, που θεωρείται ένας από τους έμπειρους νομικούς σε ζητήματα offshore εταιριών και το όνομά του περιλαμβάνεται στα περίφημα PANAMA PAPERS, είναι ο άνθρωπος που «μπαινοβγαίνει» με άνεση στο Μαξίμου και φέρεται να έχει στενές σχέσεις με ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά «σατανική» σύμπτωση, πριν από δυο εβδομάδες, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, ο Αρτέμης Αρτεμίου βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαπλοκή.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του, πήρε στα χέρια του ένα μικρό χαρτάκι και διάβασε το όνομα της κυπριακής εταιρίας Atlas Cyprus International Trust, που -όπως είπε- είναι η εταιρία που μετέχει στη μετοχική σύνθεση της «Αυγής».
Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης, «εκείνη λοιπόν την ημέρα βρέθηκα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με δεκάδες δημοσιογράφους και τεχνικούς της ιδιωτικής τηλεόρασης που διαδήλωναν κατά του «μαύρου» που η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει σε κανάλια. Τότε είδα τον κύριο Αρτεμίου να βγαίνει από την πλαϊνή είσοδο του Μαξίμου. Πληροφορίες για τις δραστηριότητες του Αρτέμη Αρτεμίου είχα συγκεντρώσει ήδη εδώ και αρκετό καιρό και η παρουσία του στο Μέγαρο Μαξίμου, ειδικά στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όπου συζητείτο το θέμα της διαπλοκής στη Βουλή, γεννά πολλά ερωτήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχέσεις του Αρτέμη Αρτεμίου με κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι στενές και μάλιστα ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια εντός και εκτός Ελλάδας.
«Εξπέρ» σε υπεράκτιες και στέλεχος του ΑΚΕΛ
Ο Αρτέμης Αρτεμίου διατηρεί εδώ και χρόνια δικηγορικό γραφείο στη Λευκωσία και ειδικεύεται στη διαχείριση υπεράκτιων εταιριών. Στο επίσημο site του γραφείου του διαβάζουμε για την πολύχρονη εμπειρία του σε ζητήματα τραπεζικής, φορολογικών θεμάτων αλλά και ακίνητης περιουσίας (real estate).
Ο ίδιος φέρεται να διαχειρίζεται offshore εταιρίες, με έδρα τις Σεϋχέλλες, τα British Virgin Island κ.λπ. Σε πολλές από αυτές τις εταιρίες, αν και τις διαχειρίζεται ο ίδιος, εμφανίζονται ως εκπρόσωποι και άλλα πρόσωπα.
Ο Αρτέμης Αρτεμίου υπήρξε μέλος της Κ.Ε. του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ στην Κύπρο, ενώ έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου την περίοδο (2010-2016). Το όνομα του Αρτεμίου, όμως, εμφανίζεται και σε πολύ σοβαρές υποθέσεις που σχετίζονται με το ΑΚΕΛ στην Κύπρο και οι οποίες βρίσκονται στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών του νησιού.
Για τον κύπριο δικηγόρο η εφημερίδα θέτει 6 ερωτήματα και ζητά απαντήσεις τόσο για τη σχέση του κ. Αρτεμίου με την κυβέρνηση όσο και για την offshore της Αυγής.
1. Για ποιο λόγο επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου ο Κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου στις 10 Οκτωβρίου;
2. Καταγράφηκε η είσοδός του και με ποιους συναντήθηκε;
3. Πόσες άλλες φορές έχει επισκεφθεί το Μαξίμου ο συγκεκριμένος δικηγόρος;
4. Παρέχει ο κ. Αρτεμίου υπηρεσίες ή συμβουλές στην κυβέρνηση ή σε κάποια κυβερνητικά στελέχη;
6. Ποιοι είναι οι μέτοχοι (άλλες εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα) της εταιρίας που κατέχει το 2,93% της «Αυγής»;