Εξετάζεται η αυστηροποίηση του πλαισίου για τις εξόδους των πολιτών από τις οικίες τους, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής που αναφέρεται σε χρονικό περιορισμό στην κυκλοφορία για να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις.
Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας το σχέδιο περιλαμβάνει ένα καθορισμένο χρονικό όριο επιστροφής από τη στιγμή που ο πολίτης θα στείλει μήνυμα στο 13033. Το έντυπο δεν είναι για να το χρησιμοποιήσουμε 6 φορές την ημέρα τόνισε παράλληλα ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι η υπερβολική χρήση των ωραρίων θα στερήσει στους πολλούς να κάνουν τις βασικές τους μετακινήσεις.
Οχι όσες φορές θέλουμε για ψώνια
Ενας από αυτούς τους περιορισμούς θα μπορούσε να είναι το πλαφόν στις επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ για ψώνια. Δηλαδή οι πολίτες να μη στέλνουν κάθε μέρα μήνυμα ότι πηγαίνουν για αγορές, αλλά αυτό να γίνεται 3 ή 4 φορές την εβδομάδα.
Ο λόγος είναι ότι έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί πολίτες πηγαίνουν στα καταστήματα για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης ακόμη και για το παραμικρό με σκοπό να κάνουν τη βόλτα τους!
«Πηγαίνουν 2 και 3 φορές την ημέρα στο σούπερ μάρκετ γιατί… ξέχασαν να αγοράσουν τυρί ή μαρούλια», λέει κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στην υπόθεση της προστασίας των πολιτών.
Ένα δεύτερο σημείο που η Πολιτική Προστασία θα δώσει βάρος είναι στο… ξαφνικό ενδιαφέρον όλων των Ελλήνων για τη γυμναστική ή για τη βόλτα με τον σκύλο. Κι εδώ θα υπάρξουν περιορισμοί στις μετακινήσεις με πλαφόν στις εξόδους για σωματική άσκηση ή για την βόλτα των κατοικίδιων.
Δηλαδή θα προβλέπεται η έξοδος από το σπίτι μόνο μία φορά ή δύο και για συγκεκριμένο χρόνο κι όχι όσες ώρες θέλει ο καθένας. Το SMS με τον αριθμό 6 που θα στέλνεται θα έχει συγκεκριμένο χρόνο π.χ. για μία ώρα όπου ο καθένας θα μπορεί να κάνει βόλτα ή γυμναστική ή η βόλτα με το σκύλο.
Δεν θα μπορείς δηλαδή να δηλώνεις ότι θα πας για γυμναστική 3 φορές την ημέρα ή ότι το κατοικίδιο πρέπει να βγει βόλτα πολλές φορές. Με τον περιορισμό που θα μπει όποιος βρίσκεται στο δρόμο να μετακινείται θα είναι παραβάτης και θα πληρώνει πρόστιμο.
Επίσης εξετάζεται από την κυβέρνηση να υπάρχει και συγκεκριμένος χρόνος που θα στέλνουμε το μήνυμα εξόδου. Π.χ. η σωματική άσκηση να γίνεται το πρωί ή τις απογευματινές ώρες.
Όλα τα παραπάνω μέτρα συνεπάγονται και την ουσιαστική κατάργηση της γραπτής δήλωσης μετακίνησης και τα πάντα θα γίνονται με SMS.
Πρόβλημα στην επιβολή ακόμη πιο σκληρών μέτρων είναι αφενός το γεγονός ότι δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία ώστε να στέλνουν μηνύματα και αφετέρου το ψυχολογικό βάρος που θα αυξηθεί όσο περισσότερες ώρες μένουμε μέσα.
Ειδικά για τους ηλικιωμένους οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ για μικροαγορές απλά και μόνο για να κάνουν βόλτα.
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και αναφέρει η Καθημερινή, θα επιτρέπεται η έξοδος για συγκεκριμένη ώρα και όχι όσο θέλει ο καθένας. Αυτό σημαίνει πως από τη στιγμή που στέλνουμε το γνωστό sms το οποίο μας επιτρέπει την έξοδο, θα έχουμε συγκεκριμένο χρόνο που θα μπορούμε να είμαστε έξω από το σπίτι.
To μέτρο αυτό θα περιορίσει και την έξοδο των πιο ηλικιωμένων που είναι ένα από τα ζητήματα που απασχολούν καθημερινά το Μαξίμου.
Η συγκεκριμένη σκέψη εξετάζεται να εφαρμοστεί όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα και θα συνεπάγεται την κατάργηση της γραπτής δήλωσης και την έξοδο μόνο με sms. Τη συγκεκριμένη πρόθεση φωτογράφισε μία αποστροφή, χθες, του Νίκου Χαρδαλιά, όταν είπε πως δεν μπορεί κάποιος να βγαίνει έξω για απεριόριστο χρόνο.
Στην κυβέρνηση παρακολουθούν καθημερινά το πώς εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες, καθώς το θεωρούν το πιο κρίσιμο κομμάτι για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή, παρά τα παραβατικά φαινόμενα που εμφανίζονται, με πολλούς να μη συμμορφώνονται στις κυβερνητικές υποδείξεις, παρατηρείται πως η πλειονότητα σέβεται και τηρεί τα μέτρα. Και επειδή η διαδικασία προβλέπεται μακρά, επιβάλλεται η κυβέρνηση να κάνει και μία ψυχολογική διαχείριση.
Εξ ου και χθες ο κ. Πέτσας αρνήθηκε πως εξετάζονται νέα μέτρα, αλλά ζήτησε την πιστή εφαρμογή των όσων έχουν ήδη εξαγγελθεί, ενώ σήμερα στην ουσία το επιβεβαίωσε. Συνεπώς, όπως προαναφέρθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν στο συρτάρι σενάρια που θα έλθουν στο προσκήνιο όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα.
Το συγκεκριμένο χρονικό σημείο ίσως κριθεί απαραίτητο να υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων, καθώς πιθανόν να υπάρξει χαλάρωση των πολιτών από την αναμενόμενη κόπωση. Πολύ πιθανό, πάντως, πρέπει να θεωρείται ακόμα πως θα υπάρξει κλείσιμο των διοδίων για το ευρύ κοινό τις ημέρες του Πάσχα, ενώ στο τραπέζι υπάρχουν και άλλα μέτρα. Στο μικροσκόπιο βρίσκεται και ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών που αποτελεί ένα σημείο όπου παρατηρείται συνωστισμός.
Πάντως και ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Δεν θα πάμε στο χωριό μας, δεν θα ψήσουμε τον παραδοσιακό οβελία. Τόνισε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαλαρώσουν τα μέτρα για τον κορονοϊό που φαίνεται πως αποδίδουν.
Σε εμάς επαφίεται να συνεχιστεί το καλό αποτέλεσμα, δήλωσε. Οι εξαιρέσεις απομονώνονται, τα πρόστιμα επιβάλλονται, τόνισε ο κ. Πέτσας.

