Search
Close this search box.
Search

Ξέφυγε ο Ερντογάν: Όσο ψωμί δώσετε τόσα κεφτεδάκια θα κάνουμε! – Προκλητικός ο Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος

Πριν 9 έτη
 “Την ανάγκη η ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της έναντι της Τουρκίας όσον αφορά το προσφυγικό» συζήτησαν την Πέμπτη Ταγίπ Ερντογάν και Άνγκελα Μέρκελ σύμφωνα με πηγές της Άγκυρας.
Η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν – Μέρκελ έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά από ανάλογη επικοινωνία της καγκελαρίου με τον έλληνα πρωθυπουργό στη σκιά των προκλητικών δηλώσεων των γειτόνων.
«Στην επικοινωνία τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη την ανάγκη για δίκαιη και διαρκή λύση στο Κυπριακό» ανέφεραν ακόμη οι προσκείμενες στον Ερντογάν τουρκικές πηγές.
Σύμφωνα πάντα με την Άγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε από την καγκελάριο να αναλάβει «πιο ενεργή δράση» στην πρόληψη των δραστηριοτήτων και τον αποκλεισμό των οικονομικών πόρων του παράνομου Κόμματος του Κουρδιστάν Εργατών (ΡΚΚ) και τους υποστηρικτές του Μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τους οποίους κατηγορεί η τουρκική κυβέρνηση για την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο.
«Η υπομονή μας με την Ευρώπη εξαντλείται» διεμήνυσε νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η Τουρκία είναι Ευρωπαϊκή χώρα, είναι αδύνατον να την εκδιώξετε από την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά.  «Όσο ψωμί μάς δώσετε τόσα κεφτεδάκια θα κάνουμε!» ανέφερε δε, ο πρόεδρος της Τουρκίας σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους.
Μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο ότι θα είναι ο μόνος υπεύθυνος για τις προοπτικές της Τουρκίας στην ΕΕ, απέστειλε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Euractiv.com.

“Ξέφυγε” ο Τσαβούσογλου

Μετά τον Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη συνέχεια στο μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων δίνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Με άρθρο του στη Milliyet, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος. Το άρθρο έχει τίτλο «Δεν αποδεχόμαστε την de facto κατάσταση» και σε αυτό ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημειώνει ότι οι Συνθήκες της Λωζάνης και του Παρισιού περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχόμενων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Τα βασικά διεθνή έγγραφα ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κοινής γνώμης με ποικίλες ανακοινώσεις του Υπουργείου μου από το 1996 έως και σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του συγχωρημένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP.

Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».

Ανακοίνωση για τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου περί Ιμίων εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.

Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα.

Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.