Να μη θέσουν σε κίνδυνο την πολιτική ευστάθεια θέλουν, στην παρούσα φάση, οι δανειστές και κυρίαρχα η Κομισιόν, η οποία έχει αναλάβει από το καλοκαίρι «προστατευτικό» ρόλο ως προς την ευθυγράμμιση της Ελλάδος με τις απαιτήσεις των δανειστών.
Ενώ όμως από πλευράς τους οι Θεσμοί δείχνουν πρόθυμοι να μην πιέσουν άμεσα άλλο την κυβέρνηση και δέχονται να μεταφερθεί για το 2016 μια σειρά αλλαγών στο Κράτος όπως στο ασφαλιστικό σύστημα ή τις αποκρατικοποιήσεις, έως ότου ξεκαθαριστεί το εγχώριο πολιτικό σκηνικό με την εκλογή προέδρου στη ΝΔ ή και το κατά πόσο η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα παραμείνει ως έχει ή στηριχτεί σε άλλες δυνάμεις του Κοινοβουλίου, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιταχύνει τις εξελίξεις και να φέρει όλες τις δύσκολες αποφάσεις και τα προαπαιτούμενα πριν τα Χριστούγεννα, με σκοπό να μπει «με το δεξί» στο 2016, ανοίγοντας άμεσα τη συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους (που αποτελεί και την «λυδία λίθο» ολόκληρης της πολιτικής της ως τα τώρα).
Ανώτερη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή έλεγε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την στιγμή για την Ελλάδα είναι η βιωσιμότητα και σταθερότητα στη χώρα και στο πολιτικό της σύστημα καθώς και η πραγματική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του κουαρτέτου, οι Θεσμοί είναι διατεθειμένοι να δείξουν κάποια ανοχή στην εφαρμογή των μέτρων, επισημαίνοντας όμως πως τα περιθώρια δεν είναι απεριόριστα.
«Ακόμα περιμένουμε μια ξεκάθαρη θέση και ανάλυση από την ελληνική πλευρά, την οποία δυστυχώς ακόμα δεν είδαμε» δήλωνε ανώτερος ευρωπαίος παράγοντας που παρακολουθεί στενά το ελληνικό ζήτημα, προσδιορίζοντας ως επόμενο ορόσημο τον Ιανουάριο, οπότε και βάσει του πολιτικού σκηνικού που θα υπάρξει θα ξεκαθαριστούν τα πάντα.
«Είναι ξεκάθαρο: η αξιολόγηση της προόδου της χώρας στις μεταρρυθμίσεις που θα γίνει τον επόμενο μήνα είναι καθοριστικό. Το αν θα υπάρξει κυβερνητική αλλαγή ή θα γίνουν νέες εκλογές, δεν είναι δικό μας ζήτημα. Εμείς πιέζουμε για γρήγορη υλοποίηση των συμφωνηθέντων, βλέποντας τα προβλήματα ρευστότητας της χώρας» αναφέρει έγκυρη διπλωματική πηγή με απόλυτη γνώση των διμερών συζητήσεων.
Κρίσιμη θεωρείται η συμφωνία για το καινούργιο θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια. Οι ίδιες ανώτερες πηγές θεωρούν πως ανοίγει ο δρόμος για την πώληση αυτών, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.
Τονίζουν μάλιστα πως σχεδιάζεται ένα μεικτό μοντέλο τριών πυλώνων με τη συμμετοχή των τραπεζών και ξένων επενδυτών.
Η Ελλάδα μπορεί…
Αίσθηση προκαλούν πάντως και οι αναφορές των ίδιων διπλωματικών πηγών που βλέπουν θετικά μία ενδεχόμενη προσπάθεια εξόδου της Ελλάδος στις αγορές εντός του 2016 ή στις αρχές του 2017.
«Η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να βγει επιτυχώς στις αγορές τον Οκτώβρη του 2014, όμως μπορεί αυτό τελικά να γίνει σε λίγους μήνες μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους» αναφέρει η ίδια πηγή.
Ταυτόχρονα, ανοικτό μένει το θέμα της συμμετοχής της χώρας μας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) με παρέμβαση όμως μονάχα από την ΕΚΤ και μόνο με προαπαιτούμενη την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ενώ ξεκίνησε και η συζήτηση σε βάθος αναφορικά με το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων με τη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ και των τραπεζών. Η όλη συζήτηση για αυτό το ζήτημα μάλιστα επείγει και αναμένονται οι ελληνικές θέσεις έως τις 11 Δεκέμβρη.