Τον απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη να κλείσει το θέμα με το πακέτο ανάκαμψης στην επόμενη Σύνοδο προκειμένου να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν «ένας πολύ πυκνός χρόνος στον οποίο από τη μια ήμασταν συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, υλοποιώντας ένα τολμηρό, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα κι από την άλλη προφανώς έπρεπε να διαχειριστούμε μια σειρά από κρίσεις, με πιο σημαντική την υγειονομική πρόκληση του κορονοϊού στην οποία όπως έχουμε συζητήσει πιστεύω ότι τα έχουμε καταφέρει καλά, τουλάχιστον ως προς την αντιμετώπιση της πρώτης φάσης».
Επισήμανε ότι «είναι και μια χρονιά μεγάλων θεσμικών τομών με την αναθεώρηση του Συντάγματος αλλά και τη δική σας εκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας».
«Νομίζω ότι η όποια επιτυχία της κυβέρνησης ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών ώστε να μπούμε στον δεύτερο χρόνο της διακυβέρνησής μας με μεγαλύτερη δυναμική, εστιάζοντας σε πρώτη φάση στην αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης -το γνωρίζουμε ότι αυτές θα είναι σημαντικές- με πρώτη έμφαση πάντα στην προστασία της εργασίας και τη στήριξη των εισοδημάτων ειδικά των ασθενέστερων συμπολιτών μας» προσέθεσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες σε ένα κρίσιμο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο, όπως είπε, ελπίζει ότι θα οριστικοποιηθεί το πακέτο στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών.
«Θα είναι κεφάλαια τα οποία θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα έναν μεγάλο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας σε μια κατεύθυνση όπου θα υιοθετήσουμε πολιτικές ψηφιακές, πιο φιλικές προς το περιβάλλον, αλλά και πολιτικές που θα στηρίξουν τις δεξιότητες και τις δυνατότητες του εργατικού μας δυναμικού» τόνισε.
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πλευρά της σημείωσε πως το «ότι εμείς πήγαμε καλά δεν αρκεί, γιατί γύρω μας δεν έχει ακόμη ελεγχθεί η κατάσταση. Το συνειδητοποιούμε με το άνοιγμα των συνόρων, με την προσπάθεια ανοίγματος του τουρισμού. Υπάρχουν προβλήματα αλλά ας είμαστε βέβαια αισιόδοξοι για την προσπάθεια που γίνεται».
Αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις του τουρισμού και τους χιλιάδες εργαζόμενους οι οποίο, όπως είπε, «είναι μετέωροι γιατί είναι βέβαιο ότι δεν μπορούσαν τα πράγματα να λειτουργήσουν όπως ελπίζαμε πριν από την πανδημία».
«Ελπίζω ότι στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα κλείσει το θέμα με το πακέτο ανάκαμψης» είπε και προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει κι ένας σχεδιασμός ώστε γρήγορα οτιδήποτε θετικό προκύψει να μπορέσει να απορροφηθεί, να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι, αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο.
«Νομίζω ότι είναι η ώρα για κοινή προσπάθεια και για αλληλεγγύη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πια φάση, κυρίως για την οικονομία. Αλλά είναι και μια ευκαιρία, και για εσάς ως κυβέρνηση αλλά και συνολικά για το πολιτικό σύστημα να βρείτε τα κοινά σημεία συνεννόησης για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για το μέλλον και πιστεύω ότι το οφείλουμε κυρίως στη νέα γενιά που έχει πληγεί τόσο πολύ και από την κρίση που προηγήθηκε και δικαιούται να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον» υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τέλος ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει το πόρισμα της Επιτροπής Πισσαρίδη η οποία εκπονεί ένα στρατηγικό σχέδιο για τον μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας.
«Ο σκοπός μας είναι, στη διαδικασία συζήτησης αυτού του πορίσματος και βέβαια στην εκπόνηση του εθνικού σχεδίου το οποίο πρέπει να καταθέσουμε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να λάβουμε υπόψη τις απόψεις όλων των κοινωνικών εταίρων και προφανώς και των υπολοίπων κομμάτων ώστε το εθνικό σχέδιο της χώρας να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση» τόνισε ο πρωθυπουργός.