Τον Σεπτέμβριο του 2011, από το βήμα της ΔΕΘ, ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο 2021, έτος που θα εορταστούν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και μαζί η οικονομική αναγέννηση της χώρας.
Τρία χρόνια μετά, το 2014 ο τότε πρωθυπουργός είπε το 2021, να είναι μια επέτειος που θα σημάνει την αναγέννηση της χώρας. “Αυτή η Νέα Ελλάδα που χτίζουμε, θα είναι αντάξια εκείνης που οραματίστηκαν όσοι ξεκίνησαν τον αγώνα της Ανεξαρτησίας μας πριν 200 χρόνια” υποστήριζε.
Το όραμά του Σαμαρά ήταν να γιορτάσουμε το 2021, στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 την οικονομική μας απελευθέρωση.
Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά το success story, το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές, λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2014 ανέδειξε ως εθνικό αφήγημα το σχέδιο για την “Ελλάδα 2021” σε μια προσπάθεια να πείσει τους Έλληνες πολίτες. Τώρα ο Αλέξης Τσίπρας 5 χρόνια μετά τον Σαμαρά με την ομιλία του στο μουσείο της Ακρόπολης με θέμα “Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη – Παραγωγική Ανασυγκρότηση”, επαναφέρει ουσιαστικά το σχέδιο ” Ελλάδα 2021″.
Το δικό μας όραμα είναι “Δίκαιη Ανάπτυξη, δηλαδή Βιώσιμη και Δημοκρατική” είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε: Βιώσιμη: δεν εξαντλεί τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους αλλά μεριμνά για την διατήρηση και αναπαραγωγή τους.
Δημοκρατική: μοίρασμα των ωφελειών, εμβάθυνση δημοκρατικών θεσμών, ενσωμάτωση της κοινωνίας στην πολιτική ζωή.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουν δρομολογηθεί έργα στις υποδομές και την ενέργεια ύψους 5 δισ. μέσα την επόμενη πενταετία, εκτιμώντας ότι ο κατάλογος θα μεγαλώσει λόγω του υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος προς τη χώρα μας, και πρόσθεσε πως 6,75 δισεκατομμύρια θα πέσουν στην οικονομία μέχρι το τέλος του 2016 από το τρέχον ΕΣΠΑ ενώ ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει συνολικές επενδύσεις ύψους 13 δισ. μέχρι το 2021. “Η αναπτυξιακή μας στρατηγική έχει μια συγκεκριμένη κατάληξη. Να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας”, υπογράμμισε και έθεσε ως ορόσημο το έτος 2021.
“Δεσμευόμαστε να εργαστούμε σκληρά με όλες μας τις δυνάμεις έτσι ώστε εκείνη τη χρονιά το 2021 δηλαδή., η Ελλάδα να έχει καταφέρει να μειώσει την ανεργία στο μισό του σημερινού της ύψους”, τόνισε.
Με λίγα λόγια σε επικοινωνιακό επίπεδο τουλάχιστον ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός πλέον ακολουθεί το αφήγημα του Σαμαρά για “την Ελλάδα 2021” που τόσο το πολέμησε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό και τους πολίτες κυρίως είναι το πετύχει εκτός και αν τον προλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι εξελίξεις.
Αλλά να θυμηθούμε την ομιλία του Α. Σαμαρά τον Μάιο του 2014, στο Μουσείο Μπενάκη, λίγο πριν την ευρωεκλογές…
«Η Ελλάδα μέχρι το 2020 θα έχει ανακτήσει την ευημερία που είχε πριν την κρίση. Πέρα από την οδυνηρή κρίση έγιναν στην Ελλάδα κοσμογονικές αλλαγές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε ειδική εκδήλωση, τον Μάιο του 2014 στο Μουσείο Μπενάκη, όπου παρουσίασε «όραμά του για την Εθνική Ανάπτυξη» της χώρας.
«Για πρώτη φορά υιοθετούμε Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο», είπε ο κ. Σαμαράς. «Πετύχαμε τη μεγαλύτερη μείωση ελλειμμάτων. Προωθήσαμε τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα ήταν πρώτη στις επενδύσεις το 2013. Μειώσαμε το χρέος, περιορίσαμε τους τόκους χωρίς να μεσολαβήσει χρεοκοπία. Οι τόκοι θα μειωθούν περαιτέρω το Φθινόπωρο. Η Ελλάδα αποκατέστησε την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Μπήκαμε στο μνημόνιο το 2010 όταν οι αγορές αρνούνταν να μας δανείσουν. Τώρα μας αποδέχονται οι αγορές και βγαίνουμε από την εποχή των μνημονίων. Τώρα προχωρούμε στην ανάπτυξη. Μέχρι τώρα βάζαμε τα θεμέλια της ανάπτυξης. Τώρα χτίζουμε μία νέα Ελλάδα της ανταγωνιστικότητας, όχι του κρατισμού, μία νέα Ελλάδα που διεκδικεί και κερδίζει. Αυτή τη νέα Ελλάδα θεμελιώνουμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω στην κρίση και στα μνημόνια», είπε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.
«Δεν θα μπορούσε η Ελλάδα να έχει μια Nokia, όπως η Φινλανδία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, που συνέχισε παρουσιάζοντας το «Σχέδιο Ελλάδα 2021», το οποίο εκτιμά πως θα αλλάξει το παραγωγικό πρότυπο της χώρας και θα δημιουργήσει 770.000 θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι, η ανεργία ήδη έχει αρχίσει να μειώνεται και ότι μέχρι το 2020 η ανεργία θα έχει πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Αναφερόμενος στη φορολογία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στόχος είναι το ΦΠΑ να μην ξεπερνά πουθενά το 12% και ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής σε όλα τα εισοδήματα, να μην ξεπερνά το 33%.
«Από εδώ και στο εξής μέρα με την μέρα, μήνα με το μήνα η κατάσταση θα βελτιώνεται για τους απλούς ανθρώπους, περισσότεροι θα βρίσκουν δουλειές, οι επιχειρήσεις θα έχουν χρηματοδότηση και χωρίς μνημόνια και οριζόντια μέτρα λιτότητας. Μας το ζήτησαν αλλά δεν το χρειαζόμαστε. Τα φορολογικά μέτρα θα μειώνονται. Από φέτος αρχίζει η ανάπτυξη. Το 2015 η ανάπτυξη θα είναι 2,9% και το 2016 στο 3,7%», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και τις αναλύσεις ανεξάρτητων κέντρων μελετών.
Στην ομιλία του ο Αντ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης της επόμενης επταετίας στον τουρισμό, στον πρωτογενή τομέα, στην ενέργεια, στην έρευνα και τεχνολογία που μπορούν να φέρουν 770.000 θέσεις εργασίας και να αυξήσουν το ΑΕΠ πάνω από τα 230 δισ. ευρώ που ήταν το ανώτερο προ κρίσης.
«Ο τουρισμός μπορεί να δώσει 16,5 δισ. πρόσθετα και 225 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη επταετία. Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει επιπλέον 13,5 δισ. και 315.000 θέσεις εργασίας. Η έρευνα και η τεχνολογία 2 δισ. και 50.000 θέσεις εργασίας. Υπάρχουν και άλλοι τομείς» είπε ο κ. Σαμαράς, «που δεν έχουν συμπεριληφθεί στις έρευνες και που δίνουν ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια βελτίωσης». Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις διεθνείς συνεργασίες και στις επενδύσεις που κάνουν μεγάλες εταιρίες στην χώρα μας.
Ο κ. Σαμαράς, εξήγγειλε επίσης χαμηλότοκα δάνεια για φοιτητές (εφόσον περνάνε τα μαθήματά τους) και τα οποία θα ξεπληρώνουν, αφού πιάσουν δουλειά.
Οι βασικές προτεραιότητες
«Πιστεύω ότι ανάπτυξη θα είναι ταχύτερη και η ευημερία διάχυτη στην χώρα αν δεν κάνουμε τα ίδια λάθη» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητές του:
– μείωση της ανεργίας
«Έχει ήδη αρχίσει αλλά στα τέσσερα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν 550.000 θέσεις εργασίας και σε επτά χρόνια η Ελλάδα θα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η αύξηση της απασχόλησης θα φέρει και αύξηση των μισθών».
– μείωση της φορολογίας
«Θα μειώσουμε παντού τους φορολογικούς συντελεστές με σχέδιο και στους άμεσους φόρους και στους έμμεσους. Θα γίνει όμως προσεκτικά για να μην θιγούν τα πρωτογενή πλεονάσματα και θα γίνει παράλληλα με χτύπημα της φοροδιαφυγής. Στα επιχειρηματικά κέρδη ο ανώτερος συντελεστής θα είναι 15%. Στα εισοδήματα ο ανώτερος συντελεστής να μην ξεπερνά το 33% και στο ΦΠΑ το 12%. Το χτύπημα στην φοροδιαφυγή ήδη έχει ξεκινήσει».
– μείωση του κόστους στον αγροτικό τομέα
«Η γεωργική παραγωγή έχει δυσκολίες κόστους σε σχέση με τον ανταγωνισμό στο εξωτερικό. Θα ισχύσει κάρτα πετρελαίου από την επόμενη χρονιά για τους αγρότες. Θα υπάρξει μείωση από την 1η Ιουλίου στο ασφαλιστικό κόστος των νόμιμων μεταναστών. Νομιμοποίηση των βοσκοτόπων με την συνταγματική αναθεώρηση. Ανοίγει ο δρόμος για να παίρνει ο παραγωγός πιο φθηνή χρηματοδότηση. Θα ανοίξει ο δρόμος για την μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων μέσα στην χώρα».
– ρευστότητα στις επιχειρήσεις
«Με την ανακεφαλαιοποίηση το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως αξιόπιστο και οι καταθέσεις απολύτως ασφαλείς. Οι τράπεζες βρίσκουν μόνες τους κεφάλαια από το εξωτερικό και έχουν περάσει τα στρες τεστ. Όσο αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία επιστρέφουν οι καταθέσεις και αυξάνονται οι δυνατότητες ρευστότητας».
– προώθηση μεταρρυθμίσεων
«Το χτύπημα της γραφειοκρατίας ξεκίνησε ήδη. Όσο προχωράμε θα έρχονται επενδύσεις γιατί τώρα τις διευκολύνουμε δεν τις διώχνουμε. Χτύπημα της φοροδιαφυγής με τους ελέγχους, τις διασταυρώσεις τους συμψηφισμούς οφειλών. Η χώρα γίνεται φιλική για τις επενδύσεις που διαφορετικά θα πάνε αλλού. Απενοχοποίηση των επενδύσεων. Ειδική αναφορά έκανε στην συνταγματική μεταρρύθμιση: σταθερότητα στο εκλογικό σύστημα, ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, περιορισμένη θητεία ακόμη και για τον πρωθυπουργό της χώρας».
«Θέλω μία Ελλάδα που δεν θα είναι η μόνη στην Ευρώπη που απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, είπε ο πρωθυπουργός. Αγωνιζόμαστε να σπάσουν τα στεγανά του δημόσιου τομέα. Θέλω μία Ελλάδα υπόδειγμα Πολιτείας, δημοκρατίας και ευημερίας, μία χώρα που οι άνθρωποί της θα έχουν μέλλον, μία δυνατή και ισχυρή Ελλάδα, πύλη εμπορίου, διεθνή κόμβο συγκοινωνιών. Μία Ελλάδα δύναμη σταθερότητας, νοικοκυρεμένη και σε όλα μπροστά. Αυτή είναι η Ελλάδα που όλοι ονειρευόμαστε. Τώρα την χτίζουμε με σταθερά βήματα μπροστά μέρα με την ημέρα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς είχε επιτεθεί στην τότε αξιωματική αντιπολίτευση και νύν κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και είχε βάλει το δίλημμα: «Η “Νέα Ελλάδα” δεν είναι προεκλογικό σύνθημα. Η σταθερότητα δεν είναι προεκλογικό δίλημμα είναι η ανάγκη που έχει η χώρα. Κάποιοι προσπάθησαν να την οικειοποιηθούν τη “Νέα Ελλάδα” σαν σύνθημα γιατί μόνο συνθήματα ξέρουν να αναμασούν. Έχουμε ακόμη τις αντιστάσεις του παλιού, όλων εκείνων που θέλουν τα πάντα να τα ελέγχει το κράτος και εκείνοι να ελέγχουν το κράτος. Είναι όλοι εκείνοι που διώχνουν επενδύσεις, εκείνοι που συντηρούσαν μία παράλογη γραφειοκρατία, εκείνοι που είχαν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε άσυλα παρανόμων και τρομοκρατών και κακοποιούσαν φοιτητές και καθηγητές. Εκείνοι που θέλουν να γεμίσουν την Ελλάδα με λαθρομετανάστες. Είναι όλοι εκείνοι που θέλουν την αστάθεια, που στελέχη τους υπερασπίζονταν ακόμη κι εκείνους που συλλαμβάνονταν. Είναι όλοι εκείνοι που δύο χρόνια δεν έχουν ψηφίσει καμία μεταρρύθμιση, ούτε ένα άρθρο. Είναι όλοι αυτοί που δεν έχουν κανένα σχέδιο και θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Αυτοί που φωνάζουν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια. Ποιά μνημόνια, εκείνα που ξεπερνάμε; και πως θα αντιδρούσαν τα 27 κοινοβούλια και οι διεθνείς αγορές; που θα έβρισκαν τα χρήματα, θα δανείζονταν; από ποιούς και με ποιούς όρους; Άκουσα να μιλάμε για αναγκαστικό δανεισμό. Από πού, από τις καταθέσεις από τα εισοδήματα; Αυτοί επιχειρούν να μας ρίξουν πίσω στην ίδια περιπέτεια. Η σταθερότητα είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσει η χώρα. Η ανάπτυξη δεν γίνεται με δανεικά και ακραία συνθήματα. Το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης θα μας οδηγήσει στο μέλλον είναι αυτό που αντικαθιστά τα μνημόνια. Η χώρα απογειώνεται, παίρνει ύψος. Σε αυτό καλείται ο πολίτης να απαντήσει την επόμενη Κυριακή: μπροστά στην ανάπτυξη ή πίσω στην κρίση; μπροστά να γίνουν μεταρρυθμίσεις ή πίσω στην στασιμότητα και την καθυστέρηση; η χώρα θα προχωρήσει ή θα ξανακυλήσει σε έναν εφιάλτη; Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Είναι στο χέρι των Ελλήνων να αποφασίσουν και είμαι βέβαιος ότι θα αποφασίσει σωστά γιατί οι Έλληνες πάνω από κόμματα και συνθήματα αγαπούμε την πατρίδα μας».
Ποια ήταν η τότε απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ; «Μαυρογιαλούρος ο Σαμαράς»
«Ο κ. Σαμαράς, ως άλλος Μαυρογιαλούρος, μερικές μέρες πριν τις εκλογές υπόσχεται 550.000 θέσεις εργασίας σε τέσσερα χρόνια, όταν με την μνημονιακή πολιτική της λιτότητας έχει δημιουργήσει 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Ο εμπαιγμός έχει και τα όρια του και ο ελληνικός λαός με την ψήφο του σε λίγες μέρες δεν θα του επιτρέψει να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο», αναφερόταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.