Search
Close this search box.
Search

Οι μεγαλύτερες πλημμύρες στην Αθήνα με δεκάδες θύματα (εικόνες)

Πριν 7 έτη

Τις συγκλονιστικές εικόνες από τις καταστροφές που προκάλεσε η καταιγίδα του 1977 στην Αθήνα έφερε στο νου η ανείπωτη τραγωδία στην Δυτική Αττική.

Πάλι Νοέμβριος, στις 2 του μήνα τότε, η Αθήνα και ο Πειραιάς χτυπήθηκαν ανελέητα από τη σφοδρότερη καταιγίδα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Οι καταστροφές ήταν βιβλικές, καθώς η σφοδρή βροχόπτωση ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση ως τα μεσάνυχτα.

Τουλάχιστον 37 άτομα έχασαν τη ζωή τους, κεραυνοί κατέστρεψαν τα κέντρα επικοινωνίας της αμέσου δράσεως στον Λυκαβηττό, 927 υπόγεια πλημμύρισαν, 100 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, ενώ το ύψος του νερού σε πολλές περιοχές ξεπέρασε τα δύο μέτρα.

Στο έλεος της καταιγίδας βρέθηκαν κυρίως το Περιστέρι, οι Τζιτζιφιές, ο Ταύρος και το Μοσχάτο.

(Εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» 03-11-1977)

Μολονότι η καταιγίδα ήρθε «στην ώρα της», τίποτα στην δεν έμοιαζε να την περιμένει. Η ανοχύρωτη στις πλημμύρες Αθήνα του 1977 παραδόθηκε μονομιάς στην «προγραμματισμένη» μανία της φύσης και σε πέντε ώρες μετετράπη σε κατεστραμμένη πολιτεία με λιμνοθάλασσες, κατεστραμμένες οικίες , δρόμους , δίκτυα ύδρευσης & ηλεκτροδότησης, νεκρούς, τραυματίες και αστέγους.

Η ώρα ήταν 19:00, και πριν προλάβουν καν οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου να αντιληφθούν την καταστροφή που ερχόταν από τον Σαρωνικό κόλπο , εν μέσω τρομακτικών κεραυνών ξέσπασε απότομα κατακλυσμιαία βροχή στα παραθαλάσσια προάστια η οποία μέσα σε μία ώρα είχε επεκταθεί και στις βορειότερες περιοχές του λεκανοπέδιου. Η κατακλυσμιαία αυτή βροχή όχι μόνο δεν ξεθύμανε με το πέρασμα της ώρας αλλά εγκαταστάθηκε πάνω από το λεκανοπέδιο και με αμείωτη αν όχι αυξανόμενη ένταση συνοδεία ισχυρής ηλεκτρικής δραστηριότητας επέλασε αργά και καταστροφικά πάνω από την πόλη.

Τα πρώτα λεπτά εκτεταμένες περιοχές του λεκανοπεδίου βυθίστηκαν στο σκοτάδι εξαιτίας των διακοπών του ρεύματος (κυρίως στα δυτικά προάστια αρχικά).Το σύστημα φωτεινών σηματοδοτών στο μεγαλύτερο κομμάτι του λεκανοπεδίου παρέλυσε, και σε ώρα αιχμής τα αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν μέσα στην κίνηση ενώ το ύψος των υδάτων στους πλημμυρισμένους δρόμους ολοένα ανέβαινε. Για να συμπληρωθεί το τρομακτικό σκηνικό με το οποίο ξεκίνησε η καιρική αυτή καταστροφή , η πτώση κεραυνών προκάλεσε βραχυκύκλωμα στο δίκτυο σειρήνων της αεροπορίας με αποτέλεσμα αυτές να ηχούν για αρκετή ώρα στην Αθήνα και τον Πειραιά εν μέσω της εξελισσόμενης θεομηνίας.

Μετά την πρώτη ώρα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο, το ρεύμα άρχισε να κόβεται σε ολοένα και περισσότερες περιοχές, το αεροδρόμιου του Ελληνικού έκλεισε, δρομολόγια του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου διεκόπησαν, ο Κηφισός ξεχείλισε, σε πολλά νοσοκομεία τα χειρουργεία σταμάτησαν και κατέρρευσε μεγάλο κομμάτι του δικτύου του ΟΤΕ. Άνθρωποι εγκλωβισμένοι στους δρόμους πάνω σε στάσεις λεωφορείων και αγκαλιασμένοι από κολώνες προσπαθούσαν να σωθούν και οι υπόλοιποι που ήταν σε ασφαλή μέρη δεν είχαν την δυνατότητα να επικοινωνήσουν με τους δικούς του να τους που ότι είναι καλά. Στιγμές αλλοφροσύνης διαδραματίστηκαν στις οδούς Πειραιώς , Χαμοστερνας, Πέτρου Ράλλη, Αθηνών, Ιερά Οδό και Ποσειδώνος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι αξιοθαύμαστη η ηρωική μάχη που έδωσαν στους δρόμους τα πληρώματα των ασθενοφόρων και των οχημάτων της πυροσβεστικής και της Αστυνομίας άλλα και απλοί άνθρωποι που αψήφησαν τον κίνδυνο εκείνες τις δύσκολες ώρες και έσωσαν ανθρώπους την τελευταία στιγμή . Ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος σε αντίθετη περίπτωση.

(Εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» 04-11-1977)

ta-nea-1977

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην οδό Κονδύλη στην Νίκαια, ο Δημήτριος Καμμένος συγκρούστηκε με διερχόμενο λεωφορείο. Από τη σύγκρουση εγκλωβίστηκε μέσα στο αυτοκίνητο του και από τα κατεστραμμένα τα τζάμια του αυτοκίνητου άρχισαν να μπαίνουν νερά και σώθηκε την τελευταία στιγμή από περαστικούς ενώ τα νερά είχαν φτάσει στο λαιμό. Επίσης στην οδό Βαλαωρίτου στον Κορυδαλλό τρεις ανήλικους μαθητές (Στέφανος Λεπενιώτης , Πέπη Λεπενιώτη και Δημήτρης Σπύρου) που είχαν εγκλωβιστεί σε υπόγειο σωθήκαν από διερχόμενους αστυνομικούς που άκουσαν τις φωνές τους όταν τα νερά είχαν φτάσει στο στήθος τους.

(Εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» , 05-11-1977)

makedonia-1977c

Το λεκανοπέδιο της Αττικής έχει ένα αρκετά μεγάλο ιστορικό πλημμυρών

Διαβάστε ποιες ήταν μερικές από τις μεγαλύτερες πλημμύρες που σημειώθηκαν στην Αττική από το 1895, όπως καταγράφονται στην εργασία του Ιωάννη Φλώρου, που πραγματοποιήθηκε το 2009, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

14 Νοεμβρίου 1895: Μετά από ισχυρή καταιγίδα, διάρκειας 12 ωρών, πλημμύρισε η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ ο Κηφισός, σε όλο το μήκος του, κατέστη επικίνδυνος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, αρκετοί δρόμοι καταστράφηκαν και άλλοι αποκλείστηκαν. Πλημμύρισαν σπίτια, έπεσαν γέφυρες και διακόπηκε η συγκοινωνία, ενώ 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Εκτός από την Αθήνα, η καταιγίδα έπληξε και τον Πειραιά. Η συγκοινωνία Αθηνών – Πειραιώς διακόπηκε, 450 σπίτια κατέπεσαν και τα θύματα έφθασαν τα 40. Για δυο μέρες η πόλη φωτιζόταν από τα ηλεκτρικά των πλοίων.

18 Νοεμβρίου 1889: Κατά τη νεροποντή που είναι γνωστή ως “βροχή του Αγίου Φιλίππου”, η οποία είχε ημερήσιο ύψος 150,2 mm, κατέρρευσαν 400 σπίτια, με αποτέλεσμα να μείνουν άστεγες περισσότερες από 500 οικογένειες, ενώ 4.000 σπίτια πλημμύρισαν.

23 Νοεμβρίου 1925: Οκτώ θύματα και 127 κατεστραμμένα σπίτια άφησε πίσω της η τετράωρη καταιγίδα, που στον Πειραιά ήταν τόσο έντονη που έφτανε τα επίπεδα της θύελλας.

 –22 Νοεμβρίου 1934: Μια συνεχής βροχόπτωση 5 ωρών προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια στην Κυψέλη, τη Νέα Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και η συγκοινωνία. Στο Νέο Φάληρο το νερό έφτασε το ένα μέτρο και στο Μοσχάτο τα δύο μέτρα. Λόγω της τεράστιας πίεσης των νερών έπεσε η γέφυρα των εκβολών του Κηφισού. Συνολικά υπήρξαν 6 θύματα.

6 Νοεμβρίου 1961: Καταγράφηκε η μεγαλύτερη καταστροφή στην Αττική με χαλαζόπτωση μεγέθους καρυδιού επί δέκα συνεχόμενες ώρες. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν εξαιρετικά έντονα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές που θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές ενός τυφώνα, καθώς σημειώθηκαν και καταστροφές του εδάφους. Σαράντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 300 τραυματίστηκαν και 3.700 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, καθώς πλημμύρισαν περισσότερα από 4.000 σπίτια.

 Οι έντονες και ακατάπαυστες βροχές οδήγησαν στην υπερχείλιση του Κηφισού. Χείμαρροι νερού που προέρχονταν από την Πάρνηθα έπιασαν τον κόσμο κυριολεκτικά στον ύπνο, αφού η πανίσχυρη νεροποντή ξέσπασε στις 11:30 το βράδυ και μέσα σε μια ώρα μετατράπηκε σε θύελλα που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Το νερό έφτασε σε ύψος τα δύο μέτρα στην Πειραιώς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας είχε μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα.

2 Νοεμβρίου 1977: Η δεύτερη μεγαλύτερη θεομηνία όλων των εποχών, που κράτησε μιάμιση ώρα και έπληξε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου.

 Στις 21/10/1994, πλημμύρισε ο Ποδονίφτης, στην περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας από σφοδρότατη βροχόπτωση που έπληξε το λεκανοπέδιο. 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα νερά και προκλήθηκαν τεράστιες υλικές καταστροφές. Στην περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας, έπεσαν 108,6 χιλιοστά βροχής σε λιγότερες από 12 ώρες!

Την ημέρα εκείνη είχε πλημμυρίσει και το κτίριο του Κ.Κ.Ε. στον Περισσό. Τα ιστορικά και πολύτιμα αρχεία του κόμματος γλίτωσαν από θαύμα και αποκαταστάθηκαν μετά από μακροχρόνια εθελοντική εργασία χιλιάδων ανθρώπων.

Μεγάλες ζημιές είχαν υποστεί και οι εγκαταστάσεις του Ρ/Σ 902, όπως και της «Τυποεκδοτικής» η οποία στεγαζόταν τότε στον Περισσό.

Δυστυχώς, πολλά χρόνια μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η πρωτεύουσα και η Αττική εξακολουθεί να μην είναι οχυρωμένη απέναντι σε ενδεχόμενες πλημμύρες.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.