Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο κλαμπ Ρέινα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην Κωνσταντινούπολη. «Σε συνέχεια των ευλογημένων επιχειρήσεων που το Ισλαμικό Κράτος διενεργεί ενάντια στην Τουρκία, ένας ήρωας στρατιώτης του χαλιφάτου χτύπησε ένα από τα πιο διάσημα κλαμπ, όπου οι Χριστιανοί γιόρταζαν την “αργία της αποστασίας” τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.
Από την ένοπλη επίθεση έπεσαν νεκροί 39 άνθρωποι. Το πρακτορείο Sputnik μετέδωσε νωρίτερα πληροφορίες του CNN Turk, σύμφωνα με τις οποίες, ύποπτος για την επίθεση θεωρείται ένας άνδρας από το Ουζμπεκιστάν ή από το Κιργιστάν, ο οποίος σχετίζεται με το Ι.Κ.. Την ίδια πληροφόρηση έχει και η εφημερίδα Hurriyet.
Oι αρμόδιες αρχές θεωρούν πιθανόν ο δράστης να συνδέεται με τον πυρήνα του Ι.Κ. που διέπραξε την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον Ιούνιο.
Η αστυνομία διένειμε μια θολή ασπρόμαυρη φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη της επίθεσης από υλικό που έχει από τις κάμερες ασφαλείας.
Η Hurriyet επισημαίνει εξάλλου ότι η αστυνομία κι οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν λάβει πληροφορίες για τον κίνδυνο το Ι.Κ. να διαπράξει μια επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Στο μεταξύ συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό των τουρκικών αρχών για τον εντοπισμό του δράστη της δολοφονικής επίθεσης. Η ταυτότητα όπως και τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι έρευνες εστιάζουν στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη για ανάλογες επιθέσεις, κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Από την πλευρά του, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), το οποίο θεωρείται παράνομο στη γειτονική χώρα, έχει λάβει σαφείς αποστάσεις από την επίθεση, ξεκαθαρίζοντας πως «ποτέ δεν στοχεύει αθώους πολίτες».
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας επιβεβαίωσε χθες, πως «το ανθρωποκυνηγητό για τον τρομοκράτη βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη», εκφράζοντας την αισιοδοξία πως ο δράστης σύντομα θα βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας.
Η πλειονότητα των θυμάτων είναι υπήκοοι ξένων χωρών (Ισραήλ, Γαλλία, Τυνησία, Λίβανος, Ινδία, Βέλγιο, Ιορδανία, Ρωσία και Σαουδική Αραβία), καθώς ο αριθμός των Τούρκων θυμάτων ανέρχεται μόλις σε 12.
Οι αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή, με τουλάχιστον 17.000 αστυνομικούς να περιπολούν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.