«Ξεκινάει μία καλύτερη περίοδος και θα συνεργαστούμε για να συνεχιστεί αυτή η πορεία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνομιλία του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, συμπλήρωσε ωστόσο ότι υπάρχει δρόμος ακόμη να διανυθεί.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια» και συνέχισε λέγοντας ότι «μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες ο λαός έχει υπομείνει αρκετά».
Ο Ομπάμα εξέφρασε τη χαρά του που στο τελευταίο του ταξίδι πριν αποχωρήσει από την προεδρία των ΗΠΑ βρίσκεται στη χώρα από όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία.
Εξάλλου, συνεχάρη την Ελλάδα για την ανθρωπιά που έχει δείξει απέναντι στους πρόσφυγες και στους μετανάστες και για τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση.
Επανέλαβε, όμως, τη θέση του ότι το εν λόγω πρόβλημα δεν είναι θέμα ενός κράτους, αλλά θέμα όλων μας και για αυτό ζήτησε να υπάρξει συνεργασία. Αναφορικά με την τρομοκρατία ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τις διευκολύνσεις στο Αιγαίο, αλλά και τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Στο σημείο αυτό μάλιστα επεσήμανε ότι το θέμα του ΝΑΤΟ είναι πολύ σημαντικό, για αυτό και -όπως σημείωσε- θέλει να διασφαλιστεί η συνέχεια της πολιτικής κατά τη μετάβαση στη νέα εκλεγμένη ηγεσία των Ρεπουμπλικανών.
Τι είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος
«Κύριε πρόεδρε σας καλωσορίζω και σας υποδέχομαι ως τον πρόεδρο της μεγάλης και φίλης χώρας ο οποίος διακρίθηκε για την υπεράσπιση του ανθρώπου, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης – Αυτά απεικονίζουν το μέγεθος της παγκόσμιας ακτινοβολίας σας.
Ιστορικές οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών – Σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά η ομογένεια στις ΗΠΑ – Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμπαράστασή της στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό – Είμαι βέβαιος πως και ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.
Η ανθρωπότητα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο έχει να ωφεληθεί από τη συνεργασία ΗΠΑ και Ευρώπης – Οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια μια Ευρώπη ισχυρή – Παρά τις επώδυνες θυσίες του ελληνικού λαού, συνεχίζουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας εκείνους που θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μακριά από φοβικά σύνδρομα και συμπεριφορές που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον.
Μας εμπνέει το ευρωπαϊκό ιδεώδες και τα εθνικά θέματα τα αντιμετωπίζουμε σε αυτό το πλαίσιο. Το Κυπριακό είναι πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, ταχεία δίκαιη και βιώσιμη λύση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο: δεν αποδέχεται στρατεύματα κατοχής ή αναχρονιστικές εγγυήσεις –
Θέλω να καταστεί σαφές αν δεχόμασταν λύση αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα δημιουργούσαμε αρνητικό προηγούμενο για τις ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρούμε επίσης αδιανόητη και απαράδεκτη οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Το γεγονός ότι ένα γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει αλλαγή συνόρων υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους.
Εμείς, κύριε Πρόεδρο, σας θεωρούμε ως ένα πολιτικό κεφάλαιο παγκόσμια εμβέλειας και έναν μεγάλο και ειλικρινή φίλο του ελληνικού λαού».