Search
Close this search box.
Search

Πέθανε ο ιδρυτής της βιομηχανίας αλλαντικών «ΝIKAS», Παναγιώτης Νίκας

Πριν 7 έτη

Απεβίωσε σε ηλικία 85 ετών ο ο ιδρυτής της βιομηχανίας αλλαντικών «ΝIKAS», Παναγιώτης Νίκας.

Ο Παναγιώτης Νίκας είχε γεννηθεί το 1932 στη Λακωνία και ίδρυσε την εταιρεία το 1966 «με αφετηρία το όραμα ενός ανθρώπου, για δημιουργία ξεχωριστών αλλαντικών που βασίζονταν στην καλή ποιότητα και στην υψηλή ασφάλεια».

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, στο ιερό παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών και η ταφή θα πραγματοποιηθεί στην Σπάρτη.

«Η NIKAS ξεκίνησε το 1966, με αφετηρία το όραμα ενός ανθρώπου, για δημιουργία ξεχωριστών αλλαντικών που βασίζονταν στην καλή ποιότητα και στην υψηλή ασφάλεια. Σήμερα, μετά από περισσότερα από 50 χρόνια, εξακολουθεί να δημιουργεί και να προσφέρει όχι μόνο ποιοτικά, αλλά και ασφαλή αλλαντικά. Μια εταιρεία που βρίσκεται στο καθημερινό τραπέζι με νόστιμα, ποιοτικά και πρωτοποριακά προϊόντα για όλη την οικογένεια και όλες τις στιγμές, ακολουθώντας πιστά την παράδοση» αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της αλλαντοβιομηχανίας για το όραμα του ιδρυτή της.

Το διαφημιστικό μότο “Βλέπεις Νίκας, είναι καλό”

Ελάχιστοι είναι οι Έλληνες που δεν γνωρίζουν τα προϊόντα της αλλαντοβιομηχανίας που ίδρυσε τη δεκαετία του ’60 ο Παναγιώτης Νίκας και το διαφημιστικό μότο “Βλέπεις Νίκας, είναι καλό” που κρατάει μέχρι σήμερα.

Από το 2003 η Π.Γ. Νίκας πέρασε στα χέρια της Global Finace, με την τελευταία να αποκτά έναντι 60 εκατ.ευρώ πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας. H εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών προχωρά σε ένα εκτεταμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνει και πώληση θυγατρικών.

 Η Π.Γ. Νίκας ανήκει πλέον στην Chipita του Σ. Θεοδωρόπουλου, έπειτα από προσπάθειες δύο και πλέον ετών, στο πλαίσιο την ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της βιομηχανίας.

Μερικά χρόνια μετά την πώληση της εταιρείας που δημιούργησε από το μηδέν, ο Παναγιώτης Νίκας ξεκίνησε ένα νέο εγχείρημα. Με έμπνευση από τον τόπο καταγωγής του, τη Λακωνία, ίδρυσε τη “Λακωνική Τροφίμων”, στην οποία συμμετέχει και η Impala Invest B.V., με στόχο να δημιουργήσει ένα boutique όμιλο τροφίμων. Ήδη η αλλαντοβιομηχανία “Λακωνική” που ήδη έχει αποκτήσει τη θέση της στους πάγκους των σουπερμάρκετ και χρόνο με το χρόνο αυξάνει μερίδια αγοράς.

Το εγχείρημα του εκλιπόντος επιχειρηματία είχε ανοδική τροχιά αφού εκτός από τη “Λακωνική”, στον όμιλο ανήκουν η ΑΛΕΑ, μια εταιρεία με έδρα τη Λακωνία που παράγει λάδι και διακινεί βρώσιμες, η Medolio, η Διρφυς (εταιρεία εμφιάλωσης νερού), η Λιοστρόφι και η Οικοφάρμα Πελοποννήσου. Ο χώρος των τροφίμων αποτελεί προνομιακό πεδίο δραστηριότητας λόγω εμπειρίας για τον Π. Νίκα, ο οποίος εκτός από αλλαντικά παράγει προϊόντα με βάση το ελαιόλαδο και την ελιά, ξύδι βαλσάμικο, λιαστή ντομάτα κ.α.

Μεγας Γύρος στις ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, ο γιός του Γιώργος Νίκας δραστηριοποιείται στην παραγωγή γύρων και κρεατοσκευασμάτων μέσω της “Μέγας Γύρος” και στην μαζική εστίαση στο εξωτερικό μέσω της “GRK Fresh Greek”

Η “Μέγας Γύρος” που ιδρύθηκε το 2007 με έδρα τον Ασπρόπυργο, σε σύντομο χρονικό διάστημα απέκτησε σημαντική θέση στην συγκεκριμένη αγορά στην Ελλάδα. Στο μετοχικό της κεφάλαιο μετέχουν ο Γιώργος Νίκας, ο Νίκος Λούστας (εκ των ιδρυτών της Ελληνικός Γύρος που και αυτή αποκτήθηκε από τη Global Finance και αποτελεί μαζί με τη Mega Gyros και PFC τους κύριους “παίκτες” του κλάδου) και η Damma Holdings του επιχειρηματία και πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλου.

Το εργοστάσιο της «Μέγας Γύρος», το οποίο βρίσκεται σε μία έκταση 7.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, παράγει σε ημερήσια βάση περίπου 35 τόνους κρεατοσκευάσματα και σουβλάκια, ενώ τροφοδοτεί περί τα 1.000 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, έχοντας παρουσία και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και Μετρό.

Η εταιρεία έχει επεκταθεί παραγωγικά και στις ΗΠΑ, όπου λειτουργεί εργοστάσιο στο Νιου Τζέρσεϋ, επένδυση που ξεπέρασε τα 4,5 εκατ.ευρώ, ενώ δημιουργήθηκε και αλυσίδα καταστημάτων εστίασης με την επωνυμία GRK.

Η αρχή στα εστιατόρια έγινε το 2012 με την δημιουργία του πρώτου «GRK Fresh Greek» που ήθελε να μπει σφήνα στην αγορά των burgers και των tacos. Σήμερα η αλυσίδα διαθέτει τρία εστιατόρια, ένα ακόμη στο Μανχάταν και ένα στην Ουάσιγκτον και θα ακολουθήσουν άλλα δύο μέσα στο προσεχές δίμηνο, και πιο συγκεκριμένα σε Νιου Τζέρσεϊ και Λας Βέγκας. Στόχος του Γιώργου Νίκα είναι να επεκταθεί σε όλες τις βασικές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.