Την εκταμίευση των 2 δις ευρώ ενέκρινε το ΔΣ του ESM και επικύρωσε κατά την αποψινή του συνεδρίαση το Eurogroup. Παράλληλα, το προσχέδιο της απόφασης της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που δημοσιεύεται στο Reuters, αναφέρει πως «η Ελλάδα εκπλήρωσε τους όρους και θα λάβει τα 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».
Προηγήθηκε η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των δύο δις ευρώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, την οποία μάλιστα χαιρέτισε, μέσω Twitter, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. «To Διοικητικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. στην Ελλάδα. Η σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προσπάθεια» έγραψε χαρακτηριστικά.
Μέσω επίσης του λογαριασμού του στο Twitter, ο κ. Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνεται η εργασία για την πρώτη αξιολόγηση και η σωστή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα.
Στην ανακοίνωση του ESM για την έγκριση της εκταμίευσης αναφέρονται τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση των 2 δισ. στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ολοκλήρωση του πρώτου πακέτου προαταιτοπούμενων από την ελληνική κυβέρνηση. Η εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα θα χρησιμοποιηθεί κυρίως στην εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και για τον συμψηφισμό οφειλών και τη συγχρηματοδότηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά κεφάλαια».
Ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε: «Η σημερινή απόφαση της εκταμίευσης των 2 δισ. από τον ESM αντανακλά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στην εφαρμογή ενός εκτενούς καταλόγου μεταρρυθμίσεων. Αυτό περιλαμβάνει εκτενείς μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα που έχουν σημασία για τη συνεχιζόμενη πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Εάν η εφαρμογή του προγράμματος συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, είμαι σίγουρος ότι οι προσπάθειες του ελληνικού λαού για μεταρρυθμίσεις θα τους επιτρέψουν να κάνουν εμφανή βήματα προς μια ισχυρή ανάκαμψη».
“Τα 2 δις. είναι η δεύτερη εκταμίευση μετά τα 16 δις του περασμένου Αύγουστου. Το πρώτο μέρος, 13 δισ, δόθηκαν στις 20 Αυγούστου. Το εναπομείναν ένα δισ. θα είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων. Αυτό είναι μέρος του προγράμματος συνολικού ύψους 86 ευρώ που το ΔΣ ενέκρινε στις 19 Αυγούστου 2015».
Στην ανακοίνωση του ESM, πάντως, δεν γίνεται καμία αναφορά στα δέκα δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, για τα οποία αναμένεται να αποφανθεί το Eurogroup.
Αναφορικά με το ποσό αυτό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των τραπεζών, δεν αναμένεται να εκταμιευθεί, πριν υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και επομένως καθοριστούν τα ακριβή ποσά που τυχόν θα χρειαστούν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τι αναμένει η Ελληνική πλευρά
Καλά ενημερωμένες πηγές κάνουν λόγο για ένα «βουνό» επώδυνων μέτρων και παρεμβάσεων εντός του οποίου περιλαμβάνεται και η εφαρμογή του νέου πλαισίου που συμφωνήθηκε για τα «κόκκινα» δάνεια και η λήψη των τελικών αποφάσεων για το ποια δάνεια θα μπορούν να πωληθούν σε funds-«γύπες».
Ένα πρώτο σχέδιο με το δεύτερο και πιο «φαρμακερό» πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων θα πρέπει να έχει έτοιμο η κυβέρνηση στις 15 Δεκεμβρίου που θα συζητηθεί εκ νέου με τους δανειστές που υπολογίζεται – αν δεν αλλάξει κάτι – να επιστρέψουν και πάλι στην Αθήνα.
Ψηλά στην ατζέντα μπαίνει πλέον το Ασφαλιστικό και ακολουθούν φορολογία και ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Για την τελευταία υποδόση του 1 δις ευρώ θα απαιτηθούν μεγάλες ανατροπές για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και φορολογούμενους.
Μόνο η αύξηση της φορολογίας των αγροτών ή τη κατάργηση των τελευταίων φοροαπαλλαγών ή το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που πρέπει να εφαρμοστεί από την προσεχή χρονιά αποτελούν δύσκολες και κομβικές για την κυβέρνηση αποφάσεις.
Αν μη τι άλλο θα δοκιμάσουν τη συνοχή της μπροστά στις νέες γενικευμένες αντιδράσεις που θα προκαλέσουν ο νέος ΕΝΦΙΑ, η αναθεωρημένη φορολογική κλίμακα στην οποία θα ενσωματωθεί και η εισφορά αλληλεγγύης – την οποία προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι θα καταργήσει – αλλά και η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια.