Search
Close this search box.
Search

Καραμανλής προς Τσίπρα: Κάνε το χρέος σου, η χώρα βυθίζεται, ανάγκη για δύσκολες αποφάσεις – Όλο το παρασκήνιο

Πριν 9 έτη

“Όλα μπάχαλο” κινδυνεύει να γίνει η ΝΔ σχετικά με τις διαρροές και τις δηλώσεις περί τηλεφωνικών επαφών του Κώστα Καραμανλή με τον Αλέξη Τσίπρα. Με νέες σημερινές διαρροές από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, ο Κώστας Καραμανλής «αδειάζει» τον πρώην στενό του συνεργάτη Θόδωρο Ρουσόπουλο.karamanlis_meimar
Συνομιλητές του κ. Καραμανλή λένε ότι ο πρώην πρωθυπουργός επικοινώνησε μόνο μία φορά με τον κ. Τσίπρα και συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου. Κατά τις ίδιες πηγές, την πρωτοβουλία για την τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα που επρόκειτο να μεταβεί στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους: «Η χώρα βυθίζεται, πρέπει να κάνεις το χρέος σου. Υπάρχει ανάγκη για δύσκολες αποφάσεις».

O πρώην Πρωθυπουργός κάλεσε τον κ. Τσίπρα να προτάξει το εθνικό συμφέρον και του επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας. Οι ίδιες πηγές, κοντά στον κ. Καραμανλή, διέψευδαν την ύπαρξη άλλων επαφών.karamanlis_rouropoulos

Η αποκάλυψη έρχεται στον απόηχο ενός κύκλου σεναρίων, πληροφοριών αλλά και δημόσιων δηλώσεων από στελέχη που φέρονται να συνομιλούν με τον κ. Κ. Καραμανλή και έφεραν τον πρώην Πρωθυπουργό να έχει «ανοικτή γραμμή» με το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτές οι πληροφορίες, μάλιστα, «βάρυναν» στην εν εξελίξει εσωκομματική εκλογική διαδικασία της Ν.Δ., αποτελώντας πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων, σχετικά με τη στάση που θα πρέπει να έχει το κόμμα απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Αλέξη Τσίπρα και στο ενδεχόμενο να ζητηθεί στήριξη ή συνεννόηση για την υλοποίηση των δύσκολων μέτρων που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο.

Ο ίδιος ο κ. Καραμανλής, πάντως, φέρεται να διατυπώνει σε συνομιλητές του έντονη κριτική για τις κινήσεις του κ. Τσίπρα και των υπουργών του αλλά και να σημειώνει ότι η Ν.Δ. δεν θα πρέπει να ψηφίσει μέτρα, όπως πχ το ασφαλιστικό, ή να παράσχει κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση, εφόσον η τελευταία απωλέσει τη δεδηλωμένη, ειδικά από τι στιγμή που αυτή μπορεί να αναζητηθεί στα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Υπό την έννοια αυτή, δεν είναι τυχαίο το σχόλιο συνεργατών του κ. Καραμανλή ότι οι απόψεις που εξέφρασε, χθες, ο κ. Θοδ. Ρουσόπουλος περί των «ηγετικών ικανοτήτων» του κ. Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζονται ως προσωπικές θέσεις του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σύμφωνα με το Mega, από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή σχολιάζουν τις δηλώσεις Ρουσόπουλου, τονίζοντας ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έγιναν στο παρελθόν και πως οι δυο άνδρες δεν έχουν ανοιχτή γραμμή, ότι δεν βρίσκονται δηλαδή σε διαρκή επικοινωνία.  Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν με νόημα ότι ο Κώστας Καραμανλής παρεμβαίνει ακόμη και με απευθείας επικοινωνίες, όταν κρίνει ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα, προσθέτοντας ότι αυτό που θέλησε να κάνει τότε ήταν να λειτουργήσει ο λόγος του ως αντίβαρο προς τις φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή του Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος εισηγούνταν ακόμη και ρήξη με την Ευρώπη.rousopoulos

Τι είπαν Ρουσόπουλος και Στυλιανίδης

Σημειώνεται ότι οι πρώην υπουργοί, Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Ευριπίδης Στυλιανίδης, που διατηρούν στενές επαφές με τον πρώην πρωθυπουργό, αποκάλυψαν επικοινωνίες μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Καραμανλή σε κρίσιμες πολιτικές στιγμές. Μάλιστα, ο Θ. Ρουσόπουλος απέδωσε και ηγετικά χαρακτηριστικά τον νυν Πρωθυπουργό, προκαλώντας αίσθηση.stilianidis

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είπε ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Καραμανλή το βράδυ της κρίσιμης 17ωρης διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Κάποιοι λένε ότι υπήρξε μια ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τσίπρα Καραμανλή τον Φεβρουάριο, λίγο πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας όταν ο Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε στον Κώστα Καραμανλή και του δήλωσε την πρόθεση του να τον προτείνει για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά.

Πηγές από το καραμανλικό μπλοκ επισημαίνουν με νόημα ότι ο Κώστας Καραμανλής «παρεμβαίνει ακόμη και με απευθείας επικοινωνίες όταν κρίνει ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα».Επιβεβαιώνουν δε εκείνη την επικονωνία προσθέτοντας ότι «αυτό που θέλησε να κάνει τότε ήταν να λειτουργήσει ο λόγος του ως αντίβαρο προς τις φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- όπως αυτή του Παναγιώτη Λαφαζάνη- που εισηγούνταν ακόμη και ρήξη με την Ευρώπη».

Από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή σε σχέση με τις δηλώσεις Ρουσόπουλου τονίζουν ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έγιναν στο παρελθόν και ότι οι δυο άνδρες δεν έχουν ανοιχτή γραμμή ότι δεν βρίσκονται δηλαδή σε διαρκή επικοινωνία.

Λένε μάλιστα ότι οι αναφορές Ρουσόπουλου σε ηγετικά χαρακτηριστικά του Τσίπρα δεν συνεπάγονται και συνολική πολιτική αποδοχή του. «Δεν σημαίνει ότι αυτά τα ηγετικά χαρακτηριστικά χρησιμοποιούνται για το καλό της χώρας» σημειώνουν με νόημα.

Πάντως το “χρίσμα” του Κώστα Καραμανλή στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν την κύρια εστία αντιπαράθεσης στην αξιωματική αντιπολίτευση, λίγες ώρες πριν τις γαλάζιες κάλπες.

Οι αντίπαλοι του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που στηρίζεται από την «καραμανλική» πτέρυγα, αντιμετωπίζουν πλέον τις επαφές Τσίπρα-Καραμανλή ως προάγγελο της παροχής συναίνεσης από τον κ. Μεϊμαράκη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η φράση μάλιστα του Θοδωρή Ρουσόπουλου ότι ο Αλέξης Τσίπρας «μοιάζει στον δημόσιο λόγο του με τον Ανδρέα Παπανδρέου» προκάλεσε αίσθηση τόσο εντός όσο και εκτός της Ν.Δ. Ο κ. Ρουσόπουλος έπλεξε όμως και το εγκώμιο του κ. Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας ότι με άλλον αρχηγό η Ν.Δ. θα είχε πολύ πιο χαμηλά ποσοστά στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Η κατάσταση στη Ν.Δ. προκαλεί πάντως έντονες ανησυχίες περί ενδεχόμενης απόσχισης γαλάζιων βουλευτών, κίνδυνο που αναγνώρισαν μάλιστα τόσο ο κ. Ρουσόπουλος όσο και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Το θερμόμετρο ανέβασε όμως και ο Αδωνις Γεωργιάδης που χαρακτήρισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ως casus belli. «Κανείς από τους τέσσερις υποψήφιους δεν έχει νομιμοποίηση για να κάνει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ» προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ.

Την εικόνα του πολέμου όλων εναντίων όλων ενίσχυσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δήλωσε χθες ότι «ο επίλογος της κυβέρνησης Καραμανλή γράφτηκε τον Δεκέμβρη του 2008». Επέκρινε, μάλιστα, για μία ακόμη φορά τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη στάση που κράτησε τότε ως υπουργός Εσωτερικών. «Για τον Δεκέμβριο του 2008 δεν έχω απλά μιλήσει, έχω ψηφίσει, δικαιολογώντας τη μη ψήφο μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Παραδώσαμε την Αθήνα στους αναρχικούς χωρίς να αντιδράσουμε» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε σημερινή του συνέντευξη τόνισε:«Δεν κάνει καλό στη ΝΔ αυτή η συζήτηση. Το να φαίνεται ότι υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με τον κύριο Τσίπρα βλάπτει τη ΝΔ”.

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρει πως όποιος από τους υποψηφίους Προέδρους σχεδιάζει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, να το πει πριν τις εκλογές.

«Εάν κάποιο κομμάτι της ΝΔ ή εάν κάποιος υποψήφιος αρχηγός της, θέλει να κάνει συγκυβέρνηση με τον Τσίπρα να το πει σήμερα, να πάρει πολιτική νομιμοποίηση από τις εκλογές την Κυριακή» ο ‘Αδωνις Γεργιάδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ρουσόπουλου και τα σενάρια συγκυβέρνησης.

Αν κάποιος που λέει σήμερα ότι δεν θα κάνει συγκυβέρνηση με τον Τσίπρα, την κάνει αύριο τότε θα κριθεί από τον κόσμο μας, τόνισε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.