Σύμφωνα με διάφορες στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές αλλά και δημοσιεύματα σε Ελλάδα και Κύπρο, η φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Λήμνος» (F451) φέρεται να “ακούμπησε” με μια φρεγάτα του τουρκικού Ναυτικού, την Kemal Reis (MEKO), η οποία συνοδεύει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ORUC REIS.
Υπάρχουν αναφορές ότι η φρεγάτα μας «Λήμνος» υπέστη περιορισμένης έκτασης ζημιές από το “ατύχημα”, ενώ η τουρκική φρεγάτα λέγεται ότι υπέστη σοβαρότερη ζημιά.
Η Kemal Reis βρίσκεται στην υπηρεσία του τουρκικού ναυτικού από το 1997. Δηλαδή είναι μία κατά πολύ νεότερη φρεγάτα από την ελληνική.
Χθες, η αποστροφή στο διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «ατύχημα» λόγω της μεγάλης συσσώρευσης ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, μάλλον δεν ήταν καθόλου τυχαία.
“Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.