Search
Close this search box.
Search

Θέμα Σκουρλέτη ενόψει του ανασχηματισμού – Ποια πρωτοκλασάτα στελέχη “έκοψε” ο Τσίπρας

Πριν 8 έτη

Θέμα Σκουρλέτη προέκυψε ενόψει του κυβερνητικού ανασχηματισμού που αναμένεται αυτή την εβδομάδα.

Ο Πάνος Σκουρλέτης σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να δήλωσε πως αν χωριστεί το υπουργείο του σε Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο ίδιος δεν θα ήθελε να παραμείνει στη θέση του και θα προτιμούσε να παραμείνει απλώς βουλευτής. Είπε επίσης ότι τα υπουργεία δεν είναι πουκάμισα να τα αλλάζεις.

Ο κ. Σκουρλέτης φέρεται ενοχλημένος γιατί το όνομά του δεν συμπεριελήφθη στην πρόταση του κ. Τσίπρα το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο μαζί με το Εκτελεστικό Συμβούλιο, τον πρόεδρο και τον γραμματέα του κόμματος θα απαρτίζουν την πολιτική γραμματεία, ένα νέο όργανο που συγκροτείται για να υπάρχει ενιαίο κέντρο αποφάσεων κυβέρνησης και κόμματος.

Στο νέο πολιτικό Συμβούλιο θα συμμετέχει ο στενός του συνεργάτης Δημήτρης Τζανακόπουλος ενώ σημαντικό ρόλο αναλαμβάνει και η Ρένα Δούρου.

Τα 11 πρόσωπα που πρότεινε ο κ. Τσίρπας για το πολιτικό συμβούλιο είναι οι: Νίκος Φίλης, Νικος Βούτσης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ράνια Σβίγγου, Γιάννης Μπαλάφας, Ρένα Δούρου, Όλγα Γεροβασίλη, Αριστείδης Μπαλτάς. Εκ των υστέρων προστέθηκαν ύστερα από εισήγηση άλλων και εγκρίθηκαν η Τασία Χριστοδουλόπουλου και η Φωτεινή Βάκη.

Tι είπε ο Τσίπρας στα στελέχη του κόμματος

Τα βαριά πολιτικά στελέχη πρέπει να βάλουν πλάτη και στο κόμμα, ζήτησε κεκλεισμένων των θυρών ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: Δεν θα είναι άλλωστε για πάντα υπουργοί!

Αιφνιδίασε, έτσι, την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, αντί για ενιαία 27μελή (ή κατά τι μεγαλύτερη) Πολιτική Γραμματεία, πρότεινε δύο όργανα με διαφορετικό αντικείμενο, που από κοινού θα αποτελούν την ενιαία Πολιτική Γραμματεία. Οι πρώτες αντιδράσεις, έτσι όπως διατυπώθηκαν από τους Νίκο Βούτση και Γιάννη Δραγασάκη, ήταν θετικές, προοιωνίζοντας έτσι και την υπερψήφιση της σχετικής πρότασης.

Στην πρόταση που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας μετά την ομιλία του, ενώ δηλαδή οι πόρτες είχαν κλείσει για τα ΜΜΕ, βρήκε όμως την ευκαιρία να ξαναστείλει μήνυμα και σε όλους εκείνους που έχουν …παντρευτεί την υπουργική καρέκλα: Είναι πιο τιμητικό και σοβαρό να είναι κανείς στην ηγεσία του κόμματος από ό,τι στην κυβέρνηση, επανέλαβε προσθέτοντας ότι κάποιοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το αντίθετο. Ενώ φέρεται να είπε και μισο-αστεία μισο-σοβαρά, «ποιος ξέρει ποιοι θα είναι αύριο υπουργοί».

Κάνοντας την εισαγωγή στην πρότασή του, ο Αλ. Τσίπρας είπε, ότι ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τους τρόπους «οργανωτικής δυσανεξίας», όπως αυτή αποτυπώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει περί τα 29.000 μέλη αλλά ψηφίστηκε από 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους.

«Να δοκιμάσουμε κάτι καινούριο να δούμε αν περπατάει», ανέφερε και παρουσίασε την πρότασή του. Σύμφωνα με αυτήν, η νέα κομματική ηγεσία θα πρέπει να διαθέτει 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο και 16μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο. Και στα δύο θα συμμετέχουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του κόμματος. Στο Π.Σ. θα συμμετέχουν υπουργοί (νυν ή πρώην) και ο πρόεδρος της Βουλής, και θα κάνει την πιο πολιτική …δουλειά, με κανόνες εχεμύθειας. Σε αυτό είναι πιθανό να συμμετάσχουν οι Ν. Βούτσης, Γ. Δραγασάκης, Ν. Παππάς, Ν. Φίλης, Ε. Τσακαλώτος, Αρ. Μπαλτάς, Γ. Μπαλάφας και η Ρ. Σβίγκου.

Το δε, Ε.Σ. θα ασχολείται με τις καθημερινές κομματικές υποχρεώσεις, ως εκ τούτου θα συμμετάσχουν ως επί το πλείστον στελέχη της Κουμουνδούρου, άρα και από την απελθούσα Πολιτική Γραμματεία. Και τα δύο όργανα θα συνεδριάζουν σε σχεδόν καθημερινή βάση.

Ο πρώτος που πήρε το λόγο ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που χαρακτήρισε θετική την πρόταση. Χαρακτήρισε εξάλλου αρνητική την εμπειρία του από τη συμμετοχή στην προηγούμενη Π.Γ., παρότι τα μέλη της προσπαθούσαν για το αντίθετο. Μιλώντας για τον εαυτό του φέρεται να είπε ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να συνεισφέρει άλλο σε μια ξεπερασμένη δομή.

Σε μία από τις επόμενες τοποθετήσεις, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε λόγο, κατά πληροφορίες, για πρόταση ωρίμανσης.

Όμως, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και για το γραμματέα Πάνο Ρήγα: ότι μαζί με άλλους μόχθησε για το καλό του κόμματος και βοήθησε τα μέγιστα σε κρίσιμη καμπή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατάφερε να φέρει το κόμμα ενωμένο ως το 2ο Συνέδριο, ανέφερε επίσης προτείνοντας, κατά πληροφορίες, την επανεκλογή του.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.