Search
Close this search box.
Search

Πως πήρε ο τέως Βασιλιάς το επώνυμο “τέως βασιλεύς Παύλου” – Η διαμάχη με το δημόσιο και η “διαγραφή” του από τον Ανδρέα Παπανδρέου

Πριν 8 έτη

«Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς Παύλου». Ετσι συστήνεται εδώ και 2 περίπου χρόνια στις ελληνικές Αρχές ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος, σύμφωνα με την απόφαση της 30ης Σεπτεμβρίου του 2014, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Τότε, στην οριστική του γνωμοδότηση προς το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε και μετά από ερώτημα που του είχε τεθεί, ότι ο Κωνσταντίνος μπορεί να χρησιμοποιεί το παραπάνω όνομα προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, για τον οποίο έχει κάνει αίτηση, αποφάσισε να αποδόσει το συγκεκριμενο επώνυμο στον βασιλιά.
Ο τέως βασιλιάς, επιθυμουσε για χρόνια να αποκτήσει να ανακτήσει και την ελληνική ιθαγένεια (που του έχει αφαιρεθεί από το 1994) και ασκούςε πίεση για να καταφέρει να αποκτήσει ΑΜΚΑ.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε σταδιακά να την έχει ανακτήσει μέσω της κείμενης νομοθεσίας, που προβλέπει σε πρώτη φάση τη χορήγηση 10ετούς άδειας παραμονής στην Ελλάδα για όλους τους αλλοδαπούς που έχουν κάνει αγορά ακίνητης περιουσίας άνω των 200.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ

Στα δικαιολογητικά που προσκόμισε τότε ο τέως στο υπουργείο Εργασίας ήταν το διαβατήριο της Δανίας (από εκεί κατάγεται), όπου αναφέρεται ως «King Constantine», έγγραφο από το γραφείο πρωθυπουργού της Δανίας με ημερομηνία 1/7/1983 το οποίο αναφέρει ότι από την εποχή του βασιλιά Christian IX κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας δεν είχε ή έχει το επώνυμο Γλύξμπουργκ, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που τον αναφέρει ως «τέως βασιλιά των Ελλήνων», αλλά και αποφάσεις του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου «βαφτίστηκε» για τις ανάγκες της δίκης σχετικά με την αποζημίωση της περιουσίας του ως «Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς Παύλου». Μάλιστα, με το ίδιο όνομα του έχει χορηγηθεί ΑΦΜ από τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού για τις οικονομικές δραστηριότητές του στην Ελλάδα.
Στη γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ξεκαθάρισε ότι το όνομα «Κωνσταντίνος τέως βασιλεύς Παύλου» δεν έχει να κάνει με τίτλο ευγενείας, καθώς στην Ελλάδα από το Σύνταγμα είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ευγενείας. Ωστόσο, είχε επισημανθεί ότι κάθε φυσικό πρόσωπο πρέπει να έχει ονοματεπώνυμο, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησής του. Στην εν λόγω περίπτωση, ο τέως δεν φέρει επίθετο και γι’ αυτό τον λόγο τού αποδίδεται το όνομα «Κωνσταντίνος» και το επίθετο «τέως βασιλεύς Παύλου». Αλλωστε, το ίδιο όνομα επιθυμουσε  να φέρει και ο ίδιος στην αίτησή του.

Αν και πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο και την εποχή εκείνη δεν είχε περάσει απαρατήρητο  η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να μη δώσει μεγάλη έκταση στο θέμα και ο τέως βασιλιάς μα αντιμετωπιστεί όπως και οι υπόλοιποι αλλοδαποί.

Γι’ αυτό τον λόγο του χορηγήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα το ΑΜΚΑ, πριν αυτός κινούταν και πάλι δικαστικά εναντίον του ελληνικού Δημοσίου.

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.