Search
Close this search box.
Search

Σάλος με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης – Επιστήμονες: Δεν υπάρχει καμιά επίσημη τεκμηρίωση ότι το BCG μας θωρακίζει από τον κορωνοϊό

Πριν 4 έτη

Σάλος προκλήθηκε από δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο που ανέφεραν ότι ξεκινά εμβολιασμός κατά του κοροναϊού με εμβόλιο που χρησιμοποιείται για τη φυματίωση.

Στο υπουργείο Υγείας ήταν έξαλλοι με τα δημοσιεύματα αυτά τα οποία καλλιεργούσαν προσδοκίες που δεν στηρίζονται σε καμιά επιστημονική αναφορά, ούτε φυσικά στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων που ενεπλάκη με αυτή την ιστορία.

Ειδικά από τη στιγμή που παγκοσμίως γίνονται τιτάνιες προσπάθειες για να βρεθεί ένα εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει τον COVID – 19 και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για νέα πανδημία.

Το θέμα του εμβολίου και του φαρμάκου κατά του κοροναϊού απασχολεί ιδιαίτερα και την Ελλάδα, και για το σκοπό αυτό έγινε σύσκεψη με τους Βασίλη Κικίλια και Σωτήρη Τσιόδρα.

Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχουν εξελίξεις που να συγκλίνουν στο γεγονός ότι μπορεί να βρέθηκε ένα εμβόλιο που θα θωρακίζει την κοινότητα.

Ούτε φυσικά το εμβόλιο κατά της φυματίωσης για το οποίο γράφτηκαν πολλά σήμερα.

Τι είπε η καθηγήτρια κ. Κοτανίδου

Το γεγονός αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει η η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

Ερωτηθείς στον Σκάι για το αν υπάρχει εμβόλιο με το οποίο θα εμβολιαστούν όλοι οι Ελληνες από την 1η Ιουνίου, ήταν ξεκάθαρη:

«Είναι το εμβόλιο BCG αυτό που πριν από χρόνια κάναμε όλοι για προφύλαξη από την φυματίωση. Όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις που λένε ότι τα άτομα που έχουν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά της φυματίωσης ενδεχομένως, με πάρα πολλά εισαγωγικά και ερωτηματικά μπορούν να έχουν καλύτερη ανοσολογική απάντηση στον Covid19. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη τεκμηρίωση.

Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν αυτό το πράγμα. Εκτός από αυτό υπάρχουν και κάποια άλλα εμβόλια τα οποία αναφέρεται ότι μπορούν να προσθέτουν στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, όλα όμως είναι στα πλαίσια υποθέσεων και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ακόμα».

Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη πως όταν βγει το νέο εμβόλιο για την εποχική γρίπη θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι –ακόμη και παιδιά– ώστε να μην υπάρξει συνδυασμός γρίπης και κορονοϊού.

«Θεωρώ ότι με το που θα βγει το εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να μην έχουμε συνδυασμό γρίπης και κορονοϊού. Όλοι, οι πάντες άνω των 6 ετών, θα πρέπει να εμβολιαστούν για γρίπη για να μην έχουμε συνδυαστική λοίμωξη και από γρίπη και από κορονοϊό» υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση τα δημοσιεύματα που συνέδεαν το εμβόλιο κατά της φυματίωσης με την καταπολέμηση του κοροναϊού, δεν ευσταθούν επιστημονικά.

Μπορεί να ξεκινά ο εμβολιασμός για τη φυματίωση, όμως, αυτό δεν μπορεί να σχετίζεται με την πανδημία και να καλλιεργούνται ελπίδες στον πληθυσμό.

Τι αναφέρουν τα ellinikahoaxes

Μεγάλο αριθμό κοινοποιήσεων έχει συλλέξει μέσα σε λίγες ώρες ο ισχυρισμός πως το εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette–Guérin) για την φυματίωση προστατεύει από τη νόσο COVID-19. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτό τον ισχυρισμό.

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε:

Η κραυγαλέα διαφορά θανάτων σε γειτονικές χώρες όπως π.χ. η Ισπανία και η Πορτογαλία, δεν μπορεί πια να περνάει απαρατήρητη, ούτε να αποσιωπάται!

Εδώ πρέπει να σταθεί όλος ο πλανήτης και να αναρωτηθεί τι επιτέλους συμβαίνει! Γιατί πεθαίνουν κατά χιλιάδες οι Ισπανοί και όχι οι γείτονές τους Πορτογάλοι;

Η απάντηση βρίσκεται σε μια πρόσφατη Επιδημιολογική Μελέτη (τέλη Μαρτίου 2020) που καταχωνιάστηκε από “πρωτοκλασάτα” ΜΜΕ και εξετάζει τις επιδημιολογικές συμπεριφορές των χωρών στον Κορωνοϊό Covid19, σε σχέση με τον εμβολιασμό στην Φυματίωση και στο Αντιφυματικό Εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette-Guerin)!  Το εμβόλιο που αρχικά αναπτύχθηκε από το βακτηρίδιο “Mycobacterium bovis”, το οποίο απαντάται συνήθως στα βοειδή και παραμένει ζωντανό στον οργανισμό…

Η Μελέτη υπογράφεται από Επιστήμονες του Κολλεγίου Οστεοπαθητικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης (New York Institute of Technology, College of Osteopathic Medicine) Aaron Miller, Mac Josh Reandelar, Kimberly Fasciglione, Violeta Roumenova , Yan Li και Gonzalo H Otazu

Η μελέτη στην οποία γίνεται αναφορά δημοσιεύτηκε στη σελίδα medRxiv με τίτλο “Correlation between universal BCG vaccination policy and reduced morbidity and mortality for COVID-19: an epidemiological study”. []

Το medRxiv είναι μια σελίδα στην οποία δημοσιεύονται νέα επιστημονικά δεδομένα και μελέτες στην αρχική τους μορφή, πριν περάσουν από peer-review, δηλαδή πριν ελεγχθούν για την εγκυρότητα της μεθοδολογίας και των αποτελεσμάτων. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και με αυτή τη μελέτη όπως αναφέρεται ρητά και στην ίδια τη σελίδα όπου δημοσιεύτηκε.

Αυτό από μόνο του μας λέει ότι δε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης για την εξαγωγή οποιουδήποτε συμπεράσματος μέχρι αυτή να περάσει τους κατάλληλους ελέγχους. Ωστόσο εξετάζοντας τη μελέτη στη μορφή που είναι υπάρχουν ορισμένα σοβαρά λάθη τα οποία ξεχωρίζουν με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι σε κανένα σημείο της μελέτης δεν εδραιώθηκε αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολίου και της COVID-19.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα μεγάλων πληθυσμών σχετικά με τα επίπεδα εμβολιασμού για φυματίωση και ποσοστά περιπτώσεων COVID-19 και με βάση μόνο αυτά τα δεδομένα κατέληξε στο συμπέρασμα πως το εμβόλιο είναι ο λόγος που ορισμένες χώρες έχουν χαμηλότερα ποσοστά της νόσου. Η μελέτη δε δίνει καμία εξήγηση σχετικά με το πως αποκλείστηκαν άλλοι πιθανοί παράγοντες που μπορούν να εξηγούν αυτές τις διαφορές ή ποιος βιοχημικός μηχανισμός εξηγεί αυτή την επίδραση.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο ισχυρισμός ότι υπάρχουν αποδείξεις για την προστασία που παρέχει το εμβόλιο BCG από την COVID-19 έχει καταρριφθεί επίσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε απάντηση του φορέα στα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με το εμβόλιο BCG και την COVID-19 εξηγούν πως η εν λόγω υπόθεση πρόκειται να εξεταστεί στο πλαίσιο 2 κλινικών δοκιμών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα. [πηγή]

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το εμβόλιο BCG προστατεύει τους πολίτες από τη νόσο COVID-19. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη δυο κλινικές δοκιμές οι οποίες θα ελέγξουν αυτή την υπόθεση και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αξιολογήσει τα δεδομένα όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα. Απουσία αυτών των δεδομένων ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά το εμβόλιο BCG ως μέσο πρόληψης της COVID-19.

Με βάση όλα τα ανωτέρω λοιπόν καθίσταται σαφές πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το εμβόλιο BCG έχει προστατευτική ή προληπτική δράση ενάντια στη νόσο COVID-19.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.