Πύρινος εφιάλτης για μία ακόμη φορά στην περιοχή της Νέας Μάκρης.
Στην #πυρκαγιά στο Λιβίσι, Νέας Μάκρης Αττικής, τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος 3 Α/Φ και 3 Ε/Π, εκ των οποίων το 1 Ε/Π συντονιστικό.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) 5 Σεπτεμβρίου 2019
Τα ξημερώματα της Πέμπτης ξέσπασε μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Λιβίσι, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των επίγειων δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Λίγα λεπτά αργότερα, ξέσπασε και δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή Αγία Μαρίνα.
Από τις καμπάνες των εκκλησιών και τις ντουντούκες της αστυνομίας ειδοποιήθηκε ο κόσμος για τη #φωτια στη #Νεα_Μακρη. Θα πουν πάλι ότι δεν ενεργοποιήθηκε το #112 γιατί το σήμα δεν θα ξυπνούσε τον κόσμο που κοιμόταν. Όμως την πρώτη φορά που ενεργοποιήθηκε ήταν δυνατός σαν σειρήνα.
— Penelope D (@PenelopeD10) 5 Σεπτεμβρίου 2019
Κάτοικοι κατήγγειλαν ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς είδαν ύποπτα άτομα πάνω σε μοτοσικλέτα να κινούνται στο Λιβίσι την ώρα που ξεκίνησε η φωτιά.
#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Λιβίσι, Νέας Μάκρης Αττικής. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 48 πυροσβέστες, 17 οχήματα.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) 4 Σεπτεμβρίου 2019
Στο σημείο αρχικά έσπευσαν άμεσα 17 οχήματα με 48 πυροσβέστες, ανάμεσά τους και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.
Σε εξέλιξη μεγάλη #πυρκαγιά στη #Νέα_Μάκρη.Η φωτιά ξεκίνησε στην περιοχή #Λιβίσι και λίγα λεπτά αργότερα ξέσπασε δεύτερο μέτωπο στην περιοχή Αγία Μαρίνα. Σε ετοιμότητα οι κάτοικοι για πιθανή εκκένωση https://t.co/KHZc8Ck9wS pic.twitter.com/y4vhwaEKPR
— SKAI.gr (@skaigr) 5 Σεπτεμβρίου 2019
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα και μηχανήματα ΟΤΑ. Αυτή τη στιγμή, η φωτιά στη περιοχή Λιβίσι βρίσκεται σε ύφεση.
Η Εμυ Κροκίδη((δημ/φος και κάτοικος) μιλάει ευθέως για εμπρησμό στη Ν.Μάκρη,που για άλλη μία φορά άρχισε στις 02.30 το πρωΐ.#πυρκαγιά
— iliasvoutsas (@ivoutsas) 5 Σεπτεμβρίου 2019
Μιλώντας στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Βαθρακογιάννης, τόνισε πως η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα στις 02.17 στη περιοχή Λιβίσι. Αυτή τη στιγμή στο μέτωπο επιχειρούν 98 πυροσβέστες με 35 οχήματα και δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων εθελοντών. Βοηθάνε και οι δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η φωτιά κατευθύνεται πάνω από το λόφο που βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε ότι πρόκειται για μεγάλη φωτιά χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύουν κατοικίες. Όπως τόνισε, «περιμένουμε τα πρώτα πτητικά μέσα να βοηθήσουν τη κατάσταση και να ελέγξουν τη φωτιά». Πρόσθεσε ότι κάποιοι κάτοικοι στην Αγία Μαρίνα απομακρύνθηκαν προληπτικά στην αρχή της φωτιάς. Η φωτιά έχει χωριστεί σε δύο μέτωπα. Οι επίγειες δυνάμεις μπορούν να φτάσουν έως ένα ορισμένο σημείο επειδή είναι δύσβατη η περιοχή, είπε ο κ. Πατούλης.
Ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ. Στέργιος Τσίρκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι η πυρκαγιά μαίνεται βόρεια της Αγίας μαρίνας Νέας Μάκρης, καίγοντας δασική έκταση. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η πυρκαγιά είναι σε απόσταση ασφάλειας από κατοικημένη περιοχή και συγκεκριμένα από τα σπίτια της Αγίας Μαρίνας χωρίς να κινδυνεύουν. 
Η φωτιά κατευθύνεται δυτικά προς Πεντέλη, και συγκεκριμένα προς το ανατολικό μέρος του Πεντελικού όρους, είπε ο κ. Τσίρκας, προσθέτοντας ότι ο άνεμος είναι βορειοδυτικός. Τα πρώτα αεροπλάνα ξεκίνησαν να επιχειρούν στις 6.30 το πρωί. Ο κ. Τσίρκας σημείωσε ότι η φωτιά πλησίασε νωρίτερα σπίτια στο Λιβίσι και ότι οι κάτοικοι είναι ανάστατοι αλλά πειθαρχημένοι. Σχέδιο εκκένωσης υπάρχει αλλά δεν χρειάζεται για την ώρα να τεθεί σε λειτουργία.
Νωρίτερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής, από την πυρκαγιά δεν απειλούνται σπίτια σε κοντινή απόσταση στο Λιβίσι, ωστόσο, πολλοί κάτοικοι της περιοχής έχουν σπεύσει να απομακρυνθούν φοβούμενοι τα χειρότερα. Σύμφωνα με τη Πυροσβεστική η φωτιά κατευθύνεται παράλληλα με τα σπίτια και τα καμένα του Νέου Βουτζά.
Οποίος μπορεί να βοηθήσει στην Νέα Μακρη #Πυρκαγιά pic.twitter.com/jP1GqiLRDQ
— Demetria (@ks_nottoday) 5 Σεπτεμβρίου 2019
Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία, οι άνεμοι θα ενταθούν το ξημέρωμα, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη ώστε να περιοριστεί η ένταση της φωτιάς άμεσα.
Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4-5 μποφόρ, γεγονός που σε συνδυασμό με την απουσία εναέριων μέσων, δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών.
Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται κοντά στα τελευταία σπίτια της περιοχής στο Λιβίσι, ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κατευθύνεται προς τον οικισμό, αλλά παράλληλα με τα σπίτια και τα καμένα του Βουτζά.
Η Πυροσβεστική καταβάλλει προσπάθειες να κρατήσει το μέτωπο σε ασφαλή απόσταση από τα σπίτια, ωστόσο για λόγους πρόληψης, ενημέρωσε τους κατοίκους να είναι σε ετοιμότητα, ώστε αν κριθεί απαραίτητο και πάντα με γνώμονα την ασφάλειά τους, να αποχωρήσουν από τις οικίες τους.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της Πυροσβεστικής πρόκειται για εμπρησμό.

