Search
Close this search box.
Search

Σκληρή διαμάχη στη Βουλή – Τσίπρας: Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης – Μητσοτάκης: Κάνατε τη χώρα Μπανανία

Πριν 10 έτη

Για ταύτιση με τους δανειστές, και ειδικά το ΔΝΤ, αλλά και για δυσφήμιση της χώρας κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Με αφορμή συνέντευξή του προέδρου της ΝΔ στην Washington Post o πρωθυπουργός κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ταυτίζεται απολύτως στο θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, στο θέμα του χρέους, στο θέμα των διαρροών των WikiLeaks και στα θέματα της αφοράς εργασίας.

Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι «θα κλείσει χωρίς επιπλέον μέτρα γιατί αυτό συμφωνήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο και πρέπει να τηρήσουν αυτή τη συμφωνία».

«Μπαίνει τάξη σε αυτόν τον τόπο για να αισθανθεί ο έλληνας πολίτης ότι ισχύουν οι νόμοι για όλους» δήλωσε ο κ. Τσίπρας για την αδειοδότηση των καναλιών, ενώ κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι απαντά με μηνύσεις και αγωγές στην πολιτική κριτική που ασκεί η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Kαλύπτετε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Σαμαρά και τα panama papers.

«Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Κάνετε μηνύσεις για να σταματήσουμε να αναδεικνύουμε αυτά που απασχολούν το μέσο πολίτη, να δώσετε ξεκάθαρες απαντήσεις, μόνο καταφέρεστε εναντίον της χώρας» σχολίασε, προσθέτοντας ότι η λίστα Λαγκάρντ και τα CD της λίστας Μπόργιανς δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ.

«Κάποιοι από τη δική σας παράταξη προσπάθησαν να χτυπήσουν τη διαπλοκή, αλλά δεν τα κατάφεραν», ανέφερα ακόμη ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «από το 1999, η ΝΔ έχει λάβει 301 εκατ. ευρώ, ενώ το ΠΑΣΟΚ 296 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για «ιδιότυπο καρτέλ ΝΔ – ΠΑΣΟΚ».  «Ο προκλητικός δανεισμός των δύο κομμάτων συνεχίστηκε και όταν οι τράπεζες έκλεισαν», υπογράμμισε και στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα, στο οποίο μεταξύ άλλων, δεν θα υπάρχει ασυλία για τα τραπεζικά στελέχη.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν έλαβε τον λόγο.

«Εγώ υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας και τα συμφέροντα της χώρας δεν ταυτίζονται με τα δικά σας. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει να φύγετε μία ώρα αρχύτερα. Η υστεροφημία σας κ. Τσίπρα είναι εξασφαλισμένη: θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός των κλειστών συνόρων και των κλειστών τραπεζών».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στην επίθεση Τσίπρα για την προσφυγή των κ.κ. Κουμουτσάκου και Σαμαρά στη Δικαιοσύνη: «Θα πρέπει να είσαστε πολύ απελπισμένος για να αφιερώσετε 20 λεπτά γι αυτό. Θα μας απαγορεύσετε να προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη; ποιο είναι το επόμενο βήμα, να μας φυτέψετε τρία μέτρα κάτω από το χώμα;», ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης προκαλώντας τα χειροκροτήματα της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ψηφίσει την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίζει την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης που να διερευνήσει τις ευθύνες για τις κλειστές τράπεζες και για το αν υπήρχε σχέδιο για Grexit.

«Κάθε μέρα που περνά η Ελλάδα θυμίζει Banana Republic, γιατί εκεί την φέρατε την χώρα, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση υποβάλλει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στο μαρτύριο της σταγόνας. Κάθε εβδομάδα που περνά η θέση της χώρας επιδεινώνεται και το δελτίο κοινωνικής θυέλλης εντείνεται».

Επανήλθε στην πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς φθάσαμε στο μνημόνιο λέγοντας: «Δεν τη θέλετε αυτή την Επιτροπή γιατί τρέμετε τις αποκαλύψεις, γιατί επαναλαμβάνετε την καταστροφή του 2015, δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας».

«Έχετε μετατρέψει τη Βουλή σε ένα πλυντήριο για να ξεπλένετε τις ανομίες των στελεχών σας», κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ και προσέθεσε: «Είστε προκλητικός. Κλείσατε την υπόθεση του κ. Σταθάκη που ξέχασε να δηλώσει 2 εκατομμύρια ευρώ και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του κ. Σταθάκη για τη διαχείριση των κονδυλίων του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Είπε, επίσης, ότι κ. Τσίπρας με τις παρεμβάσεις του για στελέχη της ΝΔ και τις συνεχείς αναφορές τα στοχοποιεί και προκαταλαμβάνει τη Δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στο θέμα των δανείων των κομμάτων είπε: «Εσείς παίρνατε μεγάλα δάνεια όταν ήσασταν κόμμα του 3%. Έχετε το θράσος να κατηγορείτε εμάς, όταν η πρώτη μου ενέργεια ήταν να παρουσιάσω δημόσια τα οικονομικά του κόμματος». Και προσέθεσε: «Έχω καταθέσει αναλυτικό πρόγραμμα εξυγίανσης της ΝΔ. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η ΝΔ θα μειώσει τις ανάγκες της από 8 εκατ. ευρώ στα 2,5 εκατ. ευρώ και θα βασιστεί σε συνδρομές των 440.000 μελών της. Εσείς γιατί δεν παρουσιάζετε τα δικά σας οικονομικά; Πώς χρηματοδοτήσατε τις δύο προεκλογικές σας εκστρατείες; Εμείς αποκαλύψαμε τις πηγές μας κάνετε το ίδιο κι εσείς».

Σημείωσε ακόμη ότι τα δάνεια προς τα ΜΜΕ είναι επιχειρηματικά δάνεια που εμπίπτουν στον έλεγχο και την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ο συσχετισμός των δανείων των κομμάτων και των ΜΜΕ είναι εκτός λογικής, αφού πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα. Απέδωσε δε την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή στη δημιουργία εντυπώσεων και στην προσπάθεια να κουκουλώσει την απουσία του κράτους από την Ειδομένη μέχρι τις φαβέλες στο λιμάνι του Πειραιά.

«Είσαστε κυβέρνηση λαϊκισμού και ψεύδους», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «την ώρα που ετοιμάζεστε να φέρετε μέτρα 5,5 δις ευρώ υπογράφετε διακηρύξεις κατά της λιτότητας. Θέλοντας να ξεφύγετε από τις αντιφάσεις της πολιτικής σας προσφεύγετε στην Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ».

«Αφήστε κάτι όρθιο πριν φύγετε. Γιατί θα φύγετε, αλλά το ερώτημα είναι πόση ζημιά θα έχετε κάνει στον τόπο. Γιατί κάθε μέρα που περνά το αίτημα για εκλογές γίνεται πιο ισχυρό. Η κοινωνία ασφυκτιά, οι πολίτες απαιτούν να λειτουργήσει το κράτος, να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο. Μόνο οι εκλογές μπορούν να προσφέρουν το οξυγόνο που χρειάζεται η χώρα. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε στους ώμους μας ακόμη και τις δικές σας ευθύνες. Έχω πλήρη συναίσθηση του τι αναλαμβάνουμε».

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.