Στην Εισαγγελία στέλνει η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ το τελικό πόρισμα των 965 σελίδων, ύστερα από απόφαση της πλειονότητας. Με την απόφαση διαφώνησε η Ν.Δ. ζητώντας το πόρισμα να σταλεί από τη Βουλή. Από τα μέλη της Εξεταστικής τα 17 αποφάσισαν η Επιτροπή να στείλει το πόρισμα στη Δικαιοσύνη και μόνο πέντε βουλευτές της Ν.Δ. διαφώνησαν.
«Εμείς δεν ενεργούμε αυτόνομα και αυτοτελώς. Η Βουλή να το στείλει», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης. Η Ν.Δ. πρότεινε το πόρισμα να το αποστείλει στη Δικαιοσύνη η Ολομέλεια της Βουλής.
Το πόρισμα της Εξεταστικής εγκρίθηκε με 12 υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες), 8 κατά (Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) και 2 παρών (Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι), ενώ απουσίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.
Μαξίμου: H Ν.Δ. εφευρίσκει τη «διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ»
Για υλοποίηση της πολιτικής δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ, περί διερεύνησης του «τριγώνου της διαπλοκής», κάνουν λόγο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, αναφερόμενοι στα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι «χρειάστηκαν μόλις εννέα μήνες και οι καταθέσεις – ομολογίες των ίδιων των πρωταγωνιστών για να καταρριφθούν τα ψέματα δεκαετιών και να πέσει φως στις υπόγειες συνδιαλλαγές Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με τα Μέσα Ενημέρωσης και τις τράπεζες».
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αποδείχθηκε ότι «βασικός πυλώνας της παραγωγής πολιτικής ήταν επί δεκαετίες η ίδια η διαπλοκή με τις τράπεζες να έχουν μετασχηματιστεί σε κουμπαρά για την εξυπηρέτηση των κοινών τους συμφερόντων».
«Τι ανέδειξε η Εξεταστική Επιτροπή;», διερωτώνται οι ίδιες πηγές, και απαντούν:
- «Ότι τράπεζες δάνειζαν με “αέρα” σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ για να στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές και συμφέροντα».
- «Τα ίδια ΜΜΕ υποστήριζαν τις ασκούμενες πολιτικές, εξυπηρετώντας πλήρως την επικοινωνιακή πολιτική και ηγεμονία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ».
- «Τα πολιτικά κόμματα έπαιρναν θαλασσοδάνεια μέσω των διορισμένων διοικήσεων των τραπεζών από τους ίδιους τους κυβερνώντες, για να παράγουν πολιτική προσαρμοσμένη στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».
- «Ότι για το όργιο παράνομων δανειοδοτήσεων υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών και τραπεζικών στελεχών καθώς και υψηλόβαθμων στελεχών μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων».
- «Ότι ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών που να εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν έχουν προκύψει μέχρι τώρα. Και αυτό διότι εάν κατά τη διάρκεια των δικαστικών ερευνών που θα πυροδοτήσει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, οι αρμόδιοι εισαγγελείς ή ανακριτές θεωρήσουν ότι υπάρχει εμπλοκή τέτοιων προσώπων σε οποιαδήποτε πιθανή παράνομη πράξη, θα πρέπει αμελλητί να διαβιβάσουν τις συναφείς δικογραφίες στην Βουλή, ώστε να υπάρξει, αν το αποφασίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα πρόσωπα αυτά».
Οι ίδιοι κύκλοι καταλογίζουν στη Νέα Δημοκρατία θράσος, κατηγορώντας την ότι «επιμένει ότι μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν υπήρχε διαπλοκή, και αδυνατώντας να απαντήσει στους πολίτες, εφευρίσκει τη “διαπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ”».
«Το λέει αυτό το κόμμα του κ. Μητσοτάκη που χρωστάει στις τράπεζες 221 εκατ. ευρώ και δεν έχει πει ακόμη πώς και πότε θα τα ξεπληρώσει! Συντάσσεται ο κ. Μητσοτάκης με τη θέση του Αντιπροέδρου του, κ. Γεωργιάδη πως τα χρέη της Ν.Δ. στις τράπεζες πρέπει να διαγραφούν; Έτσι θα “εξυγιάνει” τα οικονομικά του κόμματός του;», διερωτώνται οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες κατηγορούν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι «δανείστηκε για τον Κήρυκα Χανίων δάνεια εκατομμυρίων ευρώ και εδώ και 11 χρόνια δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ».
«Πραγματικά αναρωτιόμαστε κ. Μητσοτάκη, τολμάτε και κουνάτε το δάχτυλο, τη στιγμή που τόσο το κόμμα σας, όσο και εσείς χρωστάτε σε όποιον μιλάει ελληνικά;», αναρωτιούνται οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι οποίες εξαπολύουν «βέλη» και κατά του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «με τα σημερινά του εκλογικά ποσοστά θα αποπληρώσει τα χρέη του σε μερικές εκατοντάδες χρόνια, έχοντας πάρει δάνεια 199 εκατ. ευρώ.
Οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι για όλα αυτά θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, στην οποία παραπέμπεται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.
Οι ίδιες πηγές αναφέρονται και στα δάνεια του Πρώτου Θέματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ξεκίνησε και στήθηκε με “περίεργα” τραπεζικά δάνεια, παραβιάζοντας τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού», αλλά και ότι ο Θέμος Αναστασιάδης «δανειζόταν από τις τράπεζες για να αγοράζει μετοχές μιας εταιρείας που ανήκε στον ίδιο και τους συνεταίρους του».
Παράλληλα, οι κύκλοι του Μαξίμου κάνουν λόγο για «όργιο δανεισμού των τραπεζών στον Σταύρο Ψυχάρη και το Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, το οποίο κατέληξε να γίνει μέχρι και βίλα πολυτελείας στο Πόρτο Χέλι».
ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος στην ιδιότυπη ομερτά
Το πόρισμα της Εξεταστικής της Βουλής «θέτει τέλος στην ιδιότυπη ομερτά, σε σχέση με την δανειοδότηση κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ, η οποία έπληξε καίρια την αξιοπιστία τόσο του πολιτικού συστήματος, όσο και των ΜΜΕ», αναφέρει από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του.
Όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, η εξεταστική «δεν έγινε για τα μάτια του κόσμου, δεν ήταν σαν κι αυτές που συγκροτούσε στο παρελθόν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Έτσι, από το έργο της προέκυψαν στοιχεία για προβληματικά και επισφαλή δάνεια αλλά και στοιχεία που αποτελούν ισχυρές ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων».
«Αποκαλύφθηκε σε όλο του το εύρος ο δανεισμός της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, με ιλιγγιώδη ποσά, τα οποία ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια, αλλά κι αυτά που έλαβαν τα ΜΜΕ, που φτάνουν τα 1,3 δισ. ευρώ», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «έγιναν επιτέλους έλεγχοι, συντάχθηκαν πορίσματα από τις τράπεζες και την ΤτΕ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι μόνο μετά την έναρξη της εξεταστικής άρχισαν να καταγγέλλονται τόσο τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., όσο και τα δάνεια μεγάλων ΜΜΕ.
Καταλογίζει επίσης θράσος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη «και την ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχει για την χώρα». «Πήρε ένα δάνειο (για τον Κήρυκα Χανίων) το 2005, πλήρωσε μόνο μια δόση, αποδείχθηκε στρατηγικός κακοπληρωτής, και επιπλέον, επί 11 χρόνια και 5 μήνες η δανείστρια τράπεζα δεν έκανε απολύτως τίποτα, και μόνο όταν αποκαλύφθηκε στην Επιτροπή αυτό το δάνειο προχώρησε σε μια -σκανδαλώδη- ρύθμιση. Αυτός ο άνθρωπος κουνάει το δάχτυλο, κάνει κριτική, πετάει λάσπη, προσποιούμενος τον άσπιλο και τον εκσυγχρονιστή», συμπληρώνει η Κουμουνδούρου.
Κάνει επίσης λόγο για «κόλπα» του «συνεταίρου του κ. Μητσοτάκη στη λασπολογία, του κομιστή Θ. Αναστασιάδη, με τα “περίεργα” τραπεζικά δάνεια, τις εταιρείες – μπάμπουσκες του Πρώτου Θέματος, εταιρείες που, από ότι αποκαλύφθηκε ήταν και φαντάσματα».
«Και για όλα αυτά, αντί να απολογηθεί στους πολίτες η Ν.Δ., αντί να δώσει συγκεκριμένες εξηγήσεις για το πάρτι που είχε στήσει στην πλάτη τους, προσπαθεί, ακόμα και σήμερα, να απαξιώσει το έργο της και να διαστρεβλώσει εντελώς τα συμπεράσματά της. Όσες “συμφωνίες αλήθειας” κι αν διαφημίσει η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης, αντιπροσωπεύουν το πιο σάπιο, σκοτεινό και διεφθαρμένο κομμάτι του πολιτικού συστήματος. Οι μέρες της ασυδοσίας τους όμως έχουν τελειώσει», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ν.Δ.: Το τρίγωνο της διαπλοκής είναι του ΣΥΡΙΖΑ
«Η εξεταστική επιτροπή κατέληξε σε μια ακόμη μεγαλοπρεπή ήττα της κυβέρνησης» αναφέρει στο πόρισμά της στην Εξεταστική Επιτροπή που είχε ως αντικείμενο τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, σττο πόρισμα της η αξιωματική αντιπολίτευση συμφωνεί με το γενικό συμπέρασμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι δεν προέκυψαν ευθύνες πολιτικών προσώπων, αλλά διατυπώνει ξεχωριστή γνώμη για δύο κυρίως λόγους:
1. Διότι υπάρχει συνολικά διαφορετική αντίληψη για τη νομική αξιολόγηση των πραγματικών περιστατικών
2. Διότι η πλειοψηφία στρέβλωσε συνολικά το αντικείμενο των εργασιών της Επιτροπής, με αποτέλεσμα να καταστήσει απαγορευτική τη διατύπωση ενός ενιαίου πορίσματος.
Κατά τη Ν.Δ., «η σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής για την έρευνα της δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ υπήρξε ενταγμένη σε μία από τις βασικές πολιτικές στρατηγικές του ΣΥΡΙΖΑ,δηλαδή στην υπόθεση εργασίας, ότι οι πολιτικές δυνάμεις είναι διεφθαρμένες και διαπλεκόμενες με το εξίσου διεφθαρμένο τραπεζικό σύστημα, ενώ το τραπεζικό σύστημα, με την παρέμβαση αυτών των πολιτικών δυνάμεων, τελικά χρηματοδοτεί παράνομα τα εξίσου διεφθαρμένα και διαπλεκόμενα Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου αυτά, με την σειρά τους, να χειραγωγούν την κοινή γνώμη, να επηρεάζουν τους πολίτες υπέρ των πολιτικών δυνάμεων».
Ακόμη, αναφέρει ότι έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής, η πλειοψηφία, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, απεφάνθη πως δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, για την τυχόν παράνομη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ.
«Συνεπώς», συμπληρώνει, «το μόνο εύλογο και ταυτόχρονα αναπόφευκτο συμπέρασμα είναι ότι κατέρρευσε η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο διότι, η Εξεταστική Επιτροπή, ως κοινοβουλευτική επιτροπή, έχει ως αντικείμενό της τον έλεγχο πολιτικών ζητημάτων μείζονος ενδιαφέροντος και όχι την άσκηση δικαστικών ή εποπτικών καθηκόντων».
Συνοψίζοντας η Νέα Δημοκρατία σημειώνει ότι «το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα μπορούσε να είναι μία μόνο φράση: Δεν απεδείχθησαν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Για όλα τα υπόλοιπα, για τυχόν παραβάσεις του τραπεζικού δικαίου, για παράνομες πράξεις των οργάνων των διοικήσεων των τραπεζών, αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας και η εποπτική Αρχή».
Έτσι, όπως υπογραμμίζει, «μία ακόμη θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Το “τρίγωνο της διαπλοκής” υπάρχει, αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ».
Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για ευθύνες άλλων πολιτικών προσώπων, που «αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο αποκαλούμενο “τρίγωνο της διαπλοκής”, το οποίο προφανώς δεν ήταν στην αρχική σκέψη, όσων είχαν την πρωτοβουλία για την σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Ν.Δ.:
1. Προέκυψε ότι μέτοχος στην εφημερίδα ΑΥΓΗ είναι η offshore εταιρεία με την επωνυμία «THE ATLAS CYPRUS INTERNATIOΝAL TRUST» της οποίας τον πραγματικό ιδιοκτήτη, αλλά και την προέλευση των χρημάτων αρνήθηκαν να αποκαλύψουν.
2. Προέκυψε ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, με την από 14/12/2010 επιστολή του προς την ΕΤΕ, ζήτησε να δανειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά παράβαση των κανόνων Τραπεζικού δανεισμού, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το παράνομο του αιτήματός του, καθώς δεν πληρούσε τα σχετικά χρηματοοικονομικά κριτήρια.
3. Προέκυψε ότι αν η εφημερίδα ΑΥΓΗ δεν προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει να τεθεί σε εκκαθάριση (στην πραγματικότητα θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής). Σε περίπτωση δε αύξησης κεφαλαίου, το μεγαλύτερο μέρος αυτής θα πρέπει να καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως ήδη καθυστερεί την πληρωμή των δόσεων του δανείου του προς τις Τράπεζες.
4. Προέκυψε ότι κατά το παρελθόν, έχει γίνει «κούρεμα» του χρέους της εφημερίδας ΑΥΓΗ από τραπεζικό ίδρυμα υπό αδιαφανείς διαδικασίες.
5. Προέκυψε ότι το δάνειο της Ελληνικής Αριστεράς, της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται άλλοτε ότι είναι καθολικός διάδοχος και άλλοτε ότι είναι μετονομασία του ίδιου νομικού προσώπου, «κουρεύτηκε» σε ποσοστό 60%.
6. Προέκυψε ότι το ακίνητο της Κουμουνδούρου περιήλθε στην κατοχή του ΣΥΡΙΖΑ με τρόπο νομικά έωλο, χωρίς να είναι γνωστό αν καταβλήθηκαν οι αναλογούντες φόροι, και με μεθόδευση που περιέχει απατηλές παραστάσεις προς τις Τράπεζες, γεγονός που συνέβη ακριβώς γιατί η δανειοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.
7. Προέκυψε ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε διπλή και τριπλή εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης του ίδιου έτους τουλάχιστον τρεις φορές.
8. Προέκυψε ότι σήμερα τα χρέη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενήμερα (αν και παρατηρείται καθυστέρηση καταβολής των δόσεων), σημειώνεται όμως ότι σε περίπτωση εκλογών και σύμφωνα με τα ποσοστά που δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει στις τωρινές δημοσκοπήσεις, θα είναι υπέρμετρα δυσχερής η κάλυψη των υποχρεώσεών του.
9. Και αν σε όλα τα ανωτέρω, προστεθεί η λυσσώδης προσπάθεια ελέγχου του τηλεοπτικού τοπίου, όπως εκδηλώθηκε με τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά, η παράνομη έγκριση του πόθεν έσχες Καλογρίτσα, η εξίσου παράνομη ανακήρυξή του ως οριστικού υπερθεματιστή, πράξη η οποία, εκκρεμούσης και της μηνυτήριας αναφοράς, αναμένεται να αξιολογηθεί ποινικά και η πολύ πρόσφατη μεθόδευση για τον έλεγχο του ΔΟΛ μέσω στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, τότε είναι σαφές ότι έχουν ήδη προκύψει ευθύνες ευθέως για τα πολιτικά πρόσωπα, που εμπλέκονται στις ανωτέρω πράξεις.