Search
Close this search box.
Search

Το “Adrian Darya” θα μεταφορτώσει το πετρέλαιο σε μικρότερα πλοία για τη Συρία

Πριν 5 έτη

Το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που πλέει επί σχεδόν δύο εβδομάδες στην Μεσόγειο σχεδιάζει να μεταφορτώσει το πετρέλαιο που μεταφέρει σε μικρότερα πλοία τα οποία στην συνέχεια θα βάλουν πλώρη προς Συρία, πιθανώς παραβιάζοντας τους όρους απελευθέρωσής του από το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal».

Αρχικά σχέδιο του πληρώματος ήταν η μεταφόρτωση να γίνει ανοιχτά των ελληνικών ακτών, στην περιοχή της Καλαμάτας. Αποτράπηκε όμως μετά τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ότι όποια χώρα δεχτεί το τάνκερ στα λιμάνια της και όποιος ιδιώτης του παράσχει υπηρεσίες κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην WSJ ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί δύο μικρότερα δεξαμενόπλοια που πλέουν στην Μεσόγειο, καθώς ενδέχεται να είναι τα σκάφη που θα παραλάβουν το φορτίο του Adrian Darya 1 ώστε να το προωθήσουν τα περίπου δύο εκατομμύρια βαρέλια στην Συρία.

«Δεν θα αφήσουμε να γίνει αυτό», σημείωσε η πηγή.

Υπενθυμίζεται πως το δεξαμενόπλοιο κρατήθηκε τον Ιούλιο στο Γιβραλτάρ ακριβώς με την υποψία ότι θα παρέδιδε πετρέλαιο στην Συρία, κατά παράβαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Δαμασκό. Αφέθηκε ελεύθερο στα μέσα Αυγούστου, παρά τις ενστάσεις των ΗΠΑ, χάρη στην διαβεβαίωση ότι δεν το πετρέλαιο δεν θα καταλήξει στην Συρία.

Ύποπτη περιοχή

Το δρομολόγιο του μεγάλου τάνκερ παραμένει άγνωστο, καθώς έχει αλλάξει επανειλημμένα προορισμό στο αυτόματο σύστημα καταγραφής, όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ η μεταφόρτωση δεν αποκλείεται να γίνει μεταξύ ανατολικής Κύπρου, βόρειας Συρίας και νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Το βράδυ της Παρασκευής το πετρελαιαγωγό εντοπίζεται μεταξύ Κύπρου και νότιας Τουρκίας, βόρεια της Πάφου.

Επί του παρόντος το Adrian Darya 1 έχει δηλωμένο προορισμό το τουρκικό λιμάνι της Αλεξανδρέττας, κοντά στα σύνορα με την Συρία. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι στην πραγματικότητα το πλοίο έχει προορισμό τον Λίβανο, όμως η Βυρηττός αντιτείνει πως δεν έχει λάβει αίτημα ελλιμενισμού.

Η Ουάσιγκτον έχει επίσης λάβει μέτρα ώστε να εμποδίσει την έξοδο του τάνκερ από την Μεσόγειο σε περίπτωση που καταφέρει να μεταβιβάσει το βαρύ φορτίο του. Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την Αίγυπτο να μην επιτρέψει το διαβόητο πλοίο να διαπεράσει την διώρυγα του Σουέζ.

Κανονικά δεξαμενόπλοια με τόσο μεγάλο μεγάλο εκτόπισμα δεν περνούν από το Σουέζ. Για αυτόν το λόγο το πλοίο μπήκε στην Μεσόγειο μέσω Γιβραλτάρ, όμως εάν ξεφορτώσει ίσως να μπορεί να χρησιμοποιήσει την διώρυγα.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι έχει βρει αγοραστή για το αργό, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, όμως δεν τον έχει ταυτοποιήσει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πλοίο ενδέχεται να αλλάξει ρότα εάν βρεθούν άλλοι αγοραστές το επόμενο διάστημα.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.