Η λέξη βεντέτα προέρχεται από το ιταλικό vendico, που σημαίνει εκδίκηση. Ως βεντέτα ορίζεται, η αλληλοεξόντωση οικογενειών, που βρίσκονται σε διαμάχη για διάφορους λόγους, κυρίως για λόγους τιμής, ή για κτηματικές διαφορές. Η τακτική της αυτοδικίας υιοθετήθηκε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά κυρίως στην Κρήτη άντεξε τόσα χρόνια και με τόση ένταση.
Σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, πολλές είναι οι οικογένειες που «εξοντώθηκαν» για μια βεντέτα.
Συγκλονιστική είναι ιστορία του χωριού Φαράτσι Ρεθύμνου, που ερήμωσε στην κυριολεξία. Η «Μηχανή του Χρόνου» βρέθηκε το 2007 ανάμεσα στα ερειπωμένα σπίτια. Τότε ζούσαν εκεί μόνο τρεις άνθρωποι. Όλοι τους υπερήλικες. Ήταν οι μόνοι που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό. Οι άλλοι έφυγαν για να μην αλληλοσκοτωθούν.
Το εφιαλτικό σκηνικό στήθηκε μέσα σε λίγα χρόνια. Όλα ξεκίνησαν από ένα παιδικό παιχνίδι.
Σύμφωνα με παλαιότερο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Ρέθεμνος, το 2018, 0 Κώστας Σιγανός ήταν ο μόνος κάτοικος στο Φαράτσι Μυλοποτάμου.
Το χωριό ερήμωσε γιατί υπήρχε ο φόβος βεντέτας πολλές δεκαετίες πριν, ωστόσο οι κάτοικοι έφυγαν για να πάνε να ζήσουν και σε μεγαλύτερες πόλεις.
Νοτιοανατολικά του Γαράζου, και περίπου 40 χιλιόμετρα περίπου από το Ρέθυμνο, εντοπίζεται το μικρό χωριό Φαράτσι, που ανήκει στο νομό Ρεθύμνου.
Ιστορικά το Φαράτσι συναντάται το 1557 σε έγγραφα της εποχής, και συνδέεται με το δρακοπήγαδο, όπου οι αρχαιολόγοι έχουν ανασκάψει ειδώλια και ζώδια που προέρχονταν από εργαστήρια της Αρχαίας Αξού και υποδηλώνουν την ύπαρξη ιερού γυναικείας θεότητας στην περιοχή.
Το μνημείο Ηρώων στο Φαράτσι, καθώς και οι 2 εναπομείναντες ηλικιωμένοι κάτοικοί του, είναι τα μόνα ζωντανά στοιχεία του χωριού, αφού ο οικισμός ερήμωσε από το φόβο μιας βεντέτας που ξέσπασε μεταξύ δύο συγγενικών οικογενειών το 1948.
Σήμερα στο Φαράτσι έχουν απομείνει μόνο δύο κάτοικοι. Ο κύριος Γιώργης Σιγανός, με τη σύζυγό του Βηθλεέμ. Οι πρωταγωνιστές της αιματηρής βεντέτας δεν ζουν.