Με τη Φώφη Γεννηματά, συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, ύστερα από την πρόσκληση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ για να συζητήσουν από κοινού για το προσφυγικό.
Βασικό θέμα συζήτησης Τσίπρα-Γεννηματά ήταν το προσφυγικό, για το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει τη συγκρότηση εθνικού μετώπου.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε καλή πρωτοβουλία τη συνάντηση.
«Το προσφυγικό υπερβαίνει τις μικροκομματικές αντιθέσεις και ως εκ τούτου παίρνει διαστάσεις εθνικού θέματος» δήλωσε κατά τον σύντομο διάλογό του μπροστά στις κάμερες με την κ. Γεννηματά.
Παράλληλα διερωτήθηκε ρητορικά αν θα πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με προοδευτικό πρόσημο ή εάν θα επικρατήσουν ξενοφοβικά χαρακτηριστικά όπως σε άλλα κράτη της Ευρώπης.
Το προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα σημείωσε από την πλευρά της η κ. Γεννηματά ενώ ανέφερε πως την άποψή της αυτή, την έχει πει ξανά στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «όπου η ΝΔ δυστυχώς δεν είχε συνταχθεί».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε την ανάγκη να τελειώσει η συζήτηση απομόνωσης της χώρας και εξόδου από τη Σένγκεν, παρά τις παραλείψεις. «Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα δεν μπορούμε να σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος», τόνισε και ανέφερε πως ήρθε η ώρα της κοινής δράσης για Ελλάδα και Ευρώπη.
Λίγη ώρα μετά το τέλος της συνάντησης των δύο, ο κ. Τσίπρας υποδέχθηκε τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ο οποίος είναι το φαβορί και για την πρώτη “μεταγραφή” του κυβερνώντος κόμματος.
Στον διάλογο που πραγματοποιήθηκε στην αρχή της συνάντησης σημειώθηκε ταύτιση απόψεων για την ανάγκη συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει όλες τις προκλήσεις μαζεμένες, γι΄αυτό πρέπει τώρα να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες.
Υπογράμμισε δε πως τώρα αναδεικνύονται οι διαχωριστικές γραμμές και υποστήριξε ότι τους γόρδιους δεσμούς της προσφυγικής και της οικονομικής κρίσης πρέπει να τους επιλύσουν οι προοδευτικές δυνάμεις και όχι οι συντηρητικές.
Ο κ. Κουβέλης απάντησε πως παρακολουθεί στενά ό,τι γίνεται και πρόσθεσε πως τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν στη βάση της προοδευτικής πολιτικής. Τόνισε δε πως η διέξοδος δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο από τον προοδευτικό δρόμο.
Σε εκείνο το σημείο ο πρωθυπουργός παρατήρησε πως η κυβέρνηση δεν δίνει μάχες με τις κοινωνικές ομάδες εντός της χώρας, αλλά με όσους θέλουν τη χώρα σε δυσμενή θέση και γι’ αυτό πρόκειται για εθνικές μάχες.
Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε απαράδεκτες τις πιέσεις που ασκούνται, καθώς θέλουν να υπηρετήσουν το δόγμα της λιτότητας και της δήθεν δημοσιονομικής προσαρμογής που. «Να γίνει κίνηση προς τα μπροστά ενωμένες όλες οι προοδευτικές δυνάμεις», είπε χαρακτηριστικά