Πλήρης ανατροπή των δεδομένων στην Τουρκία. Ενώ τις πρώτες ώρες φάνηκε ότι το πραξικόπημα που ξεκίνησαν αξιωματικοί του στρατού θα οδηγούσε στην ανατροπή του καθεστώτος Ερντογάν, η συνέχεια ήταν διαφορετική.
Πληροφορίες που έφτασαν από την Τουρκία, με καταιγιστικούς ρυθμούς, επιμένουν ότι ο Ερντογάν κατάφερε να σταματήσει τους πραξικοπηματίες, με τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία που παρέμειναν πιστές στον ίδιο, να αντεπιτίθενται και να ανακαταλαμβάνουν θέσεις που είχαν καταλάβει οι πραξικοπηματίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραδόθηκε ο επικεφαλής του πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν.
Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.
Το πραξικόπημα απωθήθηκε, δήλωσε και ο εκπρόσωπος τύπου της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, σε δήλωσή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.
Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.
Ποιοι είναι οι επικεφαλής του πραξικοπήματος
Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.
Η κατάσταση είναι αρκετά συγκεχυμένη, αφού πριν από μερικά λεπτά ο διοικητής του 3ου σώματος στρατού στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, καλώντας τους στρατιώτες που ανήκουν στο 3ο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδα τους.
Τι προηγήθηκε το βράδυ της Παρασκευής
Με μια ανακοίνωση, η παρουσιάστρια του δελτίου της κρατικής τηλεόρασης της Τουρκίας TRT, δήλωσε ότι μιλάει εξ ονόματος του στρατού και ανακοίνωνε ότι ένα Συμβούλιο Ειρήνης διοικεί πλέον την Τουρκία.
https://twitter.com/zaidbenjamin/status/754064468779278336
Η παρουσιάστρια ανέφερε πως θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν.
Πρόσθεσε ότι η δημοκρατική τάξη και ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους βρισκόταν υπό απειλή από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Διευκρίνισε ότι την εξουσία στην Τουρκία ανέλαβε ένα «συμβούλιο ειρήνης», το οποίο θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.
Στη συνέχεια ανέφερε πως το «συμβούλιο ειρήνης» δεν θα επιτρέψει να διαταραχθεί η δημόσια τάξη. Η ελευθερία των πολιτών είναι εγγυημένη από το «συμβούλιο ειρήνης» ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής ή γλώσσας.
Τέλος, πρόσθεσε ότι επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια.
Τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδιδαν εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ, το οποίο έχει κλείσει από τις 23.00. Ακόμα και σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης, τη Μπαγντάτ Τζαντεσί, κυκλοφορούσαν άρματα μάχης στο δρόμο
Τανκς περικύκλωσαν και το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Πυρά ακούστηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε και κοντά στο κτίριο της αστυνομίας στην Άγκυρα.
Άρματα μάχης είχαν παραταχθεί και στη γέφυρα του Βοσπόρου, όπου είχε διακοπεί η κυκλοφορία μεταξύ της Ασιατικής και της Ευρωπαϊκής πλευράς. Επίσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν “πέσει” για αρκετές ώρες.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν ακόμα και σε κέντρο εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας στην Άγκυρα, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι ελικόπτερο έριξε πυρά στο αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, στο στρατηγείο του στρατού στην τουρκική πρωτεύουσα για κάποια ώρα κρατούταν όμηρος ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.
Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ έκλεισαν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Η ανακοίνωση των πραξικοματιών
Ο στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία στην Τουρκία για να αποκαταστήσει τη δημοκρατική τάξη. Με ανακοίνωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημοσίευσαν τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ο τουρκικός στρατός ανέφερε πως όλες οι υφιστάμενες εξωτερικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν και πως το κράτος δικαίου παραμένει προτεραιότητα.
Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ, το οποίο έχει κλείσει από τις 23.00. Ακόμα και σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, τη Μπαγντάτ Τζαντεσί, κυκλοφορούν άρματα μάχης στο δρόμο.
https://www.youtube.com/watch?v=3BQYAA8rUI0
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και ζητήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο». «Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Αυτή η κυβέρνηση εκλεγμένη από το λαό παραμένει να έχει τον έλεγχο. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει». Πρόσθεσε πως όσοι βρεθούν υπεύθυνοι για αυτό θα πληρώνουν με βαρύ τίμημα, ενώ διευκρίνισε ότι δεν συμμετέχει ο αρχηγός του στρατού στην επιχείρηση
Η τουρκική προεδρία αντέδρασε με μήνυμά της τονίζοντας ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ασφαλής και ότι η προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας έγινε από μία μικρή ομάδα ενόπλων κι όχι από ολόκληρο τον τουρκικό στρατό.
Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ έκλεισαν όλα τα αεροδρόμια της χώρας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.
Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους αμερικανούς που βρίσκονται στην Τουρκία να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά την διάρκεια της νύχτας. Αντιθέτως, ο Ερντογάν σε μήνυμά του μέσω SKYPE ζήτησε από το λαό να βγει στους δρόμους και να αντιδράσει.

