Οι εξελίξεις μετά τη συζήτηση στη Βουλή για τις τηλεοπτικές άδειες και εν όψει της Διάσκεψης των Προέδρων την προσεχή Δευτέρα, αλλά κυρίως ο ανασχηματισμός, συζητήθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στο ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η συνεδρίαση αναζωπύρωσε τα σενάρια για τον ανασχηματισμό, ο οποίος δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και τις επόμενες ώρες, αφού ο Πρωθυπουργός «έχει συμπληρώσει με τα ονόματα που επιθυμεί το μπλοκάκι του», όπως είπε κυβερνητικό στέλεχος.
Αν και όλες οι πληροφορίες, λοιπόν, συγκλίνουν πως οι αλλαγές είναι προ των πυλών κάποιοι έστω και λίγοι επιμένουν πως πάνε μετά την επίσκεψη Ομπάμα στις 15 Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση ο Πάνος Σκουρλέτης όλα δείχνουν πως θα μείνει εκτός ενώ το πρόσωπο κλειδί είναι ο Νίκος Παππάς. Αν και οι περισσότεροι συγκλίνουν ότι θα μετακινηθεί οι πληροφορίες του 15minutes.gr επιμένουν πως ο ίδιος ακόμα και αν αλλάξει πόστο θα κρατήσει τις αρμοδιότητες για τα ΜΜΕ και τις άδειες. Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός πως τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση μέσω του Παππά σκληραίνει την στάση της στο θέμα των αδειών.
Στο Οικονομικών αμετακίνητοι είναι οι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης ενω ο Αλεξιάδης μάλλον φεύγει.
Στο Εξωτερικών o Κοτζιάς φαίνεται πως διασώζεται ενω ο Νίκος Ξυδάκης μπορεί να αναλάβει και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εκτός μένει ο Μάρδας ενω ο Αμανατίδης είτε παραμένει στο πόστο του είτε θα αναλάβει το Θρησκευμάτων στο υπουργείο Παιδείας ή στο Εσωτερικών. Ο νυν γενικός γραμματέας Γιώργος Τσίπρας θα πάει στη θέση του Ξυδάκη.
Για το Εργασίας ακούγεται η Έφη Αχτσιόγλου, στενή συνεργάτης του Κατρούγκαλου που φεύγει και γνωρίζει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Όλα δείχνουν ότι Φωτίου, Αντωνοπούλου και Πετρόπουλος αποχωρούν από το Εργασίας. Πάντως για το Εργασίας ο Τσίπρας θα μπορούσε να μετακινήσει τον Πάνο Κουρουμπλή αν αποχωρήσει λόγω καραμπόλας από το Εσωτερικών.
Ο Νίκος Φίλης που αποθεώθηκε στην Κ.Ε. Του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον μένει με μια ενδιάμεση κατάσταση αφού όπως προαναφέρθηκε το Θρησκευμάτων μπορεί να πάει σε αναπληρωτή υπουργό, τον Αμανατίδη λόγω των έντονων αντιδράσεων της Εκκλησίας. Πάντως υπάρχει και το σενάριο μετακίνησης του Φίλη στο Πολιτισμού.
Σε αυτή την περίπτωση όμως θα μπορούσε να αναλάβει το Παιδείας με την σημερινή του δομή ο Κουρουμπλής.
Ο Σταθάκης στο Ανάπτυξης μπορεί και να μείνει λόγω των κόκκινων δανείων αν και χάνει αρμοδιότητες.
Το Τουρισμού γίνεται αυτόνομο αλλά τόσο η Κουντουρά όσο και η Κόλλια – Τσαρουχά που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ θα φύγουν.
Πάντως και ο Αλέξανδρος Χαρίτσης θα αναβαθμιστεί ως υπουργός ενω η Θεοδώρα Τζάκρη αποχωρεί.
Οι παραιτήσεις των γενικών γραμματέων στο Μεταναστευτικής Πολιτικής εμπλέκουν το θέμα των προσφύγων ενω στο νέο αυτόνομο υπουργείο ακούγεται το όνομα του Πολάκη.
Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ακούγεται και για το Αγροτικής αφού ο Αποστόλου φεύγει ενω εκεί μπορεί να πάει και ο Φάμελλος ο όποιος παίζει και για κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Γρίφος είναι η κατάσταση στο Εσωτερικών που θα σπάσει σε Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τον Βερναρδάκη και Εσωτερικών που θα έχει όμως το Προστασίας του Πολίτη.
Το Εσωτερικών που ο Κουρουμπλής ομολογουμένως εχει κάνει έργο, ερίζει η Όλγα Γεροβασίλη ενω η έκπληξη μπορεί να γίνει με τον Φίλη.
Αν φύγει ο Τόσκας απο το Προστασίας του Πολίτη μπορεί να μετακινηθεί ο Βίτσας απο το Άμυνας ενω για το Δικαιοσύνης κινείται ο Φώτης Κουβέλης.
Στο Υποδομών μένει ο Χρήστος Σπίρτζης, χωρίς όμως τις Μεταφορές. Οι Μεταφορές πάνε στο Ναυτιλίας που μπορεί να αναλάβει η Λούκα Κατσέλη που φεύγει από την Εθνική Τράπεζα, στη θέση του Δρίτσα ενω ο Ξανθός μάλλον μένει στο Υγείας. Αν και εκεί θα μπορούσε να μετακινηθεί ο Κατρούγκαλος.
Στην κυβέρνηση φαίνεται πως μπαίνουν νεότερα στελέχη όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Δημήτρης Λιάκος, ο Κώστας Μπάρκας, ο Βασίλης Τσίρκας, ο Σάκης Βέττας κ.α. αφού οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών θα είναι σαρωτικές.