26.05.2020    13:04

Η ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο – H διεύρυνση είναι… ένωση δυνάμεων – Aιχμές κατά του Γιάννη Στουρνάρα για Πολάκη

«Ένωση δυνάμεων, που δίνει τη μεγαλύτερη δύναμη για την επίτευξη του εθνικού στόχου να αφήσουμε πίσω το παρελθόν της χρεοκοπίας και να προχωρήσουμε στην έξοδο από κρίση και την ανασυγκρότηση» χαρακτήρισε την ένταξη των κ. Μωραΐτη και Τόλκα στο κυβερνητικό σχήμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «καταστροφολογίες προβλέψεις που δεν επαληθευτήκαν» άλλα και για «διακαείς πόθους που διαψευστήκαν από την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση». «Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αφήνοντας αιχμές για τον Γιάννη Στουρνάρα, που πάντως δεν κατονόμασε, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που δεν πέτυχαν στις προβλέψεις τους για την οικονομία και ασχολούνται με το μικροπολιτικό κουτσομπολιό και τις Κασσάνδρες της καταστροφής». Παράλληλα, υποστήριξε ότι το έργο της κυβέρνησης δεν εμφανίζεται στα πρωτοσέλιδα ορισμένων κυριακάτικων εφημερίδων που ζουν από θαλασσοδάνεια.

Ενόψει εκλογών, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους πολίτες ισχυρή πλειοψηφία στις δυνάμεις του προοδευτικού πόλου για «ένα ακόμα πιο προοδευτικό και προστατευτικό για τα δημόσια αγαθά Σύνταγμα».

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης έβαλλε και κατά της ΝΔ, και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, λέγοντας ότι απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι κατεξοχήν το κόμμα της  οικογενειοκρατίας, των πολιτικών οικογενειών και της πρόσληψης της  πολιτικής ως επάγγελμα και όχι ως προσφορά.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το σύνολο των μέτρων ελάφρυνσης που είχαν ανακοινωθεί στη ΔΕΘ είναι πλέον νόμοι του κράτους. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά, τόνισε.

«Στον πρώτο μας νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης προχωρήσαμε στην επιδότηση ενοικίου από 70 μέχρι 220 ευρώ για 22.000 οικογένειες για τα έτη 2015-2016 με άμεση καταβολή ποσού στον ιδιοκτήτη» δήλωσε.

Πολύ κρίσιμη παράμετρος, σημείωσε ο πρωθυπουργός, είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος. Το σχετικό κονδύλι από τα 822 εκατ. ευρώ ανέρχεται πλέον στα 1,41 δισεκ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «δεύτερος άξονας της πολιτικής μας για την κοινωνική προστασία της κατοικίας είναι το πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου, που σε γενικούς άξονες συμφωνήσαμε με τις Τράπεζες. Ένα πρόγραμμα που αφορά νοικοκυριά με κόκκινα δάνεια».  Το πρόγραμμα αυτό, είπε, έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα.

«Τον Οκτώβριο του 2019 στις εθνικές εκλογές θα κριθούμε όλοι» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.