08.07.2020    18:24

Κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς: Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης – Την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή τα μέτρα

Νέο γύρο διαπραγματεύσεων έχουν αυτή την ώρα, η ελληνική κυβέρνηση και οι επικεφαλής των εκπροσώπων των θεσμών, με στόχο τη διευθέτηση των εναπομεινάντων ζητημάτων και την επίτευξη μίας τεχνικής συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Οι επαφές των δύο πλευρών ξεκίνησαν στις 19.00, με κύριο αντικείμενο τις ιδιωτικοποιήσεις. Στη συνέχεια, θα υπάρξουν συζητήσεις για τα φορολογικά θέματα (20.00), ενώ στις 21.00 θα εξεταστούν ζητήματα, τα οποία αφορούν τις αγορές προϊόντων.

Aπό τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στις 22 Μαΐου θα υπάρξει συμφωνία για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.

«Η γενική εικόνα που επικρατεί, είναι ότι βρισκόμαστε εντός πλαισίου -εντός στόχων- προκειμένου να έχουμε κατάληξη στις 22 Μαΐου» δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Οι χθεσινές επαφές, πάντως, ολοκληρώθηκαν, έχοντας ως εκκρεμότητα το πακέτο των συντάξεων και των «κόκκινων» δανείων.

Αντίθετα, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, υπήρξε συμφωνία για τα φορολογικά, αλλά και για το πακέτο των αντίμετρων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συμφωνία έχει επέλθει και στα ζητήματα της ενέργειας, της παιδείας και της υγείας.

Στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, έχουν κλειδώσει αρκετά ζητήματα, ωστόσο υπάρχουν ακόμα ανοιχτά «μέτωπα», τα οποία καθυστερούν την επίτευξη της πολυπόθητης τεχνικής συμφωνίας.

«Την Κυριακή πέφτει η αυλαία», είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, εκφράζοντας αισιοδοξία για την έκβαση των συνομιλιών.

Μεταξύ των θεμάτων που εκκρεμούσαν εδώ και καιρό, αλλά φαίνεται πως έχουν κλείσει, είναι η μείωση του αφορολογήτου και ευρύτερα στο φορολογικό πακέτο μέτρων και αντίμετρων, το οποίο όπως είναι γνωστό θα εφαρμοστεί το 2020, εκτός εάν υπάρξει αστοχία στα δημοσιονομικά και μεταφερθεί ένα χρόνο νωρίτερα, μαζί με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Τα «αγκάθια»
Ωστόσο υπάρχουν ακόμα «φάκελοι» που μένουν ανοικτοί και όπως έγινε γνωστό, τα προβλήματα δεν εξαντλούνται σε τεχνικά ζητήματα αλλά έχουν και «πολιτικές προεκτάσεις».

Την Παρασκευή, εξερχόμενος της συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χαρακτηριστικά πως οι συζητήσεις έληξαν με δυο «ανοιχτά ζητήματα» αλλά και συμφωνία στο πακέτο των μέτρων – αντίμετρων σε όλα τα θέματα, εκτός από εκείνο των συντάξεων. Σύμφωνα με τον ίδιο κυβερνητικό παράγοντα, πολιτικό ζήτημα υπάρχει και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, χωρίς όμως να το προσδιορίσει.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι κατά την διάρκεια του χθεσινού γύρου διαπραγματεύσεων δεν έγινε τελικά συζήτηση για τα εργασιακά, καθώς και για το ποιο μερίδιο του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ είναι μόνιμου και ποιο προσωρινού χαρακτήρα.

Επιπλέον, χθες δεν πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συζήτηση για τα εργασιακά. Μάλιστα, σε συνέντευξή της στη Real News, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, τόνισε πως «η συμφωνία για τα εργασιακά βάζει φρένο στις παράλογες απαιτήσεις για περαιτέρω απορρύθμιση της εργασίας και προετοιμάζει το έδαφος για την επαναφορά σε θεσμική κανονικότητα».

Τραπεζική πηγή: Η ΕΚΤ θέλει νομικά κείμενα για το χρέος
Ο σημερινός κύκλος διαβουλεύσεων κυβέρνησης και θεσμών έληξε στον απόηχο μιας σειράς εξελίξεων. Ειδικότερα, ανώτερη τραπεζική πηγή, που συμμετείχε στις σημερινές διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών διαμήνυσε ότι η ΕΚΤ θέλει νομικά κείμενα για το χρέος και όχι πολιτικές δηλώσεις για να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)».

Παράλληλα, εκτίμησε πως εάν δοθούν οι δεσμεύσεις που ζητεί η ΕΚΤ, η χώρα μπορεί να ενταχθεί στο QE τον Ιούλιο.

Επιπλέον, η ίδια πηγή δεν διαβλέπει ότι υπάρχουν θέματα που μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στη συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια επιζητείται να δημιουργηθεί μια καλή και αποτελεσματική δευτερογενής αγορά. Εκτίμησε ακόμη πως μετά το Eurogroup της Μάλτας υπάρχει βελτίωση στις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ εφέτος αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 1,9%- 2%.

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα
Με το που θα κλείσει η τεχνική συμφωνία, τα μέτρα της συμφωνίας θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος. Η διαδικασία αυτή (που διαφέρει από εκείνη του κατεπείγοντος) επισπεύδει τη διαδικασία, αλλά αφήνει χρόνο συζήτησης στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και την Ολομέλεια.

Πάντως, στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ψηφιστεί και μεταφραστεί τα πάντα πριν το Eurogroup της 22ης Μαΐου, το οποίο θα επικυρώσει και τυπικά την τεχνική συμφωνία.