23.10.2017    14:48

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός του ΣΔΟΕ – Τρεις μήνες και ακόμα να ανακοινωθεί ο διάδοχος της Σαββαϊδου

Τον διάδοχο του κυρίου Παναγιώτη Δάνη στην ηγεσία του ΣΔΟΕ ανακοίνωσε, ένα μήνα μετά την παραίτησή του, το υπουργείο Οικονομικών.  Δεν έπραξε πάντως το ίδιο για την θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η οποία εκκρεμεί, παρότι η κυβέρνηση επείγεται μεν να κλείσει την διαπραγμάτευση αλλά, όπως αποκάλυψε το 15minutes.gr, ο διορισμός του κυρίου Γ.Πιτσιλή που έχει επιλεγεί καθυστερεί ανησυχητικά και η Τρόικα απειλεί να μην γυρίσει μέχρι να τελειώσει η διαδικασία.

Ο δικηγόρος, κύριος Κωνσταντίνος Χρήστου, αναλαμβάνει ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ σε μία κρίσιμη καμπή στην ιστορία του Σώματος, καθώς οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται στην Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), που ανήκει και ελέγχεται από την «ημι-ανεξάρτητη» Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και όχι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Δεν άργησαν καθόλου πάντως στην κυβέρνηση να καταλήξουν στην επιλογή του νέου αρχηγού του ΣΔΟΕ. Ένα  μήνα μόλις τους πήρε (ενώ για τον νέο Γενικό Γραμματέα Εσόδων κοντεύουν ήδη τρεις!), ενώ χρειάστηκε …ενάμισι για αν επιβεβαιώσουν την είδηση για την παραίτηση Δάνη (την οποία πρώτο αποκάλυψε το 15minutes.gr) και ενώ οι αρμόδιοι του υπουργείου έκαναν τους ανήξερους και δεν έλεγαν κουβέντα για εβδομάδες, έως ότου την έκαναν τελικά αποδεκτή ο πρωθυπουργός και ο κύριος Αλεξιάδης στις 10/12/2015,  με μια «ξερή» δημοσίευση στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως.

Η διαφορά είναι πως, σε αντίθεση με τον νέο ΓΓΔΕ, τον είχαν έτοιμο από καιρό τον νέο αρχηγό του ΣΔΟΕ, όπως λένε άριστα πληροφορημένες πηγές. Ο κύριος Χρήστου ήταν εξ αρχής πρόταση του κυρίου Τρύφωνα Αλεξιάδη για την θέση, πριν καν αναλάβει ο ίδιος υπουργός, επί υπουργίας της κυρίας Νάντιας Βαλαβάνη «στην πρώτη φορά αριστερά». Αλλά τότε επικράτησε η πρόταση να αναλάβει ο κύριος Παναγιώτης Δάνης, τον οποίο επανέφεραν από τη σύνταξη στο ΣΔΟΕ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο Κωνσταντίνος Χρήστου είναι δικηγόρους, απόφοιτος του Τμήματος Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και ασκεί από το έτος 2001 μαχόμενη δικηγορία στην Αθήνα με επιστημονική ειδίκευση σε όλο το φάσμα του εμπορικού δικαίου και στο οικονομικό ποινικό δίκαιο.

Εργάστηκε ως νομικός σύμβουλος και δικηγόρος πολιτικής αγωγής για την έρευνα, αποκάλυψη και υποβολή μηνυτήριων αναφορών σε υποθέσεις  οικονομικών σκανδάλων που απασχόλησαν τη κοινή γνώμη επί σειρά ετών (στο σκάνδαλο της ΑΣΠΙΣ Ασφαλιστική όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών).