13.07.2020    01:58

Σόιμπλε: Αναβολή αποπληρωμής των τόκων μέχρι το 2048 σημαίνει νέο δάνειο – ΥΠΟΙΚ: Επινόηση το νέο δάνειο-μνημόνιο – Πάλι… φταίνε τα ΜΜΕ

Για μερίδα ΜΜΕ που «έσπευσε να παρουσιάσει μια πρόταση του ESM η οποία είδε το φως της δημοσιότητας για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ως νέο δάνειο ή ως νέο μνημόνιο», έκαναν λόγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τους οποίους επικαλείται το ΑΜΠΕ.

«Πόσα ακόμη, άραγε, θα επινοήσουν;», διερωτήθηκαν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

«Τους θυμίζουμε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών έχει ως προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και τίποτε άλλο», συνέχισαν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Συνεχίζοντας, διερωτήθηκαν «αν οι διαστρεβλώσεις αυτές προκύπτουν από απλή ανοησία και άγνοια ή από πολιτική σκοπιμότητα».

«Σε κάθε περίπτωση θα συμβουλεύαμε τους διάφορους «ειδήμονες» για όσα δεν μπορούν να μιλούν, καλύτερα για αυτά να σωπαίνουν», κατέληξαν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε πως ενδεχόμενη μετάθεση της αποπληρωμής των τόκων του χρέους μέχρι το 2048, θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα καθυστερούσαν να λάβουν από την Ελλάδα ποσό που φτάνει τα 123 δισ. ευρώ.

«Μία τέτοια αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα σήμαινε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων», αναφερόταν στο ίδιο έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters.

Ποιο είναι το σενάριο και το δάνειο που μιλάει το Reuters

Διάφορα σενάρια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εξετάζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στους υπολογισμούς του, οι οποίοι περιέχονται σε επιστολή προς μέλος του Κοινοβουλίου, με ενδεχόμενη υιοθέτηση του σεναρίου ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που θέλει την αποπληρωμή των τόκων να μετατίθεται μέχρι το 2048. Αυτό θα σήμαινε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα καθυστερήσουν να λάβουν από την Ελλάδα ποσό που φτάνει τα 123 δισ. ευρώ, όπως αναφέρεται στην ίδια πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, την οποία επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Μία τέτοια αναβολή στην αποπληρωμή των τόκων, θα σήμαινε εκ των πραγμάτων ένα νέο δάνειο, το ύψος του οποίου εξαρτάται από την εξέλιξη των επιτοκίων», αναφέρει το έγγραφο.

«Ο εκτιμώμενος όγκος των αναβαλλόμενων τόκων έως το 2048 θα ήταν περίπου 118-123 δισ. ευρώ», σημειώνεται επίσης στο ίδιο κείμενο, σύμφωνα πάντα με το Reuters. Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποιο σχόλιο για το συγκεκριμένο έγγραφο.

Σε μία παρόμοια αναφορά του, το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ που εστάλη σε Γερμανούς βουλευτές και στο οποίο τονίζεται πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μπορεί να αποκατασταθεί με μια σειρά από μακροπρόθεσμα μέτρα, που θα περιορίσουν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες στο 20,9% του ΑΕΠ το 2060. Κατά το Bloomberg, στο έγγραφο περιέχονται εκτιμήσεις του ESM.